Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

V studiu:
 
Izbor glasbe:  
0
 
30
30
V ŽIVO
Glasbeni SOS

Priporočamo

Vroči mikrofon Hrvaška: Reke pravice za vse izzive

Hrvati bodo prvič v zgodovini na parlamentarne volitve odšli v sredini tedna, kar pomeni dodaten dela prost dan in dobesedno praznik demokracije. Kampanjo je zaznamovala napoved predsednika države Milanovića, da bo postal novi premier, ustavno sodišče mu je aktivno vključevanje v predvolilne dejavnosti formalno sicer preprečilo. Kampanja je dokaj prazna in zožena predvsem na verbalne spopade med premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom Zoranom Milanovićem. Komu kaže bolje, kaj bi prinesle morebitne spremembe, kakšni izzivi čakajo Hrvaško, katere so ključne dileme za boljšo prihodnost … Bodo uspešnejše Reke pravice (geslo koalicije SDP) ali bodo zmagali Vsi izzivi (geslo koalicije HDZ)?

Mihilizem Lučka Kajfež Bogataj: Profit je še vedno večji od škode

Lučka je lokalni sinonim za zavest o podnebnih spremembah. Pa ne samo lokalni! Spodobi se vedeti, da je njena ekipa pred leti za svoja prizadevanja dobila Nobelovo nagrado. Pravi, da so klimatologinje za segrevanje vedele še v času, ko je nosila kavbojske škornje in o frontah ter okluzijah predavala meni. Dovolj zgodaj? Vse bo jasno, če ji prisluhnete. Jaz sem ji po tridesetih letih z veseljem. Uživajte.

Zgodbe Drevo ima zgodbo: Fabianijeva murva

Predstavljamo simbolno verjetno najbolj mogočen drevesni primerek, ki ima v življenju Slovencev prav poseben pomen. V številnih umetniških delih, literarnih in verskih besedilih je murva v središču prostora in zaznamuje mesto posebnega dogodka. Na naših tleh ima murva družinsko simboliko, saj so ponekod na Primorskem ob poroki ali rojstvu otroka ob hišo zasadili ravno murvino sadiko. Po stari tradiciji murve še danes zelo cenijo, natančno obrezujejo v nenavadne oblike in negujejo. Pod murvo so se spletale družinske zgodbe, ljubezni, kupčije, babje čenče in otroške norčije. V Evropo so jo prinesli med drugo križarsko vojno v 12. stoletju preko Sicilije z namenom uporabe listov za krmo sviloprejk. Potujemo v Kobdilj na Krasu. Tam že 600 let raste Fabianijeva murva, najstarejše in najdebelejše sadno drevo pri nas.

Tour 202 Sepp Kuss: Prelepo je bilo spoznati svoje slovenske korenine

Sepp Kuss je navdušen nad svojimi slovenskimi koreninami, ki jih je lani spoznal po zaslugi raziskovanja radijskega novinarja Igorja Tominca, Tonija Grudna z Multimedijskega centra RTV Slovenija in zgodovinarja Mihe Šimca. Z veseljem se spominja svojega obiska Slovenije in pohoda na Triglav iz otroških dni, upa, da bo nekega dne obiskal tudi Žvirče v Suhi Krajini, od koder izvirajo njegov daljni sorodniki. Kuss tudi pove, da je vselej rad pomagal Primožu Rogliču, ker je bil vedno v igri za zmago na največjih dirkah, hvaležen pa je za podporo slovenskih navijačev. Tominec in Gruden sta gosta podkasta, skupaj z voditeljem Luko Petričem pa govorita o tem, kako sta raziskovala zgodbo o Kussovih slovenskih prednikih in njihovi poti v ZDA. Slišite lahko tudi, kakšna so razmerja moči pred naslednjim spomenikom sezone. Prvi favorit na dirki Liege-Bastogne-Liege je Tadej Pogačar. Podrobneje tudi o nizozemski klasiki, ki jo je v nedeljo dobil Tom Pidcock, kar je bila šele njegova peta zmaga v karieri.

Jutro 202 Pavza: Nika Radjenovič s kolesom s Kilimandžara

Nika Radjenovič se je s kolegico Andrejo Jagodic kot prva Slovenka s kolesom spustila s Kilimandžara. Njuna odprava ni imela le avanturistične note, ampak sta v ospredje postavili opolnomočenje žensk. V Tanzaniji sta spletli vezi z Eliakeney, lastnico turistične agencije, ki zaposluje predvsem vodnice in skrbi, da so za svoje delo dostojno plačane. Eliakeney je najmlajša od 14 otrok v družini in s svojim delom dosega pomembne premike. Nika in Andreja pa sta odpravo posvetili tudi tragično preminuli prijateljici.

Kulturnice Mala Drama: Te igre je konec

Na odru Male Drame so prejšnji teden krstno uprizorili črno komedijo Te igre bo konec avtorja Matjaža Zupančiča, ki je predstavo tudi režiral. To bo tudi zadnja premiera v dvorani, ki je po prenovi stavbe ne bo več. Zupančičeva igra, nominirana za nagrado Slavka Gruma 2023, prinaša duhovit in pronicljiv pogled na apokaliptične čase, v katerih živimo, uprizoritev pa je svojevrsten hommage Mali drami, ki je v skoraj šestih desetletjih delovanja postala institucija zase in s to zadnjo premiero zaključila svoje delovanje.

