Na piedestalu smo gostili trio Trojnik in premierno predstavili njegov prvenec z naslovom ”Moje uho ima ostre robove”.
Zasedbo sestavljajo slovenski glasbeniki, ki so v improvizirani jazz glasbi dobro znani: Tomaž Grom na kontrabasu in elektroniki, Cene Resnik s tenorskim saksofonom in Vid Drašler za bobni.
V triu Trojnik ustvarjajo avtorsko svobodno improvizirano jazz glasbo, ki sloni na avtorskih kompozicijah vseh treh članov, se spogledujejo s prosto improvizacijo, različnimi (post)jazzovskimi derivati ter se usmerjajo k raziskovanju, spontanosti in ustvarjalnosti.
Prvenec ”Moje uho ima ostre robove”, ki predstavlja enajst izbranih kompozicij, je izšel pri založbi Zavod Sploh. Koncertna premiera bo 24. februarja ob 20-ih v Cankarjevem domu na minifestivalu slovenske jazzovske ustvarjalnosti ”Zvončki in trobentice”.
Dan prej pa je bila radijska premiera prvenca z naslovom ”Moje uho ima ostre robove” s pogovorom s člani zasedbe Trojnik v oddaji Na piedestal.

Na piedestalu smo gostili trio Trojnik in premierno predstavili njegov prvenec z naslovom ”Moje uho ima ostre robove”. Zasedbo Trojnik sestavljajo slovenski glasbeniki, ki so v improvizirani jazz glasbi dobro znani: Tomaž Grom na kontrabasu in elektroniki, Cene Resnik s tenorskim saksofonom in Vid Drašler za bobni.

V triu Trojnik ustvarjajo avtorsko svobodno improvizirano jazz glasbo, ki sloni na avtorskih kompozicijah vseh treh članov, spogledujejo se s prosto improvizacijo, različnimi (post)jazzovskimi derivati ter se usmerjajo k raziskovanju, spontanosti in ustvarjalnosti.

”Če se zdi, da je za Trojnikove neologizme najbližja označba (post) free-jazz, je to tudi zato, ker so morebiti izumili nov žanr …, Drašler, Grom in Resnik pred poslušalce ljubeče razprostrejo drobovje svojih glasbil in se igrajo mimikrijo že znanih ali šele tedaj vzniklih živih in neživih entitet. Tako priigrana snov je nenavadno koherentna, med sprotnim komponiranjem in zvočnim slikanjem zastavljena vprašanja pa glasbeniki razrešujejo z nepričakovanimi odvodi v nepričakovanem času,” je v spremnem besedilu prvenca zapisal Ivo Poderžaj.

Trojnik je konec lanskega leta končal snemanje plošče v dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki. Zvok je posnel Tomaž Grom, mix in mastering plošče sta delo Janeza Križaja; za ovitek pa je poskrbel Jani Peternelj. Trojnikov prvenec ”Moje uho ima ostre robove”, ki predstavlja enajst izbranih kompozicij, je izšel pri založbi Zavod Sploh.

Koncertna premiera novega albuma tria Trojnik bo 24. februarja ob 20.00 v Cankarjevem domu na minifestivalu slovenske jazzovske ustvarjalnosti ”Zvončki in trobentice”.

Dan prej pa je bila radijska premiera prvenca z naslovom ”Moje uho ima ostre robove” s pogovorom s člani zasedbe Trojnik v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele