Otroštvo je preživel v Trstu in Gradcu. Po karieri dopisnika RTV Slovenija in Dela je postal prvi odpravnik poslov slovenskega veleposlaništva na Dunaju. Vseskozi prisotno zanimanje za svet pa je Bojan Grobovšek, zdaj tudi predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose, udejanjal še kot veleposlanik na Poljskem, v Argentini in Švici.

Iz tega obdobja se še posebej rad spominja slovenskega vključevanja v evropske integracije. “Evropska ideja je nekaj izredno močnega, lepega. Pozablja pa se, kako je bilo prej, iz česa je vse skupaj nastalo.”

V Švici, pravi, ne bi živel, ceni pa predvsem zmožnost samoomejevanja tamkajšnjih politično-gospodarskih elit.  Spremljevalec domačega dogajanja je bil tako vsaj deloma tudi zunanji opazovalec, ki še vedno pogosto razmišlja o Sloveniji. Njegova zadnja zbirka esejev ima naslov Zakaj Slovenija ni Švica?

Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora, pravi, nadvse pomembna pri tem pa je švicarska liberalna revolucija, kot seveda tudi ostale zgodovinske okoliščine - denimo vojna nevtralnost. Slovenci, po drugi strani, pa so v nekaj desetletjih doživeli ogromno prelomnih dogodkov. S katerimi se po Grobovškovem mnenju še nismo soočili v zadostni meri.

Zato še vedno poudarja potrebo po poglobljenem razmisleku o naši preteklosti, miselnih okvirjih in odpornih mitih. “Če ne bomo razumeli, da smo majhni - majhni pa morajo biti v povprečju boljši -, potem pozabimo na zgodbo o uspehu in bomo pač stagnirali.”

Nejc Jemec