Zakaj bi nekdo šel na koncert tišine v izvedbi vrhunskega orkestra, zakaj bi zbirali prazne listke znanih oseb ali si navdušeno ogledovali nek prazen prostor? Raziskujemo, zakaj nam lahko nek dogodek ali predmet v ustreznem kontekstu sproži neverjetno ugodje. Pomembno je tudi naše predhodno vedenje in pričakovanje, ki dogodek vnaprej klasificira in označi.

Gostimo uglednega ameriškega psihologa prof. Paula Blooma in slovenskega slikarja Arjana Pregla, ki v svoja dela vključuje tudi družbeni kontekst. Z vrhunskim violinistom Milkom Jurečičem v središču Ljubljane preverjamo, kaj vpliva na ugodje mimoidočih in njihovo dobrodušnost …

Eksperiment z virtuozom priča, da je za vrednotenje dogodkov še kako pomemben kontekst, v katerem se dogodijo, oziroma naše predhodno vedenje in pričakovanje.

Zakaj bi nekdo šel na koncert tišine v izvedbi vrhunskega orkestra, zakaj bi zbirali prazne listke znanih oseb ali si navdušeno ogledovali nek prazen prostor?

Ko imamo enkrat vzpostavljen sistem vrednotenja preko galerij, revij in podobnih ustaljenih družbenih inštitucij, je že samo ta kontekst pogosto dovolj, da sproži pri publiki ustrezne reakcije. Tudi če sam predmet, ki ga pričakujemo na nekem mestu, dejansko manjka, lahko še vedno učinkuje povsem enako, kot če bi obstajal.

Raziskujemo, zakaj nam lahko nek dogodek ali predmet v ustreznem kontekstu sproži neverjetno ugodje. Pomembno je tudi naše predhodno vedenje in pričakovanje, ki dogodek vnaprej klasificira in označi.

Gostimo uglednega ameriškega psihologa prof. Paula Blooma in slovenskega slikarja Arjana Pregla, ki v svoja dela vključuje tudi družbeni kontekst.

“Zamislite si, da imate otroka, ki je ustvaril sliko. Ta slika vam je takoj zelo ljuba. Gledate jo ljubeče in vas osrečuje. Potem pa ugotovite, da je prišlo do zamenjave in da je v resnici ni naslikal vaš otrok. Enostavno jo vržete v smeti, ker zdaj pač nima več prave zgodovine.”

Prof. Paul Bloom

Z vrhunskim violinistom Milkom Jurečičem v središču Ljubljane preverjamo, kaj vpliva na ugodje mimoidočih in njihovo dobrodušnost …

Intervjuja v izvirniku:

Koncert tišine:

Luka Hvalc, Sašo Dolenc