Glasba

Glasba svetov Liraz, Juhanna Juhola, Amanda Palmer, Eric Hilton, Satelittes, Eje Eje

Liraz napoveduje izid novega EP-ja, Johana Juhola nas bo rezveselila s svojo harmoniko, Amanda Palmer je s svojim zadnjim albumom dokumentirala svoje življenske izkušnje, večina oddaje pa bo namenjena polovici dueta Thievery Corporation, Ericu Hiltonu; v dobri polovici leta je objavil kar dva albuma, enega z argentinsko pevko Natalijo Clavier. Za konec pa še nekaj zanimive glasbe Itamarja Judaha Kluegerja, zdaj znanega tudi kot Eje Eje.

RH 202 RH 202 in Tim Urbanya | 436 | Delano

Novosti domačih in tujih ustvarjalcev elektronskih ritmov ter gostujoči miks slovenskega producenta, didžeja in organizatorja klubskih dogodkov Delana. 01. Purple Disco Machine ft. Roosevelt - Higher Ground 02. Arodes, Andrea Oliva & Moeaike - Stronger Than Before 03. Pet Shop Boys - Dancing Star (Solomun Remix) 04. Vintage Culture & Magnus - Nothing Ever Changes 05. The Blessed Madonna ft. Clementine Douglas - Happier (Adelphi Music Factory’s Happier In The Rave Mix) 06. MistaJam & x.o.anne - XOX 07. Gorgon City ft. Caroline Byrne - All That You Need 08. Prospa - If You Want My Loving 09. Gabriel Robella - Pasilda (Crocy Remix) 10. John Summit - Eat The Bass 11. Depeche Mode - Before We Drown (Innellea Remix) 12. MEDUZA - Friends (ARTBAT Remix) 13. Paul Oakenfold x Carl Cox - Concentrate 14. Scuba - Truth (Digital Underground) 15. Mish - Radiš Me (DJ L.T. Remix) 16. Lawrence Hart & Giulia Tess - More Data To Survive

Galerija J. Cole − Might Delete Later

Vplivni kalifornijski raper J. Cole je pripravil novo izdajo. Njen naslov je vpadljiv: Might Delete Later. J. Cole ji je namenil vlogo mikstejpa. J. Cole je na hitro in, očitno, manj premišljeno 'zarobantil' nad kolegom Kendrickom Lamarjem, ki ga je nedavno na nekaj mestih skritiziral. S kritičnim komadom 7 Minute Drill začnemo. Ker galerijski favorit J. Cole ni v najboljši muzikalni formi, ga z novimi kosi navdušeno podprejo Doja Cat, nov nu-soul trio Catpak, Tyla v družbi Gunne in Skillibenga ter trojica DJ Premier-Snoop Dogg-Daz Dillinger. Nov komad prižge producent Ichisan, dosledno pa nadaljujemo odkrivanje drugega albuma trap prvakov Capital Crew.

Cederama Beyoncé - Cowboy Carter

Čeprav napovedovan kot Beyoncin prvi country album, je delo Cowboy Carter vse prej kot to. Teksaška soul in soul-pop superzvezdnica je na osmem solističnem, tj. na drugem delu albumske trilogije zbrala zajetno, če ne kar preveč zajetno število songov - skupaj 27 enot, 7 teh je kratkih govornih ali kako drugače stiliranih vmesnic. Od 20-ih pa je komaj 7 popevk celovitih pop tekstur ali takih, ki bi čez čas pogojno lahko pristali na zbirki njenih uspešnic. In kakšni so te po slogu, gre res za takoj prepoznavne napeve v country maniri? Načeloma res, drži. Seveda pa moramo tudi pri definiranju te peščice takoj pozabiti na klasična country obrazila. Veliko raje gre z njimi vštric skovanka neo-country. A veliko večino albuma Cowboy Carter še vedno zapolnjujejo hibridno prirejene kompleksne pop skladbe, iz katerih se cedi tako rock, blues, hiphop ter celo gospel in opera. Za primerjavo, na predlani izdanem delu Renaissance, tj. na prvem delu napovedane trilogije, je Beyonce strnila 16 songov, kvečjemu 7-im pa bi lahko namenili opis konvencionalni. Iz vse te preštevanke lahko ugotovimo, da je Beyoncé v zadnjem ustvarjalnem obdobju še bolj goreče predana kreiranju podžanra: Beyoncé-pop. Ta je izvedbeno in harmonsko (pre)zahtevno nasičen, prve pri tem pa so žrtvovane (preproste) melodije. Za umetniški in še prej konceptualni pogum in studijski trud Beyoncé brez odlašanj prejme veliko pohvalo in objem. Toda njene stvaritve za lažjo, dnevno ali radijsko rabo (še zlasti na tem koncu sveta) skoraj niso primerne. Par - tokrat po countryju dišečih songov pač.

Na sceni Bort Ross – K tebi odpeljem svoje srce

Šentjernejski milozvočni kantavtor in producent Bort Ross predstavlja drugi album s toplim naslovom K tebi odpeljem svoje srce. Na njem boste našli vse od nežnejših balad, ki zaokrožajo tudi njegov debitantski album Sančo Pansa izpred osmih let, pa do živahnejših, bendovskih melodij. Skozi leta preoblikovanja gradiva so besede nadomestile besede, melodije melodije, nekatere skladbe so ostale na tleh, druge pa sedle na prava mesta. Iz njih so se rodile nove zgodbe, podrobno o njih pa njihov avtor.

Notice Capital Crew - Victoria Beckham

Novosti domače glasbene scene

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E05: Studio Kif-Kif

Kaj je zvok? Definicija pravi, da je zvok pojav, ki nastane pri mehanskem nihanju delcev v mediju, ki ima maso in elastičnost v slišnem območju frekvenc. Tako pravi definicija, a v resnici se ne spuščamo v fizikalne razlage, raje ostajamo v glasbi in raziskujemo, kako iz nič nastane glasbeni posnetek. Slišali bomo zgodbe iz glasbenih studijev po Sloveniji. Tu in tam se bodo tonskim mojstrom in producentom pridružili glasbeniki s spomini na delo v studiih. Enega izmed tovrstnih trenutkov smo ujeli tokrat v Studiu Kif-Kif. Pogovoru s producentom Žaretom Pakom se je pridružil tudi pevec zasedbe Big Foot Mama Grega Skočir. Med drugim sta obujala spomine na leto 1995 in nastanek albuma Nova pravila.

Glasbena zgodba Med mitom, glasbenikom in človekom: 30 let od smrti Kurta Cobaina

"Nobene strasti ni več v meni. Bolje je izgoreti kot pa zbledeti," je v poslovilnem pismu Kurt Cobain citiral pesem Neila Younga. Od samomora Kurta Cobaina danes mineva 30 let, več, kot jih je štel ob svoji smrti, ko se je pridružil neslavnemu klubu 27.

Notice Haiku Garden - Avalanš

Novosti domače glasbene scene

Na sceni Zgrešeni primeri – Dejansko

Dolenjski punkrokerji Zgrešeni primeri predstavljajo EP Dejansko. Na njem možje dejansko pojejo o svetu, v katerem živijo, in o glasbeni realnosti, v kateri nastajajo njihove skladbe. Spevna in z energijo nabita glasba ponuja odklop od sveta, do katerega so v besedilih zelo kritični. Z leti niso izgubili ostrine, svojega pogleda na svet pa tudi tokrat ne olepšujejo. Več o njihovem delu pa basist in pevec Janko Rošelj ter kitarist Robi Glač.

Jutranji koncert pri Andreju Alo!Stari v živo pri Andreju

Pet let ga žgejo in žagajo, a zdi se, kot da so začeli včeraj. Ob izidu novega albuma k Andreju prihajajo Alo!Stari. Punk? Tudi. Veselica? Vedno.

Jutro

Jutro 202 Pavza: Nika Radjenovič s kolesom s Kilimandžara

Nika Radjenovič se je s kolegico Andrejo Jagodic kot prva Slovenka s kolesom spustila s Kilimandžara. Njuna odprava ni imela le avanturistične note, ampak sta v ospredje postavili opolnomočenje žensk. V Tanzaniji sta spletli vezi z Eliakeney, lastnico turistične agencije, ki zaposluje predvsem vodnice in skrbi, da so za svoje delo dostojno plačane. Eliakeney je najmlajša od 14 otrok v družini in s svojim delom dosega pomembne premike. Nika in Andreja pa sta odpravo posvetili tudi tragično preminuli prijateljici.

Antikviz Avstrija

Pet podatkov o Avstriji, iščemo napačnega!

Jezikanje Tadej Grum: Tako kot videči z zaslona, slepi berejo z vrstice

Gost Jezikanja je Tadej Grum, slepi študent novinarstva, ki na Valu 202 opravlja prakso. Pripoveduje o svojem izobraževanju in delu, kako je opravljal splošno maturo – in kako slepi na primer zgolj s tipanjem prepoznajo in določijo kvadratno funkcijo. Pojasnil je, kako posluša, bere in pripravlja novinarske prispevke, kako deluje vrstica in zakaj se ne dotikamo njegove psičke Jessice.

Globalna vas Od snežnih kucljev do restavracije na Mauriciusu

Nekdanji slovenski vrhunski deskar na snegu je to podlago zamenjal za veličastno valovje obale otoške afriške državice, ki ga je očarala že pred leti, ko je tja hodil na priprave. Vse presežke svoje energije pa iz tekmovalnih dejavnosti preusmeril v uresničevanje projekta odprtja restavracije. Rok Flander ni le njen investitor ali lastnik, temveč je vseskozi zraven tudi s svojimi rokami: med drugim je skupaj z lokalnimi mizarji in drugimi obrtniki poskrbel za skoraj vso notranjo opremo, ki temelji na med seboj različnih si unikatnih kosih pohištva, pretežno iz tam pridobljenega lesa, ki so ga v času kolonializma uporabljali pri graditvi. "V življenju se moraš znati ustaviti, šele takrat se pri človeku pokaže njegov pravi jaz," zatrjuje Rok, ki je že med športno kariero (pa nikakor zaradi kakšnega manka vrhunskih uvrstitev na največjih svetovnih tekmovanjih) rad poudarjal, da je zanj tekmovalni vidik dejavnosti sekundarnega pomena in da mora v vsem, kar počne, uživati, sicer tudi rezultatov ni.

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E05: Studio Kif-Kif

Kaj je zvok? Definicija pravi, da je zvok pojav, ki nastane pri mehanskem nihanju delcev v mediju, ki ima maso in elastičnost v slišnem območju frekvenc. Tako pravi definicija, a v resnici se ne spuščamo v fizikalne razlage, raje ostajamo v glasbi in raziskujemo, kako iz nič nastane glasbeni posnetek. Slišali bomo zgodbe iz glasbenih studijev po Sloveniji. Tu in tam se bodo tonskim mojstrom in producentom pridružili glasbeniki s spomini na delo v studiih. Enega izmed tovrstnih trenutkov smo ujeli tokrat v Studiu Kif-Kif. Pogovoru s producentom Žaretom Pakom se je pridružil tudi pevec zasedbe Big Foot Mama Grega Skočir. Med drugim sta obujala spomine na leto 1995 in nastanek albuma Nova pravila.

Jutro 202 Kako si pa ti dobil ime: Nena

V četrti epizodi rubrike 'Kako si pa ti dobil ime?' svojo zgodbo deli poslušalka Nena, ki že devet let živi na Bavarskem, kjer ji to ime pride še kako prav. Če imaš zanimivo zgodbo tudi ti, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.

Jutro 202 Pavza: Filip Ferlan prehitro v preveč odgovorno službo

Še ne 30-letni Filip Ferlan je končal srednjo strojno šolo in se zaposlil v podjetju, ki se ukvarja z obdelovanjem kovin. Počel je vse mogoče, bil med drugim strugar in varilec, vmes je diplomiral, napredoval in postal vodja skladišča. A po nekaj letih odgovornega in stresnega dela je ugotovil, da v delu ne uživa več in da se s službenimi težavami ukvarja tudi doma, predvsem pa je nenehno v stresu. Zato je dal odpoved, nekaj mesecev delal kot natakar, potem pa se odločil za počitek na Kanarskih otokih, kjer je tri mesece užival lagodno otoško življenje in si poskušal začrtati svojo pot v prihodnosti. Do kakšnih sklepov je prišel, pojasni v pogovoru.

Jezikanje Branje otroku je dejanje in dajanje ljubezni

Promotorka branja in strokovnjakinja na področju mladinske književnosti Tilka Jamnik poudarja, da je skupno branje dejavnost, ki krepi vez med otrokom in skrbnikom, poglablja odnose ter vpliva na malčkov celostni razvoj. Bogati besedni zaklad in domišljijo, literatura pa ima to čarobno moč, da nas lahko ponese v preteklost ali prihodnost in pomaga razumeti sedanjost. Zakaj in kako torej brati najmlajšim? Jim usmerjamo pozornost, sprašujemo, spreminjamo glasove? In kako izbrati primerno literaturo?

Jutranji koncert pri Andreju Alo!Stari v živo pri Andreju

Pet let ga žgejo in žagajo, a zdi se, kot da so začeli včeraj. Ob izidu novega albuma k Andreju prihajajo Alo!Stari. Punk? Tudi. Veselica? Vedno.

Jutro 202 UgibAnja: Dinamo, Marseille in 1982

Kombinacija športa, torej gibanja, in kviza z Anjo nam ponuja radijsko igro z zelo preprostimi pravili. Tri vprašanja, trije odgovori. V finalu pa poiščemo športnika ali športnico, ki vse te odgovore povezuje.

Jutro 202 Pavza: Matic Jezeršek je štopal čez Atlantik

Matic Jezeršek se je pred časom zaljubil v jadranje. Zato se je odločil, da bo na štop prečkal Atlantik. Na Kanarskih otokih mu je uspelo najti kapitana, ki se je s staro barko odpravljal v Brazilijo. Matic se je z veliko optimizma vkrcal, a njegova pavza na morju je bila vse prej kot pomirjujoča ...

Aktualno

Kulturnice Mala Drama: Te igre je konec

Na odru Male Drame so prejšnji teden krstno uprizorili črno komedijo Te igre bo konec avtorja Matjaža Zupančiča, ki je predstavo tudi režiral. To bo tudi zadnja premiera v dvorani, ki je po prenovi stavbe ne bo več. Zupančičeva igra, nominirana za nagrado Slavka Gruma 2023, prinaša duhovit in pronicljiv pogled na apokaliptične čase, v katerih živimo, uprizoritev pa je svojevrsten hommage Mali drami, ki je v skoraj šestih desetletjih delovanja postala institucija zase in s to zadnjo premiero zaključila svoje delovanje.

Vroči mikrofon Hrvaška: Reke pravice za vse izzive

Hrvati bodo prvič v zgodovini na parlamentarne volitve odšli v sredini tedna, kar pomeni dodaten dela prost dan in dobesedno praznik demokracije. Kampanjo je zaznamovala napoved predsednika države Milanovića, da bo postal novi premier, ustavno sodišče mu je aktivno vključevanje v predvolilne dejavnosti formalno sicer preprečilo. Kampanja je dokaj prazna in zožena predvsem na verbalne spopade med premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom Zoranom Milanovićem. Komu kaže bolje, kaj bi prinesle morebitne spremembe, kakšni izzivi čakajo Hrvaško, katere so ključne dileme za boljšo prihodnost … Bodo uspešnejše Reke pravice (geslo koalicije SDP) ali bodo zmagali Vsi izzivi (geslo koalicije HDZ)?

Zgodbe Drevo ima zgodbo: Fabianijeva murva

Predstavljamo simbolno verjetno najbolj mogočen drevesni primerek, ki ima v življenju Slovencev prav poseben pomen. V številnih umetniških delih, literarnih in verskih besedilih je murva v središču prostora in zaznamuje mesto posebnega dogodka. Na naših tleh ima murva družinsko simboliko, saj so ponekod na Primorskem ob poroki ali rojstvu otroka ob hišo zasadili ravno murvino sadiko. Po stari tradiciji murve še danes zelo cenijo, natančno obrezujejo v nenavadne oblike in negujejo. Pod murvo so se spletale družinske zgodbe, ljubezni, kupčije, babje čenče in otroške norčije. V Evropo so jo prinesli med drugo križarsko vojno v 12. stoletju preko Sicilije z namenom uporabe listov za krmo sviloprejk. Potujemo v Kobdilj na Krasu. Tam že 600 let raste Fabianijeva murva, najstarejše in najdebelejše sadno drevo pri nas.

Mihilizem Lučka Kajfež Bogataj: Profit je še vedno večji od škode

Lučka je lokalni sinonim za zavest o podnebnih spremembah. Pa ne samo lokalni! Spodobi se vedeti, da je njena ekipa pred leti za svoja prizadevanja dobila Nobelovo nagrado. Pravi, da so klimatologinje za segrevanje vedele še v času, ko je nosila kavbojske škornje in o frontah ter okluzijah predavala meni. Dovolj zgodaj? Vse bo jasno, če ji prisluhnete. Jaz sem ji po tridesetih letih z veseljem. Uživajte.

Kulturnice 61. knjižni sejem otroških knjig Bologna: Meka ilustratorskih idej

Prejšnji četrtek se je končal 61. knjižnega sejma otroških knjig Bologna, ki vsako leto ponuja priložnost predstavitve otroške in mladinske literature za založnike in ilustratorje z vsega sveta. Posebno priložnost je letos imela Slovenija kot častna gostja, ki se je na sejmu promovirala z razstavo ilustratorskih del petinpetdesetih slovenskih umetnikov s simboličnim naslovom 'In kaj sledi potem'.

Ime tedna Matija Špacapan: Klimatskim spremembam kljubujejo le stabilni gozdovi

Ime tedna je postal Matija Špacapan, gozdar in eden od organizatorjev projekta Pomladimo gozdove, vseslovenske prostovoljske akcije sajenja dreves, ki so jo z ekipo pripravili v družbi Slovenski državni gozdovi. Letošnja akcija, ki je potekala že petič, je privabila skoraj 900 prostovoljcev, skupaj pa so posadili okoli 10 tisoč dreves 14 različnih drevesnih vrst.

Nedeljski gost Judit Polgar: Če se z nečim ukvarjaš na najvišji ravni, mora to vedno biti v tvoji glavi

Nedeljska gostja je najboljša šahistka vseh časov Judit Polgar. Še vedno je edina, ki se je borila za naslov svetovnega prvaka. Kot najmlajša je osvojila naziv velemojster, ogromno pa je naredila tudi za enakopravnost in razvoj šaha. Zaradi vsega tega je globalna šahovska zvezda. Premagala je več kot 10 svetovnih prvakov in se borila za največje šahovske lovorike.

Aktualno 202 Slovensko lutkarstvo na avstrijskem Koroškem

Slovensko lutkarstvo na avstrijskem Koroškem živi že pol stoletja in ob tej častitljivi obletnici koroški lutkovni ustvarjalci gostujejo v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Danes bodo odigrali svoje uprizoritve, predvajali dokumentarni film ter postavili razstavo lutk, ki so plemenitile njihovo delo zadnjih petdeset let. Koroško manjšinsko lutkarstvo odlikuje borba za preživetje slovenskega jezika, kar se kaže predvsem v uporniških vsebinah njihovih predstav. Jubilejna uprizoritev, ki prihaja na naš oder Mrličožerec se tako ukvarja s tematiko represije slovenskega jezika in kulture na Koroškem.

Aktualno 202 Spletno telefonske goljufije

Skoraj ne mine dan, da policisti ne bi poročali o goljufijah preko spleta. Ljudje še vedno nasedajo in po telefonu sporočajo osebne podatke. Korak do izpraznitve transakcijskih računov je nato zelo kratek. Kriminalisti so na območju policijske uprave Koper letos obravnavali 80 spletnih prevar v vrednosti skoraj milijon evrov. Če vam kdo po telefonu ali prek spleta ponuja bajne zaslužke ste lahko 100% prepričani, da gre za takšno ali drugačno obliko goljufije. In še to: vaša banka na ta način od vas nikoli ne bo zahtevala ne osebnih podatkov ne podatkov o bančnem računu ali bančni kartici. Pravzaprav je dovolj da veste to.

Radiovedni Zakaj imamo različne barve oči?

Se spomnite, ko so radiovedna dekleta lani s pomočjo mladih osnovnošolk in osnovnošolcev z Osnovne šole Poljane iskale odgovore na to, kako daleč je do nam najbližjega osončja, zakaj smo zasvojeni z video igrami in še marsikaj? Tudi letos jim družbo vse do sredine junija delajo zvedavi mladi pomočniki. V prvem delu se sedmošolki Aneja in Ronja podata na popotovanje raziskovanja podobne oblike predmeta kot je bil prejšnji teden milni mehurček. Veste, kaj bi to lahko bilo?

Petkova centrifuga Nič ni imuno na ideološko onesnaženje

Orožje za Ukrajino, orožje za Izrael, orožje za napade na pripadnike Združenih narodov. Kot neto uvoznike nasilja in kulture poneumljanja nas ne bi smele preveč presenetiti niti grožnje s strelskimi pohodi po šolah.

Globalna vas

Globalna vas

464 epizod

Od snežnih kucljev do restavracije na Mauriciusu

15 min

Vrhunski kuharji so kot organizirana vojska

15 min

Živi v avtu

17 min

Na rojstnem dnevu hčerke mafijskega šefa

17 min

V Ekvadorju se potresa spominjajo z nostalgijo

18 min

Kako petletniku razložiti, kaj je menstruacija?

15 min

Šport 202

Naval na šport Košarka in športna gimnastika

V jadranski košarkarski ligi se je začela končnica tekmovanja. Olimpija se v četrtfinalni seriji na dve zmagi meri z beograjsko Mego, ki ima prednost domačega igrišča. V oddaji podrobneje še o pričakovanjih slovenskih telovadcev in telovadk pred odhodom na evropsko prvenstvo v športni gimnastiki.

Športna zgodba Jadranska liga v košarki

V regionalnem košarkarskem tekmovanju se je začela končnica najboljše osmerice klubov, med katerimi je tudi slovenski predstavnik. Olimpijin nasprotnik v četrtfinalu je beograjska Mega, ki je redni del sezone končala mesto pred slovenskimi prvaki.

Žoga je okrogla Rudi Zavrl: Slovenski klubi preveč odtujeni od lokalnega okolja

Dolgoletni predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl meni, da si ne smemo zatiskati oči pred stanjem v slovenski prvi ligi. 'Razmere niso najboljše, karkoli pogledamo. Obisk na tekmah, proračuni klubov, vpeljevanje mladih igralcev, prestopi v tujino, število povprečnih tujcev, vodenje klubov, odziv pokroviteljev in tujih vlagateljev, nenazadnje tudi vpliv agentov, ki v nekaterih sredinah neposredno kreirajo kadrovsko politiko,' pravi Zavrl. Meni, da imajo skoraj vsi ekipni športi težave ter da je razlika med slovensko in mednarodno sceno iz leta v leto večja. V podkastu tudi obuja spomine na svoje obdobje na čelu nogometne zveze. Bil je prvi, ki je na vrh strokovnega štaba izbrane vrste postavil Srečka Katanca in Matjaža Keka, torej oba selektorja, ki sta Slovenijo doslej popeljala na veliko tekmovanje. Pravi, da je bilo obdobje med in po svetovnem prvenstvu v Južni Koreji izjemno zahtevno zanj. Tedaj je prišlo do spora in razkola znotraj ekipe, sredi prvenstva je domov odšel prvi zvezdnik Zlatko Zahović. Spregovori tudi o famozni tekmi Dinamo-Crvena Zvezda leta 1990, na kateri je bil delegat, zaradi množičnega pretepa pa tekme sploh ni bilo. Z Rudijem Zavrlom debatirajo valovski nogometni reporterji Boštjan Janežič, Jože Pepevnik in voditelj Luka Petrič.

Naval na šport Nogomet in motokros

Popoldanske športne minute namenjamo nogometu in delu najnovejše epizode podkasta Žoga je okrogla ter svetovnemu prvenstvu v motokrosu, ki se bo po dveh dirkah v Italiji nadaljevalo na Portugalskem.

Tour 202 Sepp Kuss: Prelepo je bilo spoznati svoje slovenske korenine

Sepp Kuss je navdušen nad svojimi slovenskimi koreninami, ki jih je lani spoznal po zaslugi raziskovanja radijskega novinarja Igorja Tominca, Tonija Grudna z Multimedijskega centra RTV Slovenija in zgodovinarja Mihe Šimca. Z veseljem se spominja svojega obiska Slovenije in pohoda na Triglav iz otroških dni, upa, da bo nekega dne obiskal tudi Žvirče v Suhi Krajini, od koder izvirajo njegov daljni sorodniki. Kuss tudi pove, da je vselej rad pomagal Primožu Rogliču, ker je bil vedno v igri za zmago na največjih dirkah, hvaležen pa je za podporo slovenskih navijačev. Tominec in Gruden sta gosta podkasta, skupaj z voditeljem Luko Petričem pa govorita o tem, kako sta raziskovala zgodbo o Kussovih slovenskih prednikih in njihovi poti v ZDA. Slišite lahko tudi, kakšna so razmerja moči pred naslednjim spomenikom sezone. Prvi favorit na dirki Liege-Bastogne-Liege je Tadej Pogačar. Podrobneje tudi o nizozemski klasiki, ki jo je v nedeljo dobil Tom Pidcock, kar je bila šele njegova peta zmaga v karieri.

Naval na šport Rokomet, nogomet in športno plezanje

Slovenske rokometašice so olimpijski kvalifikacijski turnir v Ulmu končale s tekmo proti Črni Gori. Odzivom iz tabora reprezentance bomo dodali komentar 31. kola nogometnega prvenstva, posvetili pa se bomo še nadaljevanju svetovnega pokala v športnem plezanju na Kitajskem, v katerem so po balvanih na vrsti boji v težavnosti.

Športna zgodba Olimpijske kvalifikacije v rokometu

V Ulmu se je končal olimpijski kvalifikacijski turnir rokometašic, na katerem je sodelovala tudi slovenska ženska reprezentanca.

Naval na šport Rokomet in motokros

Po včerajšnjem obračunu proti Paragvaju bodo slovenske rokometašice olimpijski kvalifikacijski turnir v Ulmu končale s tekmo proti Črni gori. Najboljši motokrosisti sveta pa se bodo pomerili četrtič v sezoni. Ob vznožju italijanskih Dolomitov je med osrednjimi favoriti za zmago Tim Gajser.

Športna zgodba Svetovno prvenstvo v motokrosu

Sezona svetovnega prvenstva v motokrosu se nadaljuje v italijanskih Dolomitih. Prizorišče v Pietramurati vsako leto obišče velikansko število navijačev iz Slovenije.

Naval na šport Tenis, rokomet in hokej na ledu

Slovenska ženska teniška reprezentanca v Bratislavi nadaljuje kvalifikacije za uvrstitev na sklepni turnir Billie Jean King, rokometašice v Ulmu lovijo olimpijsko vozovnico, popoldne bodo nasprotnice Paragvajke, hokejisti pa se bodo v sklopu priprav na svetovno prvenstvo še drugič pomerili z Avstrijo.

Športna zgodba Tenis

Slovenska ženska teniška reprezentanca v Bratislavi lovi nastop na sklepnem turnirju pokala Billie Jean King. Izmed posameznic sta najprej nastopili Ela Nala Milić in Veronika Erjavec.

Najnovejše

Dogodki in odmevi Iran je danes opozoril Izrael pred obsežnimi in bolečimi posledicami, če bi judovska država znova napadla cilje islamske republike

Izrael kljub pozivom mednarodne skupnosti še ni opustil zamisli o morebitnem vnovičnem napadu na iranske cilje, saj je za danes napovedano že tretje zasedanje vojnega kabineta o tem. Iran znova opozarja, da bo odgovoril na tak napad. V oddaji tudi o tem: - Zunanja ministrica Tanja Fajon se po končanem obisku Japonske odpravlja na Kitajsko - 40 odstotkov domov za starejše je lani poslovalo negativno, zaradi pomanjkanja osebja je praznih približno 600 postelj - Zaradi širšega hekerskega napada je bilo od dopoldneva nedostopnih veliko občinskih spletnih strani

Kulturnice Mala Drama: Te igre je konec

Na odru Male Drame so prejšnji teden krstno uprizorili črno komedijo Te igre bo konec avtorja Matjaža Zupančiča, ki je predstavo tudi režiral. To bo tudi zadnja premiera v dvorani, ki je po prenovi stavbe ne bo več. Zupančičeva igra, nominirana za nagrado Slavka Gruma 2023, prinaša duhovit in pronicljiv pogled na apokaliptične čase, v katerih živimo, uprizoritev pa je svojevrsten hommage Mali drami, ki je v skoraj šestih desetletjih delovanja postala institucija zase in s to zadnjo premiero zaključila svoje delovanje.

Danes do 13:00 Izrael naj bi načrtoval omejen vojaški odgovor Iranu

Svetovna diplomacija nadaljuje prizadevanja za umirjanje razmer na Bližnjem vzhodu. Izraelski mediji, ki se sklicujejo na vire v vojnem kabinetu, poročajo, da naj bi izraelska vojska razmišljala o manjšem, a občutnem povračilnem napadu na Iran. Druge teme: - Kitajska bi, kljub kritikam Bruslja, krepila odnose z Nemčijo - V Milanu razkrili mrežo lažnih gostincev, ki so prali denar - Mlade zdravnike najmanj zanima družinska medicina

Vroči mikrofon Hrvaška: Reke pravice za vse izzive

Hrvati bodo prvič v zgodovini na parlamentarne volitve odšli v sredini tedna, kar pomeni dodaten dela prost dan in dobesedno praznik demokracije. Kampanjo je zaznamovala napoved predsednika države Milanovića, da bo postal novi premier, ustavno sodišče mu je aktivno vključevanje v predvolilne dejavnosti formalno sicer preprečilo. Kampanja je dokaj prazna in zožena predvsem na verbalne spopade med premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom Zoranom Milanovićem. Komu kaže bolje, kaj bi prinesle morebitne spremembe, kakšni izzivi čakajo Hrvaško, katere so ključne dileme za boljšo prihodnost … Bodo uspešnejše Reke pravice (geslo koalicije SDP) ali bodo zmagali Vsi izzivi (geslo koalicije HDZ)?

