Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

V studiu:
 
Izbor glasbe:  
0
 
30
30
V ŽIVO
Glasbeni SOS

Priporočamo

Frekvenca X Velike živalske migracije: Epsko popotovanje, ki v marsičem ostaja nepojasnjeno

Vsako leto se nad našimi glavami seli na milijarde ptic, žuželk, netopirjev; njihova epska potovanja povezujejo celine in niso imuna na vpliv človeka, ki je zadal velik udarec zlasti selitvam velikih sesalcev. Kdo so selivci rekorderji, kaj jih žene in kako najdejo svoj cilj?

Jajca JAKa uravnilovka

Javna agencija za knjigo (JAK) je organ v sestavi Ministrstva za kulturo. Vsake 4 leta razpiše programski razpis za sofinanciranje izdaj slovenskih knjig, na katerega se lahko prijavijo vrhunske založbe. Minulo obdobje se je lani končalo in januarja je JAK razpisal nov cikel. Rezultati razpisa so prispeli 8. aprila, ravno, ko je vodstvo JAKa v Bologni odpiralo častno gostovanje slovenske literature na tamkajšnjem knjižnem sejmu. Državni sekretar Ministrstva za kulturo Marko Rusjan je na slovesnosti med drugim dejal: "Z velikim ponosom gledamo na široko paleto literature za otroke in mladino, ki je objavljena v Sloveniji," "Ilustracija v knjigah za otroke in mladino, bodisi zgodbe, poezija, strip ali grafični romani, so bistveni del učenja in razvijanja orodij, ki jih mladi uporabljajo za razumevanje sveta danes," "Vizualna pismenost, skupaj z visoko stopnjo branja, sta ključna elementa demokracije. Razumevanje jezika podob je prav tako pomembno kot razumevanje kompleksnih besedil. Oboje omogoča odprte, tolerantne in radovedne skupnosti, sposobne kritičnega mišljenja."

Aktualno 202 Odkrili najmasivnejšo črno luknjo, ki je nastala iz običajne zvezde

Slovenska astrofizika Tomaž Zwitter in Andreja Gomboc sta bila del ekipe, ki je s satelitom Gaia Evropske vesoljske agencije odkrila najmasivnejšo črno luknjo doslej, nastalo iz običajne zvezde. Bližina njenega odkritja omogoča veliko bolj podroben študij lastnosti in nastanka črnih lukenj, ki so več desetkrat masivnejše od našega Sonca.

Evropa osebno Martin Ladika: Mea Kolpa in druge evropske meje

Martin Ladika je kantavtor, ki nastopa od zapora do kavča. Živi na hrvaški strani obmejne reke Kolpe. Razmišlja o žicah, mejah, Evropi, naravi … V preddverju zagrebškega džezovskega kluba pripoveduje in prepeva nekoliko drugačno zgodbo, ki je realistična in optimistična hkrati, pa tudi šaljiva in hipijevska. Vsebina je del projekta I know EU/ Tu EU 2024, ki ga sofinancira Evropska unija.

Aktualno 202 Naloga pisateljev je tudi spodbujanje k sočutju

Ko spremljamo vojne in druge katastrofe po svetu, se včasih počutimo nemočne, kako ukrepati. Najslabše, kar se nam lahko zgodi, je prepričanje, da se ničesar ne da spremeniti, opozarjajo pisatelji, ki se na Bledu udeležujejo 56. mednarodnega srečanja pisateljev PEN. Kako naj se odzovejo? Kako je danes sploh mogoče govoriti o upanju? V času, ko se vrstijo katastrofe, vojne in izredna stanja?

Kulturnice Likovna umetnost izraža duh časa: kam in kako gremo?

Beneški bienale je bil ustanovljen leta 1895 kot mednarodna razstava umetnosti mesta Benetke. Že prvo leto je dosegel svetovno prepoznavnost z več kot 200.000 obiskovalci, sodelovali pa so umetniki iz šestnajstih držav. Leta 1932 se mu je prvi pridružil Mednarodni filmski festival, ki je danes najstarejši filmski festival na svetu. Dve leti pozneje se je pridružil še Mednarodni gledališki festival, po drugi svetovni vojni pa tudi plesni in glasbeni ter bienale arhitekture. Po šestih desetletjih ostaja Beneški bienale največja svetovna razstava sodobne vizualne umetnosti. Zakaj je Beneški bienale še vedno pomemben in kakšen pomen ima v današnjem času?

Glasba

Cederama Fabiana Palladino - Fabiana Palladino

Do sedaj je bila Fabiana Palladino znana le ko članica spremljevalnih zasedb drugih pop zvezd. Podobno kot njen slavni oče Pino, eden najbolj zaposlenih studijskih in koncertnih električnih basistov zadnjih štirih dekad. Mimogrede, kdo se ne spomni Pinovega ekskluzivnega zvoka brezprečkastega basa na prebojnih posnetkih angleškega pop matadorja Paula Younga. Naposled pa ima, sicer že v zreli glasbeni dobi, svoj prvenec tudi pevka in pianistka Fabiana Palladino. Fabianin istoimenski album je še en pop eksot, saj nas njegova zvočna konstrukcija nemudoma povede v drugo polovico osemdesetih, to je v čas, ko so svoja najboljša dela predstavljali Prince, Janet Jackson, Hall & Oates idr. Fabiana Palladino zveni odločno bolj moderno, a vendar bo že cederamski uvod naznanil kratkotrajen povratek Valu še kako sladkega uroka edinstvene zimzelenke Waterfall, dekliškega dvojca ali sekcije Prinčevega benda Wendy & Lisa.

