Ali vse večje navdušenje nad brezglutensko, paleo in prehrano s čim manj ogljikovih hidratov tudi v praksi dokazuje, da je naša prehranska piramida, ki že desetletja temelji na žitaricah in škrobnih živilih, v resnici povsem napačna? Je izločitev glutenskih žit iz prehrane v resnici dobrodejna in telo razbremeni, ali mu na daljši rok povzroča škodo?

Ali vse večje navdušenje nad brezglutensko, paleo in prehrano s čim manj ogljikovih hidratov tudi v praksi dokazuje, da je naša prehranska piramida, ki že desetletja temelji na žitaricah in škrobnih živilih, v resnici povsem napačna? Je izločitev glutenskih žit iz prehrane v resnici dobrodejna in telo razbremeni, ali mu na daljši rok povzroča škodo?

In nenazadnje – ali nas vsa modna ugibanja o (ne)škodljivosti glutena in temu podrejenimi prehranskimi modnimi muhami ne odvračajo od problema celiakije, ki pa je bolezen s hudimi posledicami, če je ne odkrijemo in preprečujemo pravočasno? O glutenu v prehrani je tudi na vprašanja poslušalcev odgovarjal asist. dr. Jernej Dolinšek.

“Novak Đoković je prišel med prvih deset v tenisu, ravno ko je jedel pšenico. Če bomo vsi Slovenci nehali jest pšenico, težko verjamem, da bomo uspeli v tenisu.”

Jana Vidic