Zgodbe Drevo ima zgodbo: Fabianijeva murva

Predstavljamo simbolno verjetno najbolj mogočen drevesni primerek, ki ima v življenju Slovencev prav poseben pomen. V številnih umetniških delih, literarnih in verskih besedilih je murva v središču prostora in zaznamuje mesto posebnega dogodka. Na naših tleh ima murva družinsko simboliko, saj so ponekod na Primorskem ob poroki ali rojstvu otroka ob hišo zasadili ravno murvino sadiko. Po stari tradiciji murve še danes zelo cenijo, natančno obrezujejo v nenavadne oblike in negujejo. Pod murvo so se spletale družinske zgodbe, ljubezni, kupčije, babje čenče in otroške norčije. V Evropo so jo prinesli med drugo križarsko vojno v 12. stoletju preko Sicilije z namenom uporabe listov za krmo sviloprejk. Potujemo v Kobdilj na Krasu. Tam že 600 let raste Fabianijeva murva, najstarejše in najdebelejše sadno drevo pri nas.

Naval na šport Košarka in športna gimnastika

V jadranski košarkarski ligi se je začela končnica tekmovanja. Olimpija se v četrtfinalni seriji na dve zmagi meri z beograjsko Mego, ki ima prednost domačega igrišča. V oddaji podrobneje še o pričakovanjih slovenskih telovadcev in telovadk pred odhodom na evropsko prvenstvo v športni gimnastiki.

Jutro 202 Pavza: Nika Radjenovič s kolesom s Kilimandžara

Nika Radjenovič se je s kolegico Andrejo Jagodic kot prva Slovenka s kolesom spustila s Kilimandžara. Njuna odprava ni imela le avanturistične note, ampak sta v ospredje postavili opolnomočenje žensk. V Tanzaniji sta spletli vezi z Eliakeney, lastnico turistične agencije, ki zaposluje predvsem vodnice in skrbi, da so za svoje delo dostojno plačane. Eliakeney je najmlajša od 14 otrok v družini in s svojim delom dosega pomembne premike. Nika in Andreja pa sta odpravo posvetili tudi tragično preminuli prijateljici.

Jutranja kronika Izrael ne razkriva, kako se namerava maščevati za iranski napad

Izrael naj bi načrtoval povračilne ukrepe, ki bi bili boleči za Iran, a ne bi privedli do širšega konflikta. Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na Gazo; posebna poročevalka Združenih narodov Franesca Albanese je sistematično uničevanje domov Palestincev označila za vojni zločin. Druge teme: - Slovenija podpira vključevanje Kosova v evropske povezave, ob obisku Prištine zagotavlja predsednica Nataša Pirc Musar - Svet RTV na včerajšnji izredni seji NI potrdil predloga programa reorganizacije zavoda - Košarkarji Olimpije v Beogradu izgubili na prvi tekmi četrtfinala jadranske lige; Mega je bila boljša za 21 točk

Športna zgodba Jadranska liga v košarki

V regionalnem košarkarskem tekmovanju se je začela končnica najboljše osmerice klubov, med katerimi je tudi slovenski predstavnik. Olimpijin nasprotnik v četrtfinalu je beograjska Mega, ki je redni del sezone končala mesto pred slovenskimi prvaki.

Jutranja kronika Španski premier Sanchez z Golobom o priznanju Palestine

Razmere na Bližnjem vzhodu bodo osrednja tema današnjega obiska španskega premiera Pedra Sancheza v Sloveniji, ki je del njegove evropske turneje za priznanje Palestine. Sanchez, premier Robert Golob in njuna kolega iz Irske in Malte so namreč sprejeli skupno izjavo o pripravljenosti priznati Palestino. Slovenija napoveduje tudi glasovanje za polnopravno čanstvo Palestine v Združenih narodih. V oddaji tudi: - Pirc Musar se je zavezela za evropsko povezovanje Kosova - V Kamniku slovesno začenjajo praznovanje Maistrovega leta - Košarkarji Olimpije četrtfinale jadranske lige začeli s porazom

Mihilizem Lučka Kajfež Bogataj: Profit je še vedno večji od škode

Lučka je lokalni sinonim za zavest o podnebnih spremembah. Pa ne samo lokalni! Spodobi se vedeti, da je njena ekipa pred leti za svoja prizadevanja dobila Nobelovo nagrado. Pravi, da so klimatologinje za segrevanje vedele še v času, ko je nosila kavbojske škornje in o frontah ter okluzijah predavala meni. Dovolj zgodaj? Vse bo jasno, če ji prisluhnete. Jaz sem ji po tridesetih letih z veseljem. Uživajte.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt