Gregor Pompe je eden najpomembnejših slovenskih muzikologov mlajše generacije, predstojnik, pedagog, skladatelj, dirigent in glasbeni kritik.

Eden najpomembnejših slovenskih muzikologov mlajše generacije, predstojnik, pedagog, skladatelj, dirigent in glasbeni kritik.

… zanima me to, kako je glasba narejena. Ne zanima me veliko, kdaj je skladatelj živel, kako je živel, koliko je imel razmerij ali jih ni imel, je učil na tej šoli, je imel tako izobrazbo, ampak me zanima glasba sama. Iščem neko pot, kako bi pokazal to isto zgodbo skozi glasbo, kako bi ubesedil zvenenje slovenske glasbe v 20. stoletju.

“Ogromno svobodne improvizirane glasbe se odvija na Metelkovi ali na drugih tako imenovanih alternativnih  prizoriščih. Na eni strani imamo akademsko glasbeno sfero in na drugi tisto, ki ne bo šla na koncert sodobne glasbe samo zato, ker je v Filharmoniji. To se mi zdi neumen predsodek, kot je neumen predsodek, da nekdo ne bo šel poslušat koncerta, ker je na Metelkovi, ker tam se pa zbirajo, klošarji, pijanci, drogeraši … .”

Dr. Gregor Pompe je eden najpomembnejših slovenskih muzikologov mlajše generacije, predstojnik oddelka za Muzikologijo na FF v LJ, pedagog, skladatelj, dirigent, vodja Simfoničnega orkestra FF, glasbeni kritik, avtor več knjig, v zadnje pol leta ali celo manj so izšle tri knjige: Lojze Lebič: Zveneča metafizika, učbenik Novi tokovi v glasbi 20. stoletja  ter zanimiva študija o Wagnerju, ob izidu prevoda njegovega dela Rihard Wagner, Izbrani spisi, umetnost in družba.

Nina Zagoričnik