Pogovor o aktualnih temah z našim newyorškim dopisnikom.

Ni ga bilo medija v New Yorku, ki ne bi minuli konec tedna poročal o tragičnem dogodku. Med praznovanjem šabata, ko judje ne uporabljajo ognja in tehnologije, je zagorelo zaradi hrane na grelniku. Družina je v požaru izgubila 7 otrok.

"New York je res vajen vsega hudega, a ljudje so ostali brez besed."

- Edvard Žitnik, dopisnik iz New Yorka

Končno se prebuja pomlad!

"Želimo si višjih temperatur, sonce že imamo."

Pomlad je tudi napoved za veliko število obiskov, v New York prihaja tudi veliko Slovencev. Vozovnice javnega prometa so se minuli vikend spet podražile, to je že osma podražitev v zadnjih desetih letih. Ljudje so jezni, ker ugotavljajo, da kljub podražitvi kakovost storitev ni veliko boljša.

Lahko pa najamete znamenit rumeni taksi...

"Danes boste zelo redko naleteli na belskega taksista, po pravilu so to ljudje azijskih ali latinsko ameriških korenin, ki jih boste zaradi naglasa sprva težko razumeli, a načelno, če se jim ljubi pogovarjati lahko od njih o mestu izveste zelo veliko. To seveda niso informacije iz turističnih vodnikov," svetuje Edvard Žitnik.

Tudi taksisti pričakujejo napitnino, to je v New Yorku nekaj samo po sebi umevnega, še posebej, če pričakujete, da vam bo taksist na koncu morebiti pomagal raztovoriti težek kovček iz prtljažnika.

Damjan Zorc