Minuli četrtek so Kitajci vstopili v Novo leto 4712, prav danes pa se praznovanje pomladi zaključuje in življenje se bo vrnilo v stare tirnice. Kitajci sicer letu koze oziroma ovce pripisujejo umirjenost, ki bo po letih svetovne krize blagodejno zavladala tako na političnem kot gospodarskem področju . . .

Minuli četrtek so Kitajci vstopili v leto koze oz. ovce, od katerega pričakujejo umirjenost, ki bo po letih svetovne krize blagodejno zavladala tako na političnem kot gospodarskem področju. Tako se zaključuje tudi praznik pomladi.

V pekingu se stvari počasi normalizirajo, pravi naš sodelavec v Pekingu Uroš Lipušček. Državne službe so začele ponovno delati, so pa zelo obremenjena javna prevozna sredstva. “V naslednjih štirinajstih dnevih se bo na svoje domove vrnilo približno 400 milijonov Kitajcev – gre za veliko selitev narodov.”

Z dvigom standarda Kitajci vse več potujejo. Pogosteje tudi pripadniki srednjega razreda, ne le elite. V času novoletnih praznovanj največkrat v Hongkong, Tajvan, Južno Korejo, pa tudi v Tokio, “saj je japonska valuta v primerjavi s kitajsko izgubila na vrednosti, na Japonsko pa jih privablja tudi uvedba pet let veljavnih viz.” V tujino bo sicer letos potovalo 110 milijonov Kitajcev.

Na Kitajskem, kjer je vse več tudi notranjih letov, gradijo potniško letalo C-919, ki bo imelo 168 sedežev. To pomeni, da bo konkuriralo tudi priljubljenim modelom Boeinga in Airbusa. “Za letalo, ki je v fazi testiranj, so že dobili 450 naročil. Kitajski trg pa bo v prihodnjih letih vseveda vse večji. Strokovnjaki trdijo, da so kitajska letala kopije zahodnih modelov, ampak dejstvo je, da postajajo konkurenčna in da jih kitajski prevozniki naročajo.”

Damjan Zorc