Dr. Kaja Širok je na bolonjski univerzi raziskovala italijansko povojno historično naracijo ter za svoje akademsko raziskovalno in znanstveno delo, od italijanskega predsednika Giorgia Napolitana, prejela visoko odlikovanje, naziv viteza reda italijanske zvezde.

Zgodovinarka, raziskovalka, prevajalka in docentka za področje kulturne zgodovine.

Zakaj bi se spominjali nekega tragičnega dogodka iz 20.stoletja v katerem se nismo beležili kot zmagovalci, oziroma je beleženje nas samih in naših prednikov drugačno od te, kakor nam jo želi vzpostaviti dominantna historična naracija,” razlaga dr. Kaja Širok, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije (od leta 2011) zgodovinarka, raziskovalka, prevajalka, docentka za področje kulturne zgodovine, ki sodeluje pri različnih postavitvah sodobnih muzejskih razstav in kritično odpira ter preučuje obmejne tematike.

Na bolonjski univerzi je raziskovala italijansko povojno historično naracijo ter za svoje akademsko raziskovalno in znanstveno delo, od italijanskega predsednika Giorgia Napolitana,  prejela visoko odlikovanje, naziv viteza reda italijanske zvezde.

Za doktorsko disertacijo z naslovom  ‘Kolektivni spomin in kolektivna pozaba v obmejnem prostoru, spomini na Gorico 1945-47’ pa je prejela priznanje urada slovenske vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Nina Zagoričnik