Notice Kontradikshn - Vesolje posodil kolegu

Posavski Kontradikshn je malce svojevrstna glasbena skupina. Bila je že označena za eno redkih slovenskih elektro-rokovskih atrakcij. Po kaljenju na tujih odrih fantje niso nikoli pozabili na domača prizorišča in pričakujejo koncertno živahno poletje 2024. Skupina je po lanskem dobro sprejetem albumu Ahead of Ourselves ravno pred izidom prve skladbe v slovenščini Vesolje posodil kolegu, ki bo premiero doživela 24. aprila.

Na sceni Samo Šober - Pasti

Sposobnost tenkočutnega zaznavanja sveta, dogodkov in njihovih posledic za naša življenja je odlika kantavtorja Sama Šobra. Vsakodnevni impulzi so mu narekovali nova besedila in melodije, tako je v zadnjih treh letih nabral nove ideje in jih zavil v glasbeni ovoj, ki valuje od folka do popa, bluesa in countryja. Poseben čar daje plošči Pasti zven akustičnih inštrumentov.

Jutranji koncert pri Andreju Lara Baruca živo pri Andreju

Od trenutka, ko so ušesa spoznala Ti si se bal, ves čas, ko sta se predvajala albuma Beenarni sistem in Mindhacker, do zdaj, ko je zunaj Boutique 99: četrt stoletja po začetku končno živo z bendom - Lara Baruca!

Glasba svetov Liraz, Juhanna Juhola, Amanda Palmer, Eric Hilton, Satelittes, Eje Eje

Liraz napoveduje izid novega EP-ja, Johana Juhola nas bo rezveselila s svojo harmoniko, Amanda Palmer je s svojim zadnjim albumom dokumentirala svoje življenske izkušnje, večina oddaje pa bo namenjena polovici dueta Thievery Corporation, Ericu Hiltonu; v dobri polovici leta je objavil kar dva albuma, enega z argentinsko pevko Natalijo Clavier. Za konec pa še nekaj zanimive glasbe Itamarja Judaha Kluegerja, zdaj znanega tudi kot Eje Eje.

RH 202 RH 202 in Tim Urbanya | 436 | Delano

Novosti domačih in tujih ustvarjalcev elektronskih ritmov ter gostujoči miks slovenskega producenta, didžeja in organizatorja klubskih dogodkov Delana. 01. Purple Disco Machine ft. Roosevelt - Higher Ground 02. Arodes, Andrea Oliva & Moeaike - Stronger Than Before 03. Pet Shop Boys - Dancing Star (Solomun Remix) 04. Vintage Culture & Magnus - Nothing Ever Changes 05. The Blessed Madonna ft. Clementine Douglas - Happier (Adelphi Music Factory’s Happier In The Rave Mix) 06. MistaJam & x.o.anne - XOX 07. Gorgon City ft. Caroline Byrne - All That You Need 08. Prospa - If You Want My Loving 09. Gabriel Robella - Pasilda (Crocy Remix) 10. John Summit - Eat The Bass 11. Depeche Mode - Before We Drown (Innellea Remix) 12. MEDUZA - Friends (ARTBAT Remix) 13. Paul Oakenfold x Carl Cox - Concentrate 14. Scuba - Truth (Digital Underground) 15. Mish - Radiš Me (DJ L.T. Remix) 16. Lawrence Hart & Giulia Tess - More Data To Survive

Galerija J. Cole − Might Delete Later

Vplivni kalifornijski raper J. Cole je pripravil novo izdajo. Njen naslov je vpadljiv: Might Delete Later. J. Cole ji je namenil vlogo mikstejpa. J. Cole je na hitro in, očitno, manj premišljeno 'zarobantil' nad kolegom Kendrickom Lamarjem, ki ga je nedavno na nekaj mestih skritiziral. S kritičnim komadom 7 Minute Drill začnemo. Ker galerijski favorit J. Cole ni v najboljši muzikalni formi, ga z novimi kosi navdušeno podprejo Doja Cat, nov nu-soul trio Catpak, Tyla v družbi Gunne in Skillibenga ter trojica DJ Premier-Snoop Dogg-Daz Dillinger. Nov komad prižge producent Ichisan, dosledno pa nadaljujemo odkrivanje drugega albuma trap prvakov Capital Crew.

