S svojim najpomembnejšim tekmovanjem v tej zimi začenjajo nordijski smučarji. Znova so se zbrali v okolju, ki ga imajo najraje. Falun na Švedskem je gostitelj po kar 22-ih letih.

Še preden se je prvenstvo v osrednjem delu Švedske začelo, je za nov škandal poskrbel neukrotljivi deček norveškega smučanja Petter Northug, ki se je na svojem Facebook profilu pojavil v švedskem dresu. Northug je doma v sporu z nacionalno zvezo, ki mu nikakor ne dovoli svojih pokroviteljev, poleti pa je povzročil prometno nesrečo pod vplivom alkohola in je tako dregnil neposredno v osir.

Švedi namreč toliko kot trenutno v tekaškem pogledu še nikdar niso zaostajali za svojimi zahodnimi sosedi. Norvežani so namreč povsem prevzeli primat v smučarskem teku, ki najmanj pri ženskah spominja na prevlado Kitajcev v namiznem tenisu.

Švedi so s tega vidika celotno sezono podredili prav tem dvanajstim dnem. Že na začetku imajo obilo težav s poškodbo zvezdnika Emila Joenssona, ki se je nerodno zapletel v sobotnem sprintu v Östersundu, še nekoliko severneje od Faluna.

Ob Nortthugovem dejanju so se tako vsi spomnili nešportne poteze izpred štirih let, ko je na Hollmenkollnu, ob zmagi norveške štafete, ciljno črto prečkal ritensko in Švedu Marcusu Hellnerju pokazal kaj si ob tem misli. Celo norveški kralj se je tedaj obregnil ob to potezo in asa tekaških smučin spomnil na čast in spoštovanje nasprotnika.

Koliko bo preoblačenje vplivalo na vse skupaj bomo šele videli, dejstvo pa je, da v teh krajih včeraj ni bil pustni torek in izgovora za novo provokacijo Nortthug vsekakor nima.

Tekaški del programa bo na prizoriščih vsekakor v ospredju, so pa prireditelji prav presenetili s podatkom, da je med razprodanimi tekmami tudi skakalna na veliki napravi. S skakalnim centrom Lugnet pa je za vedno povezano ime Primoža Peterke, ki bo v uvodnih dneh prvenstva tudi tu.

Zdaj je sicer pomočnik glavnega trenerja naše ženske vrste, dvakratni slovenski zmagovalec svetovnega pokala pa ima v Falunu za vedno rekord na stari srednji skakalnici, ki jo je lani poleti zamenjala nova.

Vrsto let, ko smo sem prihajali na zaključke tekaškega dela zime, smo si ob vznožju naprave lahko ogledali ploščo z imenom moravškega orla in oznako 105 metrov. Ob prenovi so jo skrbno izkopali, lepo očistili in jo za vedno postavili v tukajšnji muzej športa. Prav lani, v času generalke, so ob plošči fotografirali tudi Primoža.

Sicer pa je Falun doslej gostil tri prvenstva. Na prvem, pred 61 leti, je bilo tudi ženskam dovoljeno tekmovati za čast in slavo, na zadnjem, leta 1993, pa se je Slovenija prvič na svetovnem nordijskem prvenstvu predstavila pod svojo zastavo. Najviše je segel skakalec Samo Gostiša, ki je bil šesti, dokončno pa se je tedaj uveljavil V slog skakanja.

Dare Rupar