Igor Prassel, ki stoji takorekoč na čelu dveh filmskih festivalov v Sloveniji, kot vodja Festivala slovenskega filma ter programski direktor in ustanovitelj Animateke, mednarodnega festivala animiranega filma, v oddaji Proti etru.

"Animateko postavljam na prvo mesto."

Igor Prassel je direktor Animateke, festivala animiranega filma ter vodja Slovenskega filmskega festivala. Animateko postavlja na prvo mesto, saj je sam ustanovil, zaveda pa se, da  je bolj pomembno kot sam  festival, čez vse leto programirat  kakovostne filme.

Dandanes vsi mislimo, da se pri animaciji vse dela z računalnikom, to je res, v postprodukciji ga vsakdo danes uporablja, vendar pa se mladi avtorji vračajo  k tradicionalnim tehnikam, celo poskušajo na novo  sami izumljat še neke nove, drugačne tehnike in Norman Mclaren je velik navdih za vse, ki bi se radi ukvarjali z animiranim filmom.”

Ob stoti obletnici rojstva Normana  Mclarena, enega najpomembnejših  avtorjev animiranega filma je skupaj  z Jurijem Medenom,  V Slovenski kinoteki, pripravil retrospektivo njegovih filmov.

 

Nina Zagoričnik