Na sceni Bort Ross – K tebi odpeljem svoje srce

Šentjernejski milozvočni kantavtor in producent Bort Ross predstavlja drugi album s toplim naslovom K tebi odpeljem svoje srce. Na njem boste našli vse od nežnejših balad, ki zaokrožajo tudi njegov debitantski album Sančo Pansa izpred osmih let, pa do živahnejših, bendovskih melodij. Skozi leta preoblikovanja gradiva so besede nadomestile besede, melodije melodije, nekatere skladbe so ostale na tleh, druge pa sedle na prava mesta. Iz njih so se rodile nove zgodbe, podrobno o njih pa njihov avtor.

Notice Capital Crew - Victoria Beckham

Novosti domače glasbene scene

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E05: Studio Kif-Kif

Kaj je zvok? Definicija pravi, da je zvok pojav, ki nastane pri mehanskem nihanju delcev v mediju, ki ima maso in elastičnost v slišnem območju frekvenc. Tako pravi definicija, a v resnici se ne spuščamo v fizikalne razlage, raje ostajamo v glasbi in raziskujemo, kako iz nič nastane glasbeni posnetek. Slišali bomo zgodbe iz glasbenih studijev po Sloveniji. Tu in tam se bodo tonskim mojstrom in producentom pridružili glasbeniki s spomini na delo v studiih. Enega izmed tovrstnih trenutkov smo ujeli tokrat v Studiu Kif-Kif. Pogovoru s producentom Žaretom Pakom se je pridružil tudi pevec zasedbe Big Foot Mama Grega Skočir. Med drugim sta obujala spomine na leto 1995 in nastanek albuma Nova pravila.

Glasbena zgodba Med mitom, glasbenikom in človekom: 30 let od smrti Kurta Cobaina

"Nobene strasti ni več v meni. Bolje je izgoreti kot pa zbledeti," je v poslovilnem pismu Kurt Cobain citiral pesem Neila Younga. Od samomora Kurta Cobaina danes mineva 30 let, več, kot jih je štel ob svoji smrti, ko se je pridružil neslavnemu klubu 27.

Jutro

Jutranji koncert pri Andreju Lara Baruca živo pri Andreju

Od trenutka, ko so ušesa spoznala Ti si se bal, ves čas, ko sta se predvajala albuma Beenarni sistem in Mindhacker, do zdaj, ko je zunaj Boutique 99: četrt stoletja po začetku končno živo z bendom - Lara Baruca!

Jutro 202 Pavza: Nika Radjenovič s kolesom s Kilimandžara

Nika Radjenovič se je s kolegico Andrejo Jagodic kot prva Slovenka s kolesom spustila s Kilimandžara. Njuna odprava ni imela le avanturistične note, ampak sta v ospredje postavili opolnomočenje žensk. V Tanzaniji sta spletli vezi z Eliakeney, lastnico turistične agencije, ki zaposluje predvsem vodnice in skrbi, da so za svoje delo dostojno plačane. Eliakeney je najmlajša od 14 otrok v družini in s svojim delom dosega pomembne premike. Nika in Andreja pa sta odpravo posvetili tudi tragično preminuli prijateljici.

Antikviz Avstrija

Pet podatkov o Avstriji, iščemo napačnega!

Jezikanje Tadej Grum: Tako kot videči z zaslona, slepi berejo z vrstice

Gost Jezikanja je Tadej Grum, slepi študent novinarstva, ki na Valu 202 opravlja prakso. Pripoveduje o svojem izobraževanju in delu, kako je opravljal splošno maturo – in kako slepi na primer zgolj s tipanjem prepoznajo in določijo kvadratno funkcijo. Pojasnil je, kako posluša, bere in pripravlja novinarske prispevke, kako deluje vrstica in zakaj se ne dotikamo njegove psičke Jessice.

Globalna vas Od snežnih kucljev do restavracije na Mauriciusu

Nekdanji slovenski vrhunski deskar na snegu je to podlago zamenjal za veličastno valovje obale otoške afriške državice, ki ga je očarala že pred leti, ko je tja hodil na priprave. Vse presežke svoje energije pa iz tekmovalnih dejavnosti preusmeril v uresničevanje projekta odprtja restavracije. Rok Flander ni le njen investitor ali lastnik, temveč je vseskozi zraven tudi s svojimi rokami: med drugim je skupaj z lokalnimi mizarji in drugimi obrtniki poskrbel za skoraj vso notranjo opremo, ki temelji na med seboj različnih si unikatnih kosih pohištva, pretežno iz tam pridobljenega lesa, ki so ga v času kolonializma uporabljali pri graditvi. "V življenju se moraš znati ustaviti, šele takrat se pri človeku pokaže njegov pravi jaz," zatrjuje Rok, ki je že med športno kariero (pa nikakor zaradi kakšnega manka vrhunskih uvrstitev na največjih svetovnih tekmovanjih) rad poudarjal, da je zanj tekmovalni vidik dejavnosti sekundarnega pomena in da mora v vsem, kar počne, uživati, sicer tudi rezultatov ni.

