Vzroki za bolezen niso popolnoma jasni, pot do diagnoze je zaradi raznolike simptomatike pogosto dolgotrajna. Nenehna utrujenost, mišične bolečine, motnje spomina so le nekatere od številnih težav, ki pestijo bolnike. Najpogosteje prizadene ženske med 20. in 50. letom starosti.

Vzroki za bolezen niso popolnoma jasni, pot do diagnoze je zaradi raznolikih simptomov pogosto dolgotrajna. Nenehna utrujenost, mišične bolečine, motnje spomina so le nekatere od številnih težav, ki pestijo bolnike.

Bolniki niso hipohondri, njihova poglavitna značilnost je pravzaprav izrazita delavnost, pravi Mateja Kržan, ki s fibromialgijo živi že dobro desetletje. Te pa bolezen nauči, da je treba tempo upočasniti.

Najpogosteje prizadene ženske med 20. in 50. letom starosti. Mateja Kržan pravi, da je v prvem letu bolezni opravila 80 pregledov. “Polovico je plačala država, polovico sem sama. Lahko si predstavljate, kako težko je priti do diagnoze.

Razpršena  kronična bolečina po vsem telesu, ki traja najmanj tri mesece, nespočitost po spanju, izrazita utrujenost, motnje spomina so le nekateri od simptomov, ki spremljajo fibromialgijo. Vseh je lahko tudi do dvaintrideset, pravi prim. Mojca Kos Golja. In to je razlog, da je bila še do nedavnega pot do diagnoze pogosto dolgotrajna.

Danila Hradil Kuplen