Hana Stevič je najmlajša gostja Globalne vasi do zdaj. V ZDA opravlja srednjo šolo, za to možnost pa se je morala precej potruditi - celo šolsko leto je izpolnjevala papirje in obrazce.

Hana Stevič je najmlajša gostja Globalne vasi do zdaj. V mestecu Littlestownu v ZDA opravlja srednjo šolo, za to možnost pa se je morala precej potruditi – celo šolsko leto je izpolnjevala papirje in obrazce. “Moraš se kvalificirati in izraziti interes, na podlagi tega si izbran za šolo in potem čakaš še na gostiteljsko družino.

K svojim gostiteljem v ZDA je prišla po zanimivem naključju: “Ko sem oddala vse papirje, dobijo gostiteljske družine seznam otrok. Na ta seznam sem prišla lani 12. februarja, ko je Tina Maze osvojila zlato medaljo v smuku na olimpijskih igrah. Ker sem bila tudi jaz iz Slovenije, so me zato izbrali.” Tudi Hana sicer trenira smučanje.

Po ameriških standardih še ni polnoletna, pravi pa, da je to ne ovira in da zaradi tega ni imela nobenih težav. Avto pa tako ali tako lahko začnejo voziti že pri 16 letih.

“Zelo se moraš učiti sproti in ves čas delati. Izpite imamo na vsake pol leta, to na koncu šteje za nekakšno maturo.”

Želi si tudi študirati v ZDA, cilj je grafično oblikovanje. V to se je začela usmerjati že na srednji šoli z izbiro predmetov.

“Mesto je zelo majhno, ne dogaja se kaj dosti. Celo mesto diha s srednješolskimi športnimi ekipami, to so glavni dogodki. Takrat se vsi zberejo in navijajo.”

Anja Hlača Ferjančič