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E05: Studio Kif-Kif

Kaj je zvok? Definicija pravi, da je zvok pojav, ki nastane pri mehanskem nihanju delcev v mediju, ki ima maso in elastičnost v slišnem območju frekvenc. Tako pravi definicija, a v resnici se ne spuščamo v fizikalne razlage, raje ostajamo v glasbi in raziskujemo, kako iz nič nastane glasbeni posnetek. Slišali bomo zgodbe iz glasbenih studijev po Sloveniji. Tu in tam se bodo tonskim mojstrom in producentom pridružili glasbeniki s spomini na delo v studiih. Enega izmed tovrstnih trenutkov smo ujeli tokrat v Studiu Kif-Kif. Pogovoru s producentom Žaretom Pakom se je pridružil tudi pevec zasedbe Big Foot Mama Grega Skočir. Med drugim sta obujala spomine na leto 1995 in nastanek albuma Nova pravila.

Jutro 202 Kako si pa ti dobil ime: Nena

V četrti epizodi rubrike 'Kako si pa ti dobil ime?' svojo zgodbo deli poslušalka Nena, ki že devet let živi na Bavarskem, kjer ji to ime pride še kako prav. Če imaš zanimivo zgodbo tudi ti, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.

Jutro 202 Pavza: Filip Ferlan prehitro v preveč odgovorno službo

Še ne 30-letni Filip Ferlan je končal srednjo strojno šolo in se zaposlil v podjetju, ki se ukvarja z obdelovanjem kovin. Počel je vse mogoče, bil med drugim strugar in varilec, vmes je diplomiral, napredoval in postal vodja skladišča. A po nekaj letih odgovornega in stresnega dela je ugotovil, da v delu ne uživa več in da se s službenimi težavami ukvarja tudi doma, predvsem pa je nenehno v stresu. Zato je dal odpoved, nekaj mesecev delal kot natakar, potem pa se odločil za počitek na Kanarskih otokih, kjer je tri mesece užival lagodno otoško življenje in si poskušal začrtati svojo pot v prihodnosti. Do kakšnih sklepov je prišel, pojasni v pogovoru.

Jezikanje Branje otroku je dejanje in dajanje ljubezni

Promotorka branja in strokovnjakinja na področju mladinske književnosti Tilka Jamnik poudarja, da je skupno branje dejavnost, ki krepi vez med otrokom in skrbnikom, poglablja odnose ter vpliva na malčkov celostni razvoj. Bogati besedni zaklad in domišljijo, literatura pa ima to čarobno moč, da nas lahko ponese v preteklost ali prihodnost in pomaga razumeti sedanjost. Zakaj in kako torej brati najmlajšim? Jim usmerjamo pozornost, sprašujemo, spreminjamo glasove? In kako izbrati primerno literaturo?

Jutranji koncert pri Andreju Alo!Stari v živo pri Andreju

Pet let ga žgejo in žagajo, a zdi se, kot da so začeli včeraj. Ob izidu novega albuma k Andreju prihajajo Alo!Stari. Punk? Tudi. Veselica? Vedno.

Jutro 202 UgibAnja: Dinamo, Marseille in 1982

Kombinacija športa, torej gibanja, in kviza z Anjo nam ponuja radijsko igro z zelo preprostimi pravili. Tri vprašanja, trije odgovori. V finalu pa poiščemo športnika ali športnico, ki vse te odgovore povezuje.

Aktualno

Kulturnice Likovna umetnost izraža duh časa: kam in kako gremo?

Beneški bienale je bil ustanovljen leta 1895 kot mednarodna razstava umetnosti mesta Benetke. Že prvo leto je dosegel svetovno prepoznavnost z več kot 200.000 obiskovalci, sodelovali pa so umetniki iz šestnajstih držav. Leta 1932 se mu je prvi pridružil Mednarodni filmski festival, ki je danes najstarejši filmski festival na svetu. Dve leti pozneje se je pridružil še Mednarodni gledališki festival, po drugi svetovni vojni pa tudi plesni in glasbeni ter bienale arhitekture. Po šestih desetletjih ostaja Beneški bienale največja svetovna razstava sodobne vizualne umetnosti. Zakaj je Beneški bienale še vedno pomemben in kakšen pomen ima v današnjem času?

Frekvenca X Velike živalske migracije: Epsko popotovanje, ki v marsičem ostaja nepojasnjeno

Vsako leto se nad našimi glavami seli na milijarde ptic, žuželk, netopirjev; njihova epska potovanja povezujejo celine in niso imuna na vpliv človeka, ki je zadal velik udarec zlasti selitvam velikih sesalcev. Kdo so selivci rekorderji, kaj jih žene in kako najdejo svoj cilj?

Aktualno 202 Naloga pisateljev je tudi spodbujanje k sočutju

Ko spremljamo vojne in druge katastrofe po svetu, se včasih počutimo nemočne, kako ukrepati. Najslabše, kar se nam lahko zgodi, je prepričanje, da se ničesar ne da spremeniti, opozarjajo pisatelji, ki se na Bledu udeležujejo 56. mednarodnega srečanja pisateljev PEN. Kako naj se odzovejo? Kako je danes sploh mogoče govoriti o upanju? V času, ko se vrstijo katastrofe, vojne in izredna stanja?

