V prvi julijski oddaji smo Na piedestal postavili Martin Ramoveš Band in njegov glasbeni album v stripu z naslovom ”Nesojeni kavboji”.
Za Martina Ramoveša, ki je izjemno vešč različnih medijev in umetnosti, sta značilni izrazita avtorska poetika in velika izrazna moč, ki ju včasih predstavi v stripovski obliki, spet drugič pa ju posreduje z rock’n’rollovsko in bluesovsko glasbo Martin Ramoveš Banda.
Skupina zdaj deluje v šestčlanski zasedbi: Martin Ramoveš – kitara, vokal; Marko Petrič – bas, sprem. vokal; Miha Erič – orglice; Luka Drobnič – bobni; Žiga Lovšin – klaviature; Julijan Erič – solo kitara.
Energični blues, kantavtorska nabritost in grenki rock, s pridihom trših strun countryja, so koordinate glasbe, ki jo igra Martin Ramoveš Band. Iz besedil pesmi je Martin Ramoveš ustvaril stripovske zgodbe. Te so objavljene v knjigi s priloženo zgoščenko - v glasbenem albumu v stripu Martin Ramoveš Banda z naslovom ''Nesojeni kavboji''.

V prvi julijski oddaji smo Na piedestal postavili Martin Ramoveš Band in njegov glasbeni album v stripu  z naslovom ”Nesojeni kavboji”.

Martin Ramoveš je izjemno vešč različnih medijev in umetnosti: zanj sta značilni izrazita avtorska poetika in velika izrazna moč, ki ju včasih predstavi v stripovski obliki, spet drugič pa ju posreduje z rock’n’rollovsko in bluesovsko glasbo Martin Ramoveš Banda. Leta 2006 je  stripom Moč volje zmagal na Stripburgerjevem natečaju Živel Strip! in od tedaj redno objavlja krajše stripe v reviji.

“Nesojeni kavboji” prinašajo deset krajših zgodb, ‘ustripljenih’ pesmi s priložene zgoščenke, vsaka pa z očmi umetnika prikazuje neko družbeno anomalijo. Zato ne preseneča zanj značilen ekspresivni in grafični slog risanja, ki ne prizanaša bralcu.  ”Nesojeni kavboji” so polni drznih potez, jasno posredovanih sporočil in stripovske montaže, ki deluje. Poleg vizualne ravni je Martin Ramoveš spreten tudi v besedilni izraznosti, ki lirično silovito soustvarja razpoloženje in zgodbe pelje naprej. Glasbeni album v stripu  ”Nesojeni kavboji” je izdaja, ki predstavlja celovit ustvarjalni univerzum avtorja z njegovim bendom Martin Ramoveš Band.

Energični blues, kantavtorska nabritost in grenki rock, vse to s pridihom trših strun countryja, so koordinate glasbe, ki jo igra Martin Ramoveš Band. Skupina zdaj deluje v šestčlanski zasedbi: Martin Ramoveš – kitara, vokal; Marko Petrič – bas, sprem. vokal; Miha Erič – orglice; Luka Drobnič – bobni; Žiga Lovšin – klaviature; Julijan Erič – solo kitara.

Jeseni 2007 sta se kitaristu in pevcu Martinu Ramovešu pri igranju njegovih kantavtorskih pesmi pridružila basist Marko Petrič in bobnar Luka Drobnič. Takrat so skupaj v skupini Martin Ramoveš Band postali zelo povezani v ustvarjalnem procesu in postopno odkrivali sebi lasten zvok: mešanico bluesa, različnih rockovskih zmesi ter kantavtorske samosvojosti. Ustvarjalnost je odsevala v hitro rastočem repertoarju avtorskih pesmi, ki so jih začeli kaliti na klubskih nastopih. V studio so prvič odšli junija 2009.  Martin Ramoveš Band je  pri Borutu Činču  posnel tri pesmi, med njimi – skupaj z orgličarjem Miho Eričem – tudi Divji ritem makadama. Ta je bila izbrana na razpisu Vala 202 Hočemo dobro glasbo! in predstavljena širši javnosti na kompilaciji VAL 09. Potem so sodelovali v akciji Rokerji pojejo pesnike – v istoimenskem nizu kompilacij so z uglasbeno poezijo Regine Kralj sodelovali na šesti in sedmi izdaji.

Leta 2011 so v studiu Na meji posneli albumski prvenec  ”Zvok dežele” in ga izdali pri založbi Akord records. Na snemanju so se triu pri nekaterih pesmih pridružili glasbeni gostje: Miha Erič (orglice), Tony Cater (saksofon, trobenta) ter Žiga Lovšin (klaviature).  V avtorskih skladbah, ki so nastale med letoma 2006 in 2011,  je v besedilih  Martin Ramoveš  pogosto kritično opisal stanje duha sodobne zahodnjaško – malomeščanske družbe, pa tudi tegobe malih ljudi. Najodmevnejša pesem s prvenca je postala Zima na Metelkovoj, za katero so posneli tudi videospot z režiserjem Gašperjem Antauerjem.

Po izidu Zvoka dežele je skupina  koncertirala po slovenskih klubskih in festivalskih odrih. Martin Ramoveš je imel odmevnejše kantavtorske nastope: v Sarajevu (Sarajevski književni susreti) leta 2009 in 2010, na Festivalu akustične glasbe v Žalcu ter knjižnici Karlove univerze v Pragi). Njegove stripovske objave so izšle v revijah Tribuna, Stripburger, Otočje, Strip bumerang ter S.K.U.P..  Aprila 2012 se je skupina Martin Ramoveš Band predstavila tudi v oddaji Izštekani na Valu 202, kar je še posebej utrdilo razširjeno ekipo. Ta je bila tokrat enaka kot na albumu, le z dvema razlikama: Tonyja Caterja je zamenjal trobentač Jan Adamek, pridružil pa se je še solo kitarist Julijan Erič; ta odtlej redno sodeluje s skupino.

Nova kemija razširjene zasedbe je Martina Ramoveša spodbudila k ustvarjanju bluesovsko obarvanih pesmi in kmalu jih je dozorelo dovolj za nov album, poimenovan ”Nesojeni kavboji”. Šest izmed doslej omenjenih glasbenikov (Martin Ramoveš, Marko Petrič, Luka Drobnič, Julijan Erič, Žiga Lovšin in Miha Erič) ga je v studiu radia Študent s sodelovanjem tonskega mojstra Marka Trstenjaka in producenta Boruta Činča posnelo novembra 2013 . Izšel je spomladi 2014 v sodelovanju Založbe Radia Študent ter stripovske revije Stripburger, saj gre za glasbeni album v stripu. Martin Ramoveš je iz besedil pesmi ustvaril stripovske zgodbe. Te so objavljene v knjigi s priloženo zgoščenko.

Tudi o tem v pogovoru z Martinom Ramovešom, ob glasbi z albuma ”Nesojeni kavboji”, v oddaji Na piedestal .

Jolanda Fele