Gost oddaje Na piedestal je bi letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Jure Pukl. Saksofonist in skladatelj je nagrado prejel za ustvarjanje jazzovske glasbe v zadnjih dveh letih in za številne nastope ter sodelovanja z mednarodnimi umetniki.
Na piedestalu smo premierno predstavili njegov sedmi avtorski projekt z naslovom “The Life Sound Pictures of Jure Pukl”.
Tudi novi avtorski projekt je bil posnet v New Yorku – tokrat z zasedbo: Jure Pukl (saksofon), Sam Harris (klavir), Adam Rogers (kitara), Joe Sanders (bas) in Rudi Royston (bobni). Posebna gosta sta bila: saksofonistka Melissa Aldana in pevec Sachal Vasandani. Avtorske skladbe so posneli septembra 2014 v studiu Samurai Hotel Recording Studio v Brooklynu s tonskim mojstrom Davidom Stollerjem. Ploščo, ki jo sestavlja deset skladb, je januarja izdala ena vodilnih svetovnih založb za jazzovsko glasbo, ki pomeni odskočno desko vzhajajočim glasbenim zvezdam: založba Fresh Sound New Talent iz Barcelone.
Po januarskih koncertih v Čilu in izdaji novega albuma bo Jure Pukl svoje avtorsko ustvarjanje predstavil na februarskih koncertih evropske turneje. S svojo zasedbo bo koncertiral tudi v Sloveniji: v torek, 10. februarja, v kavarni Slamič v Ljubljani, v četrtek, 12. februarja pa na domačem prizorišču v Velenju – na Max Klub Jazz Festivalu.

Radijska premiera sedmega avtorskega projekta nagrajenega saksofonista in skladatelja z naslovom "The Life Sound Pictures of Jure Pukl"

Na piedestalu: Radijska premiera sedmega avtorskega projekta nagrajenega saksofonista in skladatelja z naslovom "The Life Sound Pictures of Jure Pukl".

Jure Pukl je nagrado Prešernovega sklada prejel za ustvarjanje jazzovske glasbe v zadnjih dveh letih in za številne nastope ter sodelovanja z mednarodnimi umetniki.

Njegov novi avtorski projekt je bil posnet v New Yorku - tokrat z zasedbo: Jure Pukl (saksofon), Sam Harris (klavir),  Adam Rogers (kitara), Joe Sanders (bas) in Rudi Royston (bobni).

Posebna gosta sta bila: saksofonistka Melissa Aldana in pevec Sachal Vasandani. Avtorske skladbe so posneli septembra 2014 v studiu Samurai Hotel Recording Studio v Brooklynu s tonskim mojstrom Davidom Stollerjem.

Ploščo "The Life Sound Pictures of Jure Pukl", ki jo sestavlja deset skladb, je januarja izdala ena vodilnih svetovnih založb za jazzovsko glasbo, ki pomeni odskočno desko vzhajajočim glasbenim zvezdam: založba Fresh Sound New Talent iz Barcelone.

Jure Pukl, ki velja za enega najpomembnejših jazzovskih saksofonistov pri nas, postavlja nove mejnike slovenske jazzovske glasbe na mednarodnem prizorišču. Ustvarja avtorsko glasbo, sodeluje s številnimi glasbeniki iz različnih držav, vodi različne zasedbe in z različnimi zasedbami koncertira tudi na različnih odrih po Evropi, Združenih državah Amerike, na Japonskem in v Čilu.

Študiral je na Visoki šoli za glasbo na Dunaju in po pol leta šolanja na Kraljevem konservatoriju v Haagu januarja 2002 dobil štipendijo na sloviti ameriški akademiji Berklee College Of Music v Bostonu. Nato je v letih od 2004 do 2006 študiral še na Univerzi za glasbo v Gradcu, kjer je januarja 2007 iz jazzovskega saksofona tudi magistriral. Svoje znanje je potrdil na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Sodeloval je pri več kot 40-ih diskografskih izdajah ter posnel sedem avtorskih projektov. To so: The Wizard (2003), Serendipity (2004), Sound Pictures (2007), The Long Run – Live takes (2008), EARchitecture (2010),  Jure Pukl ''abstract society'' (2012) in The Life Sound Pictures of Jure Pukl (2015).

"Jure Pukl združuje strokovno znanje, dušo in željo po pustolovščini, ki je od začetka netila evolucijo jazza; in on je vzhajajoča zvezda ustvarjalne nove generacije, ki energično vodi glasbo v novo stoletje," je v spremni besedi projekta Abstract Society zapisal jazzovski kritik britanskega časopisa The Guardian John Fordham.

Legendarni altsaksofonist Greg Osby pa je spremni besedi k njegovemu novemu, sedmemu avtorskemu projektu zapisal, da "je saksofonist Jure Pukl spretno prepletel zbirko glasbe, ki enostavno predstavlja sedanjo estetiko New Yorka. Ta projekt, enako ambiciozen, kot je natančen, predstavlja slog in smer, ki zajameta OBČUTEK tega, kako umetniki svoj pogled upodabljajo skozi svoja umetniška dela ... Vsakemu poslušalcu tega dela, ki ne more sam odpotovati v New York, album "The Life Sound Pictures Of Jure Pukl" predstavlja zvesto in barvito sliko njegove zvočne podobe"

Po januarskih koncertih v Čilu in izdaji novega albuma bo Jure Pukl svoje avtorsko ustvarjanje predstavil na februarskih koncertih evropske turneje. S svojo zasedbo bo koncertiral tudi v Sloveniji: v torek, 10. februarja, v kavarni Slamič v Ljubljani, v četrtek, 12. februarja pa na domačem prizorišču v Velenju – na Max Klub Jazz Festivalu.

Tudi o nastopih na različnih koncertnih prizoriščih v pogovoru z Juretom Puklom ob glasbi z njegovega novega albuma "The Life Sound Pictures Of Jure Pukl" v oddaji Na piedestal na Valu 202.

Jolanda Fele