Aktualno 202 Odkrili najmasivnejšo črno luknjo, ki je nastala iz običajne zvezde

Slovenska astrofizika Tomaž Zwitter in Andreja Gomboc sta bila del ekipe, ki je s satelitom Gaia Evropske vesoljske agencije odkrila najmasivnejšo črno luknjo doslej, nastalo iz običajne zvezde. Bližina njenega odkritja omogoča veliko bolj podroben študij lastnosti in nastanka črnih lukenj, ki so več desetkrat masivnejše od našega Sonca.

Avtomobilsko prometne minute Elektrifikacija vozil je tu, toda kaj bomo z odpadnimi baterijami?

Število električnih vozil na cesti je iz dneva v dan večje. Kako je in bo s servisi, strokovnimi kadri, kako z recikliranjem baterij? Pa ne gre samo za baterije, zraven so še elektromotorji in kup elektronike, za katero so potrebna nova znanja in nova opremljenost servisnih delavnic. Da je to nujno in da se je električni prihodnosti treba prilagoditi zdaj, poudarja Andrej Brglez. Pred dnevi so odprli središče za baterije osebnih in gospodarskih vozil. Kako deluje in kako je opremljeno, o tem generalni direktor skupine Emil Frey za Slovenijo Jožko Tomšič.

Vroči mikrofon Tariq Ali o dogajanju na Bližnjem vzhodu: Ne smemo ostati tiho

Potem ko je Iran sprožil vojaški napad na Izrael, ta pa se ga je skupaj z zaveznicami uspešno ubranil, je v zraku ostalo veliko vprašanj. Veliko več je “neznanega” kot “znanega”, veliko več “nepredvidljivega” kot “predvidljivega.” Kako vse to postaviti v smiseln zgodovinski in politični kontekst? O Gazi, vlogi Združenih držav Amerike, Evropski uniji, delovanju Nemčije, o tretji svetovni vojni in podnebni krizi svoje misli ponujata:

Botrstvo Lanina zgodba: Komaj čakam dan, ko se mi ne bo treba vrniti domov v to kričanje, bežanje, klicanje policije

Po maminem nenadnem odhodu sta Lana in njen brat živela z očetom in bolno babico in čeprav ji je bilo le sedem let, je oče vse več gospodinjskih in drugih bremen prelagal nanjo. "V bistvu si že celo sredno šolo želim in komaj čakam, da bo prišel trenutek, ko se ne bom več rabila vrniti domov, v to kričanje, ko ne vem, ali bom morala klicati policijo ali ne, ali bom morala bežati ali ne. In to mi je največja motivacija, da delam šolo, ker vem, da hočem čim prej iti na svoje," pravi dijakinja Lana, odličnjakinja, ki z bratom in očetom živi na propadajoči kmetiji. Po maminem odhodu je kljub mladosti vrsto let sama skrbela za nepokretno babico in prenašala vse večje nasilje. Obupno slabe so tudi bivanjske razmere, živi v mrzli podstrešni sobi nad garažo, v objektu, ločenem od hiše, brez sanitarij, vode in zadostnega ogrevanja. Vsak konec tedna se iz dijaškega doma vse težje vrača domov: "Vse me mine, res, tako mi je težko, ko se spomnim, da ni hrane, da ni tople vode, da pridem po celem tednu v sobo, ki je mrzla, pozimi je tudi samo dve stopinji in rabi veliko časa, da se zgreje, da ne vem, koliko odej naj še dam nase, ker se zbudim premražena…"

Evropa osebno Martin Ladika: Mea Kolpa in druge evropske meje

Martin Ladika je kantavtor, ki nastopa od zapora do kavča. Živi na hrvaški strani obmejne reke Kolpe. Razmišlja o žicah, mejah, Evropi, naravi … V preddverju zagrebškega džezovskega kluba pripoveduje in prepeva nekoliko drugačno zgodbo, ki je realistična in optimistična hkrati, pa tudi šaljiva in hipijevska. Vsebina je del projekta I know EU/ Tu EU 2024, ki ga sofinancira Evropska unija.

Toplovod Ali (še) verjamete v demokracijo?

V "razvitem svetu" si domišljamo, da je demokracija temelj, na katerem počiva naša svoboda. Skozi demokratične procese naj bi ljudje svoje ideje o svetu presnavljali v družbene dogovore/zakone, po katerih živimo. V kolesje demokracije lahko posredujemo različne ideje, ki postanejo razvojni modeli, potem pa se odločimo za najbolj optimalnega. Ali zadeva dobro deluje? Ali sploh deluje? In zakaj ne, če ne? In nenazadnje: kaj pa sploh izbiramo, kadar se na "Zahodu" igramo demokracijo?

Zapisi iz močvirja "Jezus 'ma vas rad!"

