Ime tedna je postala Marjana Lipovšek, vrhunska mezzosopranistka, ki je v avstrijski prestolnici kot prva Slovenka prejela zlato medaljo za svoj prispevek h kulturnemu razvoju in kulturni podobi zvezne dežele Dunaj.

“V srcu sem vedno Slovenka, vendar je Avstrija za glasbenika idealna za življenje in ustvarjanje."

Ime tedna je postala Marjana Lipovšek, vrhunska mezzosopranistka, ki je v avstrijski prestolnici kot prva Slovenka prejela zlato medaljo za svoj prispevek h kulturnemu razvoju in kulturni podobi zvezne dežele Dunaj.

Marjana Lipovšek:"Počaščena in ponosna sem na zlato medaljo.Dunaj mi veliko pomeni,saj sem svoje prve korake naredila na tamkajšnjih odrih."

— Val 202 (@Val202) February 23, 2015

Poleg tega priznanja je Marjana Lipovšek tudi prejemnica Prešernove nagrade. Takrat se je nagradila tudi sama: "Za nagrado sem si kupila celoten Ljubljanski zvon,v katerem sem našla tudi prve prispevke mojega očeta iz 30. let."

Čeprav je Avstrija njen dom že vek kot 40 let, pa ostaja zavedna Slovenka in je po svetu vedno predstavljala Slovenijo.

"V srcu sem vedno Slovenka, vendar je Avstrija za glasbenika idealna za življenje in ustvarjanje. Večkrat so mi tudi želeli spremeniti ime in priimek, ampak sem jaz vztrajala pri tem. To je ime mojega očeta, moje družine, to je čudovito slovensko ime. Potem se je na moje ime navadil ves svet." 

Izbirali ste lahko še med naslednjima kandidatoma:

Jože Pogačnik, prejemnik Štigličeve nagrade za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije. Pogačnik je režiral okoli 100 dokumentarnih in drugih filmov, v katerih se osredotoča na človeka in njegov obraz.

Jasmina Šepetavc, odgovorna urednica časopisa Tribuna, ki s presledki izhaja že od leta 1951 in večino svojega obstoja predstavlja glas upora in kritičnosti, svoje delovanje skozi čas pa je Tribuna predstavila na razstavi v Moderni galeriji.

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Več informacij o projektu smo zapisali na posebni strani, vsak teden pa bomo na Valu 202 pripovedovali zgodbe otrok, ki potrebujejo vašo pomoč.

Tadej Košmrlj