Danes pa nekaj o zapletenem, a čudovitem svetu verskih običajev in verovanj. O religiji, skratka …

Kulturnice Mala Drama: Te igre je konec

Na odru Male Drame so prejšnji teden krstno uprizorili črno komedijo Te igre bo konec avtorja Matjaža Zupančiča, ki je predstavo tudi režiral. To bo tudi zadnja premiera v dvorani, ki je po prenovi stavbe ne bo več. Zupančičeva igra, nominirana za nagrado Slavka Gruma 2023, prinaša duhovit in pronicljiv pogled na apokaliptične čase, v katerih živimo, uprizoritev pa je svojevrsten hommage Mali drami, ki je v skoraj šestih desetletjih delovanja postala institucija zase in s to zadnjo premiero zaključila svoje delovanje.

Globalna vas

Globalna vas

463 epizod

Od snežnih kucljev do restavracije na Mauriciusu

15 min

Vrhunski kuharji so kot organizirana vojska

15 min

Živi v avtu

17 min

Na rojstnem dnevu hčerke mafijskega šefa

17 min

V Ekvadorju se potresa spominjajo z nostalgijo

18 min

Kako petletniku razložiti, kaj je menstruacija?

15 min

Šport 202

Naval na šport Nogometni derbi in konec odbojkarskega prvenstva

V zaostali tekmi 26. kola nogometnega prvenstva sta se v Stožicah včeraj pomerila večna tekmeca Olimpija in Maribor, ki pa se v letošnji sezoni ne borita za naslov državnega prvaka. Proti temu pred zadnjimi petimi prvenstvenimi krogi zanesljivo drvijo nogometaši vodilnega Celja. V prihodnjih dneh se bo v obeh konkurencah, moški in ženski, končalo tudi domače odbojkarsko prvenstvo.

Športna zgodba Nogometni derbi

Po zamenjavi travnate površine na stadionu v Stožicah sta se v zaostali tekmi 26. kola državnega prvenstva pomerila večna tekmeca Olimpija in Maribor.

V sredo Tour 202: Sepp Kuss

Zvečer bomo ponudili epizodo podkasta Tour 202 z ameriškim kolesarjem Seppom Kussom, ki je po zaslugi radijskega novinarja Igorja Tominca, Tonija Grudna z Multimedijskega centra RTV Slovenija in zgodovinarja Mihe Šimca spoznal svoje slovenske korenine. Navdušen je nad njimi in se z veseljem spominja obiska Slovenije in pohoda na Triglav iz otroških dni. Kolesar nizozemske ekipe Visma je v pogovoru še dodal, da je vselej rad pomagal Primožu Rogliču, ko je bil ta v igri za zmago na največjih dirkah.

Naval na šport Kolesarstvo in smučarski skoki

V popoldanskih športnih minutah se podrobneje posvetimo razpletu Valonske puščice, enodnevne klasične kolesarske dirke v Belgiji, in spremembam v vodstvu reprezentance smučarskih skakalk.

Naval na šport Nogometni derbi in liga prvakov

V nogometni ligi prvakov bosta nocoj znana še preostala polfinalista, medtem ko se bosta na domačih zelenicah, v zaostali tekmi 26. kola državnega prvenstva, pomerila večna tekmeca Olimpija in Maribor.

Športna zgodba Odštevanje do Pariza

Od začetka olimpijskih iger v Parizu nas loči le še 100 dni. Vse bolj so razvidni obrisi slovenske olimpijske odprave, ki bo zaradi uspehov v ekipnih športih ena največjih doslej.

Naval na šport Nogomet in rokomet

Nogometna liga prvakov zvečer prinaša prva povratna dvoboja četrtfinala tekmovanja. Atletico Madrid Jana Oblaka bo branil zadetek prednosti na gostovanju v Dortmundu, Barcelona bo gostila PSG. Slovenski rokometni reprezentanci pa sta po žrebu skupin v Parizu dobili tekmece na olimpijskem turnirju.

Naval na šport Košarka in športna gimnastika

V jadranski košarkarski ligi se je začela končnica tekmovanja. Olimpija se v četrtfinalni seriji na dve zmagi meri z beograjsko Mego, ki ima prednost domačega igrišča. V oddaji podrobneje še o pričakovanjih slovenskih telovadcev in telovadk pred odhodom na evropsko prvenstvo v športni gimnastiki.

Športna zgodba Jadranska liga v košarki

V regionalnem košarkarskem tekmovanju se je začela končnica najboljše osmerice klubov, med katerimi je tudi slovenski predstavnik. Olimpijin nasprotnik v četrtfinalu je beograjska Mega, ki je redni del sezone končala mesto pred slovenskimi prvaki.

Žoga je okrogla Rudi Zavrl: Slovenski klubi preveč odtujeni od lokalnega okolja

Dolgoletni predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl meni, da si ne smemo zatiskati oči pred stanjem v slovenski prvi ligi. 'Razmere niso najboljše, karkoli pogledamo. Obisk na tekmah, proračuni klubov, vpeljevanje mladih igralcev, prestopi v tujino, število povprečnih tujcev, vodenje klubov, odziv pokroviteljev in tujih vlagateljev, nenazadnje tudi vpliv agentov, ki v nekaterih sredinah neposredno kreirajo kadrovsko politiko,' pravi Zavrl. Meni, da imajo skoraj vsi ekipni športi težave ter da je razlika med slovensko in mednarodno sceno iz leta v leto večja. V podkastu tudi obuja spomine na svoje obdobje na čelu nogometne zveze. Bil je prvi, ki je na vrh strokovnega štaba izbrane vrste postavil Srečka Katanca in Matjaža Keka, torej oba selektorja, ki sta Slovenijo doslej popeljala na veliko tekmovanje. Pravi, da je bilo obdobje med in po svetovnem prvenstvu v Južni Koreji izjemno zahtevno zanj. Tedaj je prišlo do spora in razkola znotraj ekipe, sredi prvenstva je domov odšel prvi zvezdnik Zlatko Zahović. Spregovori tudi o famozni tekmi Dinamo-Crvena Zvezda leta 1990, na kateri je bil delegat, zaradi množičnega pretepa pa tekme sploh ni bilo. Z Rudijem Zavrlom debatirajo valovski nogometni reporterji Boštjan Janežič, Jože Pepevnik in voditelj Luka Petrič.

Naval na šport Nogomet in motokros

Popoldanske športne minute namenjamo nogometu in delu najnovejše epizode podkasta Žoga je okrogla ter svetovnemu prvenstvu v motokrosu, ki se bo po dveh dirkah v Italiji nadaljevalo na Portugalskem.

Najnovejše

Dogodki in odmevi Sklepni dan evropskega vrha v znamenju ukrepov za povečanje konkurenčnosti gospodarstva Unije in okrepitev njenega notranjega trga

Voditelji članic Evropske unije so se drugi dan izrednega zasedanja posvetili razpravi o evropskem gospodarstvu in njegovi konkurenčnosti. V ospredju je predvsem krepitev evropskega enotnega trga, o čemer je posebno poročilo pripravil nekdanji italijanski premier Enrico Letta. Slovenija določene ugotovitve poročila podpira, do drugih je - po besedah premierja Roberta Goloba - kritična. Predsednik vlade je sicer kot pozitivno ocenil dosedanje delo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in je zato naklonjen njeni novi kandidaturi. Druge teme: - Medtem ko je pozornost sveta usmerjena v Gazo, Izrael na Zahodnem bregu pospešeno odvzema palestinsko zemljo in gradi nova nezakonita naselja. - Preiskava Agencije za varstvo konkurence pri dobaviteljih prenosnih računalnikov za socialno šibke. - Agencija za energijo, ki ji je pristojno ministrstvo predlagalo zamik novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki, o tem ne razmišlja.

Kulturnice Likovna umetnost izraža duh časa: kam in kako gremo?

Beneški bienale je bil ustanovljen leta 1895 kot mednarodna razstava umetnosti mesta Benetke. Že prvo leto je dosegel svetovno prepoznavnost z več kot 200.000 obiskovalci, sodelovali pa so umetniki iz šestnajstih držav. Leta 1932 se mu je prvi pridružil Mednarodni filmski festival, ki je danes najstarejši filmski festival na svetu. Dve leti pozneje se je pridružil še Mednarodni gledališki festival, po drugi svetovni vojni pa tudi plesni in glasbeni ter bienale arhitekture. Po šestih desetletjih ostaja Beneški bienale največja svetovna razstava sodobne vizualne umetnosti. Zakaj je Beneški bienale še vedno pomemben in kakšen pomen ima v današnjem času?

Jajca JAKa uravnilovka

Javna agencija za knjigo (JAK) je organ v sestavi Ministrstva za kulturo. Vsake 4 leta razpiše programski razpis za sofinanciranje izdaj slovenskih knjig, na katerega se lahko prijavijo vrhunske založbe. Minulo obdobje se je lani končalo in januarja je JAK razpisal nov cikel. Rezultati razpisa so prispeli 8. aprila, ravno, ko je vodstvo JAKa v Bologni odpiralo častno gostovanje slovenske literature na tamkajšnjem knjižnem sejmu. Državni sekretar Ministrstva za kulturo Marko Rusjan je na slovesnosti med drugim dejal: "Z velikim ponosom gledamo na široko paleto literature za otroke in mladino, ki je objavljena v Sloveniji," "Ilustracija v knjigah za otroke in mladino, bodisi zgodbe, poezija, strip ali grafični romani, so bistveni del učenja in razvijanja orodij, ki jih mladi uporabljajo za razumevanje sveta danes," "Vizualna pismenost, skupaj z visoko stopnjo branja, sta ključna elementa demokracije. Razumevanje jezika podob je prav tako pomembno kot razumevanje kompleksnih besedil. Oboje omogoča odprte, tolerantne in radovedne skupnosti, sposobne kritičnega mišljenja."

Danes do 13:00 Golob naklonjen vnovični kandidaturi von der Leyen za predsednico komisije

Voditelji članic Evropske unije drugi dan izrednega zasedanja obravnavajo ukrepe za povečanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva in okrepitev notranjega trga 27-erice. Sinoči so odobrili dodatne sankcije proti Iranu zaradi njegovega napada na Izrael in pozvali k nujni dobavi sistemov zračne obrambe Ukrajini. Premier Robert Golob je ob prihodu na vrh tudi podprl kandidaturo Ursule von der Leyen za njen drugi mandat predsednice Evropske komisije. Preostale novice: Po volilni zmagi HDZ na Hrvaškem začetek koalicijskih pogajanj. Prvi sklepi o preselitvah poplavljenih ta mesec, prihodnji teden prvi obiski cenilcev. Fides napovedal pobudo presoje ustavnosti novele zakona o zdravniški službi.

Frekvenca X Velike živalske migracije: Epsko popotovanje, ki v marsičem ostaja nepojasnjeno

Vsako leto se nad našimi glavami seli na milijarde ptic, žuželk, netopirjev; njihova epska potovanja povezujejo celine in niso imuna na vpliv človeka, ki je zadal velik udarec zlasti selitvam velikih sesalcev. Kdo so selivci rekorderji, kaj jih žene in kako najdejo svoj cilj?

Aktualno 202 Naloga pisateljev je tudi spodbujanje k sočutju

Ko spremljamo vojne in druge katastrofe po svetu, se včasih počutimo nemočne, kako ukrepati. Najslabše, kar se nam lahko zgodi, je prepričanje, da se ničesar ne da spremeniti, opozarjajo pisatelji, ki se na Bledu udeležujejo 56. mednarodnega srečanja pisateljev PEN. Kako naj se odzovejo? Kako je danes sploh mogoče govoriti o upanju? V času, ko se vrstijo katastrofe, vojne in izredna stanja?

Aktualno 202 Odkrili najmasivnejšo črno luknjo, ki je nastala iz običajne zvezde

Slovenska astrofizika Tomaž Zwitter in Andreja Gomboc sta bila del ekipe, ki je s satelitom Gaia Evropske vesoljske agencije odkrila najmasivnejšo črno luknjo doslej, nastalo iz običajne zvezde. Bližina njenega odkritja omogoča veliko bolj podroben študij lastnosti in nastanka črnih lukenj, ki so več desetkrat masivnejše od našega Sonca.

Avtomobilsko prometne minute Elektrifikacija vozil je tu, toda kaj bomo z odpadnimi baterijami?

Število električnih vozil na cesti je iz dneva v dan večje. Kako je in bo s servisi, strokovnimi kadri, kako z recikliranjem baterij? Pa ne gre samo za baterije, zraven so še elektromotorji in kup elektronike, za katero so potrebna nova znanja in nova opremljenost servisnih delavnic. Da je to nujno in da se je električni prihodnosti treba prilagoditi zdaj, poudarja Andrej Brglez. Pred dnevi so odprli središče za baterije osebnih in gospodarskih vozil. Kako deluje in kako je opremljeno, o tem generalni direktor skupine Emil Frey za Slovenijo Jožko Tomšič.

Naval na šport Nogometni derbi in konec odbojkarskega prvenstva

V zaostali tekmi 26. kola nogometnega prvenstva sta se v Stožicah včeraj pomerila večna tekmeca Olimpija in Maribor, ki pa se v letošnji sezoni ne borita za naslov državnega prvaka. Proti temu pred zadnjimi petimi prvenstvenimi krogi zanesljivo drvijo nogometaši vodilnega Celja. V prihodnjih dneh se bo v obeh konkurencah, moški in ženski, končalo tudi domače odbojkarsko prvenstvo.

Jutranja kronika Unija podprla nove sankcije proti Iranu po njegovem napadu na Izrael

Unija bo zaradi napada na Izrael uvedla nove sankcije proti Iranu, so se prvi dan zasedanja strinjali evropski voditelji. Kot je pojasnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, nameravajo sankcionirati podjetja, ki so pomembna za izdelavo dronov in raket. Voditelji so tudi pozvali h končanju spopadov v Gazi ter poudarili nujnost dobave sistemov zračne obrambe Ukrajini. Drugi poudarki oddaje: - Na včerajšnjih hrvaških parlamentarnih volitvah je slavila HDZ premierja Andreja Plenkovića. Ta je napovedal, da se bodo koalicijski pogovori začeli že to jutro. Kot je poudaril, je ključna naloga zagotoviti politično stabilnost in čimprej oblikovati vlado. K sodelovanju je povabil stranke, ki niso izključujoče. - Pri nas se bomo na referendumih izrekali o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah ter o uporabi konoplje, je odločil državni zbor. Datum še ni znan. Poslanci so sprejeli tudi novelo o zdravniški službi, ki širi nabor nalog zdravnikov v času stavke. - Bayern in Real Madrid sta druga polfinalista nogometne Lige prvakov. Na domačem prvenstvu pa se je v Stožicah odvil tretji večni derbi te sezone, ki ga je z 1:0 osvojil Maribor.

Športna zgodba Nogometni derbi

Po zamenjavi travnate površine na stadionu v Stožicah sta se v zaostali tekmi 26. kola državnega prvenstva pomerila večna tekmeca Olimpija in Maribor.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt