Vrtci kot s.p.? “To je nezakonito!”

Predvajaj

V Postojni že od maja deluje zasebni vrtec samostojne podjetnice, ki pa ni vpisan v razvid pri pristojnem ministrstvu.

Letos naj bi ta vrtec odprli tudi v nekaterih drugih občinah, kjer se ne znajo zakonito spopasti s prostorsko stisko v vrtcih. 

V občini Brezovica naj bi s.p. vrtec začel delovati septembra kar v prostorih lokalnega gostinca.  Prav tako kot v Postojni, jim je podjetnica na čelu vrtca, ki je trenutno nedosegljiva, zagotovila, da za delovanje takšnega vrtca ni potreben vpis v razvid ministrstva.

Kljub drugačnemu obveščanju občine še pred mesecem dni, so se po novinarskem vprašanju odločili, da vrtec ne bo v prostorih gostišča. Od vprašanja zasebnega vrtca se zdaj želijo distancirati tako v Postojni kot na Brezovici.

Občine morajo spoštovati zakonitosti

Vodja sektorja za vrtce na MIZKS Vida Starič Holobar pa pravi, da je predšolska vzgoja v pristojnosti občine.

“Zagotavljanje kvalitetne in dovolj zmogljive javne službe je po zakonu ena izmed ključnih nalog občine. Za izvajanje te naloge občina prejema tudi določena sredstva.”

Foto: Bobo

Če občina ne more ustanoviti javnega vrtca, lahko razpiše koncesijo. Ta pa mora izpolnjevati pogoje izvajanje vzgoje in varstva otrok.

“Občina je dolžna izvajati varstvo otrok na zakonit način. Predvsem se mora pa zavedati, da je to ena izmed njenih temeljnih nalog.”

Delo za inšpekcijo

Predsednica skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž  je prepričana, da se te oblike varovanja pojavljajo v okoljih, kjer je veliko odklonjenih otrok.

“Ne glede na to mislim, da družbi ne sme biti vseeno, kje so otroci, kdo z njimi dela.”

Božena Bratuž ne želi niti pomisliti, da bi takšni vrtci lahko predstavljali konkurenco javnemu vrtcu. V s.p. vrtce se je na obisk že napovedala inšpekcija.

 • Stars

  Sprasujem se, ali je javno dobro tudi to, da je vec kot 200 otrok ostalo pred vrati javnega vrtca v Obcini Brezovica. Hvala bogu, da obstajajo tudi alternative, ki so tudi cenovno sprejemljive. Pozdravljam trud nekaterih, da nam starsem omogocijo varstvo najmlajsih.

  V primeru ukinitve varstva bom pac dal otroka na ministrstvo, pa naj ga cuvajo, ce mislijo, da bo tako bolj po pravilih!

  Lp

  • Puppa82

   se strinjam, očitno nekomu ni všeč da nekdo odpira cenovno ugoden vrtec. Ta je očitno iz brezovice, saj je v postojni odprt že nekaj časa in ni bilo problemov, pojavil se je sedaj.

   Zanimivo je to, da nekdo dobi inšpekcijo, pa vrtca še odprl ni brezovici. Zakaj pa se ne preganja vseh tistih na črno.
   Žal pri nas nimamo toliko denarja, da bi si lahko privoščili vrtec na črno za 400 eur toliko kolikor so okvirne cene na brezovici.

   Mi smo svojo hčerko vpisali, saj smo si ogledali prostore in način dela v postojni(glede na neke govorice ki so krožile po brezovici) in smo več kot zadovoljni z ogledanim, da ne govorim o ugodni ceni.

   Če komu ne paše, pa naj ne vpiše otroka.

 • mlada mami

  Glede na to da je problem dobiti prosto mesto v vrtcu, v službo je potrebno iti, in vsa privat varstva – KATERIH NIČ ČEVELJ NE ŽULI, so občutno predraga ne vem zakaj se najdejo ljudje ki kritizirajo dobro stvar za nas starše. Občina se trudi vsak mesec z mesečnimi subvencijami, dobimo denarno pomoč ob rojstvu otroka,…ko pa otrok ostane brez vrtca smo presrečni da se ponudi druga možnost! Očitno čevelj žuli nekoga, ki vrtca vsekakor ne potrebuje!

 • Gostja

  Očitno čevelj žuli nekoga, ki ima (ali pa nima) registrirano varstvo otrok in mu ta vrtec predstavlja hudo konkurenco.

 • backo

  Me pa res zanima zakaj se je pojavil ta problem??!!?? Vsi ki smo izvedeli da otrok ni sprejet v vrtec smo se začeli vrteti v začaranem krogu kaj narediti :(
  Dati cca 400€ za privat varstvo – ne zmoremo. Lahko bi če ne bi imeli stanovanjskega kredita! In ko smo dobili pošto da se odpira privat vrtec se mi je odvalil kamen od srca, ker sem ponovno dala dodaten plusek naši občini ki se resnično trudi na vseh področjih, predvsem pa na nas mladih. Ponosna sem da sem se preselila v občino Brezovica, hkrati pa žalostna ker vidim da ljudje nagajajo. Ne bodimo skeptični in zaupajmo v privat vrtec. Jaz sem se tudi pozanimala kako zadeva funkcionira v Postojni in ljudje so zelo zadovoljni.

  • Polhki

   Privat varstva oz.vrtci stanejo od 300(varuške na črno)-700 eur(vrtci pingvin,zvezdica,ipd)…Če si občan brezovice,dobiš subvencije v vrednosti 100 eur-se pravi,daš lahko za varstvo od 200-600 evr,kot si sposoben..Pa daš otroka nekam,kjer si kaj videl in kaj izvedel..Kar je zmotilo nas,je to,da nismo dobili in videli ničesar,smo neke osnovne informacije,da bo varstvo pri poku-kaj pa igrišče,kaj pa oseba,ki bo skrbela za mojega otroka??Za na slepo dati 150 eur pa potem jokati,da so bile obljube nekaj,dejanja drugo-pa je predrago..torej-o kakovosti in ugodni ceni bomo govorili septembra,ko bo zadeva realizirana-če sploh bo..je pa občina dolžna poskrbeti za javne vrtce in potem bo odločitev lažja..

   • Milan77775

    tudi nas je zmotilo da nismo videli prostorov, vendar saj navsezadnje tudi ko daš vlogo za vpis za vrtec, tudi ne veš, kje, kako bo zgledal prostor, katere vzgojitelje,…

    Mislim, da si malo preveč pesimističen ali pa samo negativc.

    • Polhki

     Ne,nisem pesimist,pač pa realist,ki malo pomisli na svojega otroka..z veseljem dam tistih 150 evr,če vidim,kje bo otrok in kdo ga bo čuval-vrtec vidiš in že pred začetkom spoznaš vzgojitelja..pa  mislim,da so v vrtcih  malo bolj preverjali kader,kot bo preverjen  tu..pa tole s tem lokacijam-ta je že druga,odkar se govori..sicer pa je tole hud biznis-bom vzel bajto v najem,dal ceno 250 evr,100 otrok,10 vzojiteljic,pa na dopust..če bo tole dovolila država,sem takoj za njo še jaz…ne vem,zakaj potem sploh kdo odpre privat VRTEC,če je to tako enostavno?Kaj pa vem,nekako ne zaupam vsem tem ,zato smo se distancirali od tega,je pa res,da nestrpno čakamo september… 

     • odgovor

      LE ČEVLJE SODI NAJ KOPITAR! 

      Pa še ti odpri varstvo, če misliš da si sposoben in pejd na dopust.
       Sicer pa, očitno nisi lih ravno brihtne glave, ona kot očitno po radiju in že opisano pri prejšnjih avtorjih ne ODPIRA VRTCA!!!!!- ampak zasebno varstvo.

      Ni ti treba ravno tukaj zaupat, pejd drugam kjer boš zaupal in tam plačaj za varstvo. 

     • pravilnik

      PRAVILNIK -Za varstvo otrok s.p.  morate pridobiti status varuha predšolskih otrok na domu, ki pa ga izdaja Ministrstvo za šolstvo in šport. Novela Zakona o vrtcih (Ur.l.RS, št. 100/2005, 25/2008) je prinesla možnost vpisa vseh oseb, ki želijo legalno opravljati varstvo predšolskih otrok na domu v register, ki se vodi pri Ministrstvu za šolstvo in šport. Namen vpisa v ta razvid je, da se s strani ministrstva predhodno ugotovi izpolnjevanje pogojev za opravljanje varstva otrok na domu. Oseba mora imeti končan najmanj program srednjega strokovnega ali splošnega izobraževanja z dodatno poklicno kvalifikacijo oz. mora izpolnjevati pogoje za strokovnega delavca na področju vzgoje in izobraževanja. Ta pogoj se bo v polni meri uveljavil šele leta 2013, do takrat pa se lahko registrirajo tudi vsi tisti, ki imajo končano najmanj srednje poklicno oz. strokovno izobraževanje ali najmanj 10 let delovnih izkušenj kot strokovni delavci na področju vzgoje in izobraževanja.Otrok ne sme biti več kot 6..  

  • fatam50

   mlada mami, daj se malo pozanimat kako v postojni v resnici funkcionira. ni problem v varstvu, problem je v šefici neiri, ki nima jajc stopit pred svoje zaposlene in razčistit zakaj jih ne plačuje, zakaj ne nabavlja potrebnih stvari, … če misliš da je otroški stolček in otroška mizica dovolj za normalno delovanje privat varstva se zelo motiš. potrebno je še marsikaj drugega.

 • Gracex6

  Podpiram privat ustanove, ki nudijo kakovosto predšolsko vzgojo. Javni vrtec ni vedno alfa in omega, tudi tam bi rabili inšpektorji hoditi.
  Poznam zasebni zavod in so vse vzgojiteljice visoko kvalificirane, imajo program, skratka se trudijo na kakovosti. 
  Včasih nastane tudi problem, ko imajo ti zasebniki dober program (upoštevajo kurikulum) dajo vlogo na MIZKŠ, pa ne dobijo koncesije, ker ne dosegajo vseh standardov. Standardi so visoki, razumljivo, vendar ni fleksibilnosti pri določenih malenkostih. 
  Vprašljive so tudi varuhinje, ki so pač žal registrirane pri ministrstvu, pa nekatere, poudarjam nekatere niso vredne, da se otroci čuvajo pri njih. Niti izobrazbe nimajo ustrezne, kar žal dopušča naša zakonodaja. Žalostno. Da o njihovih sposobnostih ne govorim. Nekatere res niso vredne tega, so pa nekatere, ki se trudijo in se tudi dodatno izobražujejo.
  Občine in država bi morala malo preveriti kdo kaj dela na področju predšolske vzgoje in jih pri tem spodbujati, če vidjo, da nudijo kakovostni program in nato naj omogočijo staršem, katerih otroci niso dobili javnega vrtca in so dobesedno prisiljeni, da poiščejo tako varstvo, da jim morda vseeno kaj subvencinirajo. V občinah, kjer je poleg javnega vrtca tudi zasebnik, ki se ukvarja s predšolsko vzgojo bi morala občina tudi spodbujati medsebojno sodelovanje itd.
  Meni osebno ni vseeno, kdo mi “čuva”otroka , predvsem pa ne taka oseba, ki ni kompetentna tem področju. Zavedati se moramo, da moramo v zgodnjem obdobju otrokom nuditi res kakovostne programe, ker le z njimi bomo lahko spodbujali celostni razvoj otroka, ki je zelo pomemben ravno v predšolskem obdobju.
  Inšpektorji pa naj preverijo tudi javne vrtce in vpise, določeni vrtci kršijo zakon po celi črti, pa jim nihče nič ne naredi.

 • stars2

  Ja, par varušk in kvazi privat vrtcev (po vrtoglavih cenah in pravgotovo vrednih obiska inšpektorjev!!!) bi ostalo brez dela.
  Varstvo, ki se odpira, ima podporo občine in kot so napisali ze moji predhodniki – v občini Brezovica je velika stiska glede varstva otrok, vendar imajo občinski ljudje (in njihov proračun) veliko razumevanje tudi za otroke, ki mesta v javnem vrtcu niso dobili.
  Iskreno upam, da se bo zadeva dobro iztekla in da bo omenjeno vartsvo s septembrom sprejelo vpisane otroke.

 • a002

  inšpektorji naj raje preverjajo  izobrazbo in vodstvo javnih vrtcov…raznorazne prekvalifikacije itd. saj očitno lahko vsak varuje, medtem ko so tiste prave vzgojiteljice s šolo in faksom brez službe…ostane jim takšna super šansa kot je privat vrtec… edino pametno!  

 • stars2

  Globoko razočarana nad prispevkom!
  Enostranski prispevek z absolutno antipropagandno vsebino. Sprašujem se, zakaj je prispevek nastajal ravno v tem tednu, ko je izvajalka na dopustu (ni treba biti posebni umetnik, da se dokoplješ do tega podatka).
  Globoko sem razočanarana nad nenadnim distanciranjem občine. In da gre za zaslužkarsko dejanje. V javnem vrtcu v občini Brezovica stanejo jasli 498 €. Tukaj stane varstvo skupno 250 € (in velika večina vpisanih otrok je iz prvega starostnega obdobja). In ko odštejemo najemnino prostorov, preureditev prostorov in nakup opreme, prehrano, sprotne potrebščine, plačilo vzgojiteljic, …….
  Kakšni so torej šele zaslužki v javnih vrtcih?
  Sprašujem se kakšni lobiji so v ozadju?
  A kdo pomisli na stisko staršev, ki ne vemo kam z otrokom? Stari starši in ostali sorodniki so veliko predaleč. Starejši otrok je šele v četrtem letu sprejet v javni vrtec. Kje je bil do sedaj, ne zanima nobenega. Ali je bilo njegovo varstvo v skladu s kurikulumom? Bi njegovo dosedanje varstvo požegnala inšpekcija? Pravgotovo ne! Na srečo in z veliko najine iznajdljivosti, logističnega usklajevanja in vsakomesečnega izdatnega praznjenja družinskega proračuna je bil sin v dobrih rokah.
  Z mlajšim otrokom bomo morali skozi celotno kalvarijo še enkrat.
  Poslušanje širokoustenja o tem kako mora vrtec potekati in kakšnim standardom mora ustrezati me spravi do besa.  Za nas je svetlobna leta oddaljen. Kdo so ljudje, ki lahko tako blatijo? Če si v vrtcu, potem je v redu, če vrtca ni, potem do alternativnega varstva pač nimamo pravice in otrok naj bo sam doma!!!!!!??????????????
  Verjamem, da lahko otroci tudi v “nelegalnih” varstvih dobijo enakovredno varstvo, vzgojo, izobraževanje, nego, nežnost, toplino.
  Številni starši pozdravljamo obliko varstva, ki se pripravlja. In še vedno trdno upam, da bo zadeva funkcionirala.

  • Kovacic Bernarda

    kaj če otroka čuva 70-letna stara mama je pa v redu??? Je varen, izobražen??? Ma dejte no, vsaka čast tistemu ki se spopada s tem in da staršem možnost varstva. Kapo dol, jst jih spoštujem!

 • dipl.vzg.

  Dragi novinarji, mene bi bilo sram objavljati tako stvar. Kolikokrat smo slišali da se ne odpira zasebni vrtec, ampak zasebno varstvo!! Če jaz kot dipl.vzgojiteljica, ki službe v javnem vrtcu ne dobim in s svojim s.p. pazim otroka, kateremu ravno tako omogočam sistem vzgoje iz izobraževanja po kurikulu potem nisem obravnavana kot privat vrtec? Malce ste se osmešili s celotnim člankom in objavami. Namesto pohvale županu in občinski upravi za +mladim družinam, kritizirate! Gospa ki je obtožila privat varstvo sončki kot nekakšno farmo, pa bi jaz osebno tožila če bi bila na mestu gospe ki odpira zasebno varstvo!

 • dipl.vzg.

  Smešen naslov, ker v oglaševanju privat varstva Sončki nikjer ne zasledim da gre za privat vrtec! V kolikor pa se v privat varstvu želijo približati sistemu vzgoje in izobraževanja javnim vrtcem, pa ne vem kdo je pristojen da je človek “obtožen” in mu posledično spremenijo naziv? Predvsem je to vprašanje za vse inšpektorje, ki naj bi svoje delo pa le dobro poznali! Gospa Bratuž, dajte se malo napovedati v javnih vrtcih pa boste videli da gospe pred penzijami ki delajo kot vzgojiteljice izvajajo vzgojo otrok kot pred 30.leti…če ne boš jedel te bomo pa prisilili. Kako v enem izmed ljubljanskih vrtcev stopijo romskemu otroku na prste na roki, ker si več kot to ne zaslužijo! Javni vrtci povsod niso to kar bi morali biti!

 • anuskica

  Tudi sama živim v občini Brezovica. In imam otroka v privat varstvu. Težava je v tem, da se občina, ki že nekaj let dopušča, da ne rečem spodbuja, veliko priseljevanje, neučinkovito spopada s “servisiranjem” svojih občanov. Prostorska stika v vrtcih je zgolj eden od zelo očitnih problemov, ki jih občina ni sposobna reševati. Tu je še najmanj kanalizacija… To je ena plat zgodbe. Druga pa je ta, da mora občina varovati pravni red, ki velja za državo, katere del je. Če ne more graditi vrtcev (mimogrede, tudi manjše občine po Sloveniji gradijo vrtce, predpostavljam, da se nekatere občinske uprave tega lotevajo na bolj temeljit način, kot naša), če ne razpisuje koncesij za zasebne vrtce, naj pač razglasi opravilno nesposobnost, ne pa, da zagovarja zasebna varstva, ki so nezakonita (zanima me, kako se ob dejstvu, da je nekemu s.p. dopuščeno varovati po 80 in več otrok, počutijo zasebni vrtci, ki so morali za pridobitev koncesije čez vse prej kot enostavne postopke) in na drugi strani vsem nam, ki otrok ne moremo vpisati v vrtec mesečno podarja subvencijo. Že preprost izračun pove, da bi lahko ta denar investirali bolj smotrno in dolgoročno.

 • škratka

  Pa kaj vam je,ljudje božji??Gre le za eno stvar pri vsem skupaj-VARSTVO otrok lahko nudi zasebnik,ki odpre s.p. in varuje največ 6 otrok!!!!!!VRTEC lahko odpre prav tako zasebnik,ki gre čez drn in strn,papirologijo in kar lepe vsote denarca zmeče v to,da ima na koncu VRTEC…VSE skupaj pa gre čez protokol,ki mu ga na koncu odobri ministrstvo za šolstvo…Tak je zakon,ki naj velja za vse ENAKO!!!Ne glede na premalo število vrtcev,ne glede na velike čakalne vrste otrok,zakon je za vse enak….Če bi zakon to dovoljeval,bi bila zelo huda konkurenca in ljudje,ki bi odpirali varstva ali vrtce,bi se morali pošteno truditi in konkurirati,da bi dobili dovolj otrok za nemoteno delo…Ne glede na to,koga je tale situacija zmotila-ali starše,ali vrtce,ali varuške na črno in belo-TAKO odpiranje varstva je NELEGALNO…Kar je prav,saj ne bo nobenega nadzora s strani inšpekcije,ki je za to pristojna..In ni pravično,kot ni pravično,da ni dovolj prostora za malčke..Ampak tako je-kam pa pridemo,da se vsak zmisli,kaj bo počel in kako…Pa še tole-če bo tole varstvo realizirano(kar po zakonu ne sme biti ali pa je potrebno spremeniti zakon za vse enako)me zanima,kaj se bo zgodilo,če bodo vaši otroci  zaprti v nek mali prostor,če ne bodo šli na zrak,če bodo odhajali domov z vnetimi ritkami,če bo čuvala ena vzgojiteljica 15 otrok??Kdo vam bo takrat prisluhnil?Ali boste vse pometli pod preprogo,češ-saj je samo 150 evr??Če dobro premislite,tole ne bo tako poceni..Le malo v razmislek vsem stranem…Pa srečno,vsem želim odlična varstva,vrtce,varuške ali kogarkoli že,samo da bo otrok tam srečen

 • Minka

  Mislim da se vsi zavedamo papirologije in vseh postopkov. Pa vendar…zakaj se tisti v občini ki so odprli celotno protikampanjo proti gospe ne ustavijo še  pri vseh privat varuškah v občini, ki vemo da jih ni malo. Delajo ene na črno, druge ne,…in bodimo potem enaki do vseh. Pri zadnjih dveh komentarjih pa se vidi da človeka očitno nista bila na razgovoru za to omenjeno varstvo. Starši smo pri gospe izvedeli da bo v skupini manj otrok kot v vrtcu, imela bo vzgojiteljice in pomočnice, kar pomeni da bo na enega otroka delala 1 oseba, torej bosta v skupini 2 osebi!  Otroci ne bodo v zaprtih prostorih in verjemite mi, da iz javnih vrtec prihajajo otroci z vnetimi ritkami! To je natolcevanje! Sicer se pa ve zakaj je tole šlo v javnost ko je gospa na obisku! Očitno nekoga žuli ker ne bo imel svoje koristi kje drugje! 
  anuskica, potem pa ne vzemi subvencije ki je očitno napaka občine in se preseli v Ljubljano, kjer ne boš dobila niti vrtca, kaj šele kakšno pomoč!  Pljuvati po ljudeh ker nimate svoje koristi zraven je najlažje! Vsakemu se vrne, če ne drugače pa tam kjer ti denar ne pomaga – pri zdravju!

  • anuskica

   Minka, niste razumeli bistva… Nič hudega, lahko ponovim: gre za to, da mora občina iskati vzvode, da zagotovi varstvo za otroke tako, kot to predpisuje zakonodaja. Graditi dodatne kapacitete, če je povpraševanje veliko, razpisati koncesije… Ne pa spodbujati nezakonite oblike varstva, kar to, kar naj bi se od septembra naprej na Brezovici odvilo pod okriljem enega s. p., je. V tem je težava.
   Subvencija, ki jo občina deli, ni le napaka, je negospodarno ravnanje z javnim denarjem. Vzemite v roke kalkulator, primerjajte cene gradenj novih vrtcev po Sloveniji (Divača, Pivka, Ribnica…) s tem, kar “vrže” občina Brezovica skozi okno v nekaj letih v te namene, pa boste videli, kje smo.
   lpa

   • puppa

     sem na Minkini strani, ker tu ni nič nezakonitega. Preverjeno!!! Kaj imajo za delat občine vejo same. Gospa je varstvo v Postojni, kot ga bo tudi na Brezovici odprla s podporo in odobravanjem občin. Tudi za vsa nadaljnja odpiranja varstev po Sloveniji (srčno upam, da jih bo vedno več) se gospa najprej poveže s pristojnimi organi na občini, kjer želi odprti varstvo. Dejte ljudje, odvrzite to Slovensko zavistnost  in se pozanimajte pri starših, ki že koristimo varstvo Sončki. Škoda, da otroci še ne znajo govoriti…

    • anuskica

     Gospa, eden od komentatorjev zgoraj je citiral, kaj piše v enem od podzakonskih aktov, ki urejajo področje varovanja predšolskih otrok… Preberite, preden sodite na pamet o tem, kaj je in kaj ni zakonito. S. p. lahko varuje največ 6 otrok naenkrat. Če jih želi več, mora pridobiti koncesijo za zasebni vrtec. Občine so dolžne spoštovati ta red. Zadovoljstvo vseh, ki imate otroke v tem varstvu, bi moralo biti za gospo, ki je nosilka tega biznisa, kvečjemu dodatni razlog, da zagotovi spoštovanje zakonodaje in ne dela po svoje. No, pa dovolj besedi o tem. Saj bodo pristojni že storili svoje, če je verjetni njihovim besedam.

     • Kiki

       Jaz bi samo povedala, da bi bilo boljše inšpekciji naj se ukvarja  s Postojnskim vrtcem, ker tamo nič ne funkcionira.Gospa zaposlena kot ZHR v Postojnskem vrtcu bi morala malo paziti na jedilnike in higieno vrtca, zakaj je toliko bolezni prisotno in zakaj otroci zavračajo hrano in nič ne jejo!

     • Mitrpo

      Starši ne nasedajte Neiri !!!

     • Honda Slovenia01

      NEIRA RUDE BALKAN BEACH.

     • starš

       nas v Postojni je vse lepo prevarala, pazite se je!

 • Minka

  malce sem se zatipkala…mislila sem napisati da bo na 6 otrok 1 oseba, torej bosta 2 osebi v skupini 12 otrok. V javnih vrtcih je 14 otrok, delata 2 osebi. 3. osebo kot pomoč so ukinili. In še…gospa je na dopustu in ste hinavsko dali v javnost!

 • puppa

   Tudi jaz sem zelooo razočarana nad prispevkom. Sploh pa nad komentarjem ga. Božene. Predlagala bi ji ,da si ogleda in preveri delo v javnih vrtcih, res kot bi se vrnil 30 let nazaj. Zakon o opremi prostorov v vrtcih govori o temperaturah v prostorih, vlagi,… Pojdite malo naokoli!!! In, da je varstvo Sončki “FARMA”, da sem jaz lastnica bi jo tudi tožila. Sramota, da tak članek objavite v njeni odsotnosti. Rada bi spoznala gospo, ki jo tako žuli ta čevelj. Ga. Vida pa naj prej pride preveriti prostore in delo v varstvu in potem bere tiste napisane zakone. Zakaj pa občine spijo? KAm naj starši, ki morajo v službo dajo otroka? Na občino?!  V draga privat varstva, ta pa so legalna. Halo!!!! V varstvu Sončki ne gre le za golo varstvo kot navajata sogovornici ampak se izvaja (prostovoljno) kurikul iz javnih vrtcev.  Program je načrtovan in predstavljen tudi staršem. Varstvo ima veliko dejavnosti, vzgojiteljice so ljubeznive, srčne, znajo delati in prisluhniti otrokom. Otroci so tu srečni. Pridite preveriti, z veseljem vas bodo sprejeli. Poznam način dela v javnih vrtcih in verjamite mi, da varstvo pri Sončkih nudi veliko več. Vzgojiteljice se res predajo delu in ne čakajo samo penzije. In pa seveda na 10 otrok (1 do 3 leta) sta dve vzgojiteljici.  Lastnica je tudi pripravljena povečati število vzgojiteljic, če dve ne bi zmogli zagotavljati varnosti in zadovoljstva otrok.
  Vsak dan gredo na sprehod v park, do Jame, na igrala, ki jih v Postojni ne primanjkuje, v knjižnico,… Prostori so klimatizirani, urejeni, igrače zagotovljene, sredstva za delavnice z otroki tudi, obiskuje jih umetnica, ki vodi likovne in ustvarjalne delavnice, veliko je petja, otroke z dovoljenjem staršev fotografirajo in dajo fotografije staršem na cd ali ključek. Vsak dan pri oddaji otroka staršem izčrpno poročajo o otrokovem preživetju dneva. Organizirani bodo tudi izleti (ko začnejo delovati vsi oddelki v Postojni).
  Vsem, ki še vedno dvomite, pridite se prepričati v Postojno.

 • OJ23

  Naj podam še jaz svoje mnenje. Pri nas smo otroka najprej vpisali k Neiri in si nato premislili. Čakamo na september in bomo videli kako bo.
  Najprej bi rad poudaril, da dopuščam vse možnosti, da bo varstvo sončki na Brezovici na koncu čisto vredu izpeljano. Me pa zelo moti par stvari.
  Prva stvar je lokacija. Govori se že o četrti lokaciji in vse do sedaj predstavljene so bile zelo slabe. Poleg vsega zelo dvomim, da bodo sploh lahko uredili prostore v dobrem mesecu in pol. To bi moralo biti urejeno prej in ne v zadnjem hipu.
  Druga stvar so vzgojiteljice. Neira je zatrjevala, da bo vzgojiteljice najela po končnem številu vpisanih otrok. Ji bo uspelo izvesti razpis in razgovore v tem dobrem mesecu in pol? Poleg tega, da mora poskrbeti še za prostore, ki jih tudi vzgojiteljice ne bodo videle vnaprej. Še ena čudna reč.
  Tretja stvar so te subvencije evropskega socialnega sklada. Neira je zapisala, da je varstvo subvencionirano s strani SEC, a kolikor mi je uspelo ugotoviti SEC ne subvencionira ničesar podobnega. Subvencionira pa sampozaposlitev. Skratka zadeva je nepojasnjena in precej čudna. Logično pa je, da se ji 250€ na otroka brez subvencije nikakor nebi izšlo.
  Kdo mi torej zagotavlja, da bo to varstvo ok? Tudi če v Postojni funkcionira perfektno, to še ne pomeni, da bo na Brezovici enako (drugačna lokacija, druge vzgojiteljice).
  No pa da smo si na jasnem, s tem ne zagovarjam ostalih privat varušk na brezovici. O teh raje nebi izgubljal besed, povem pa le, da naš otrok tudi k njim zagotovo ne gre.
  Zaključil bi, da zelo pozdravljam to opcijo varstva za 150€ na mesec a me motijo številne neznanke. Če Neiri letos uspe dobro zagnati projekt pa ne dvomim, da bo drugo leto zanimanje ogromno.

 • Dijanci

  Mislim,da smo lahko vsi veseli,da varuške obstajajo..Pa naj bo to gospa s slabim “penzionom”,bresposelna gospa,ki služi denar ,da preživi,varuške prijavljene ali na črno..Glede na to,da država ne poskrbi za zadostno število prostora v vrtcih,se morda lahko samo zahvalimo osebam,ki so pripravljene sprejeti nas,starše,z vsemi muhami in raznolikimi vzgojnimi prijemi,da lahko hodimo v službe in puščamo otroke pri njih..Brez njih bi nas lahko veliko ostalo doma in skrbelo za naše” zlate “otročke..Spodbujam,da je čimveč takih varstev,imamo vsaj izbiro,kam in komu dati otroka..Zato ne posplošujte in ne grajajte nikogar,ki ga ne poznate,kaj šele njegovega dela..Kapo dol vsem,ki skrbijo za naše otroke-mislim,da je to eno izmed težjih del-prevzeti odgovornost za človeško življenje..

 • Irma

  Neira je okrobra 2011 odprla vrtec na Rudniku in ga konec novembra 2011 zaprla – http://www.bizi.si/LIIN-GAJ-NEIRA-REKIC-S-P/ 
  Starši smo ji plačali varstvo za 3 mesece, denarja pa nismo nikoli dobili nazaj.
  Zaposleni, ki so takrat delali v vrtcu do danes sploh še niso dobili plačano!!!

  Ker ji je bilo lažje zbežati v Postojno, kot pa vrniti staršem denar in plačati zaposlenim, zdaj za nagrado lahko nateg ponovi še v Postojni in Brezovici.
  Takšne, kot je Neira Rekić bi morali takoj zapreti!!!

  Vsi, ki si želite oddati otroka v varsto Neiri lahko seveda poskusite:)

  Hvala novinarjem, da opozarjajo na lopove, kot je Neira Rekić.

  • Nika Mulec

   Lopov ste vi, ki blatite nedolzne ljudi!
   Kaj ste mislil, da vam bodo 3 mesece zastonj cuvali otroka!?

   Zakaj se je pa varstvo zaprlo, je pa druga stvar. Vcasih pac stvari ne gredo po planih.

   Lp

   • Miska14

    Pa kaj si ti mal za luno? Ce je vrtec oz varstvo obratovalo 1 mesec, placno so meli pa za 3 mesece…halooooo???? Za 2 meseca placila sploh ni blo varstva! Pametnjakovci ki nimajo pojma kaj se v resnici dogaja pri njej..

 • Kiki

  Kaj se je zgodilo s tem “vrtcem?”KDO VE?        OBJAVA OGLASA :Meseca oktobra 2011,odpiramo naš prvi zasebni vrtec Liin gaj na lokaciji Ljubljana-Šentvid. Vrtec odpiramo na mirni lokaciji prenovljene atrijske hiše na 145 m2. Vrtec ima 340 m2 urejenega atrijskega vrta, sprejeli bomo 10 otrok prve starostne skupine od 11 mesecev do 3 let in 20 otrok druge starostne skupine od 3 let do 6 letVarstvo otrok bo potekalo vsak delovnik med 6 in 18 uro,po dogovoru pa bo tudi možnost varstva ob vikendih.Rezervacije sprejemamo že zdaj in sicer na email:neira.mikic@gmail.com Vabljeni!    

  • Irma

   Vidim, da je tudi priimek spremenila:))))

   Vrtec se je zaprl:)

   Razlogi:

   – starši smo plačevali 150 evrov na mesec, kar je tako zelo, zelo malo denarja, da privat vrtec s tem denarjem ne more živeti niti en teden!
   – posledica premalo denarja je neplačevanje najemnine, hrane za otroke, stroškov in zaposlenih itd. Žal sredstev za takšne dejavnosti sredstev iz X skladov ni, ne obstajajo…
   – nesposobnost upravljanja s podjetjem, opravzaprav z s.p.-jem:); podjetje je pretežka beseda…

 • Minka

  Pa smo končno izvedeli kdo blati gospo Neiro! Druga gospa ki na brezovici pazi 15 otrok in ima vse na črno!!! Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade! Kako ste ljudje požrešni! Sram naj vas bo!

 • MG

  Pozdrav vsem skupaj! Kot občan občine Brezovica in tudi sam starš 2 vrtčevskih otrok sem se moral tudi sam oglasiti. Večina jih nekaj pljuva čez sedanjo občinsko upravo itd… nihče se pa ne vpraša kaj so pa počeli tisti ki so bili na položajih pred to sedanjo garnituro…spreminjali namembnosti zemjišč vse povprek – priseljevanja ogromna in kaj so naredili – NIČ važno da smo imeli “turne” osvetljene. Kot mi je znano je ta garnitura z g. Ropretom na čelu v dosedanjem “vladanju” odprla cca 10 novih oddelkov, prenovila in dozidala šolo, v kateri je sedaj tudi vrtec – mislim da 4 oddelki… poleg tega pa smo lahko tudi veseli da eni redkih dobimo nadomestilo od naše občine v primeru nesprejetja v vrtec. In ja se strinjam da je problematika vrtcev ogromna, tudi mi smo morali eno leto voziti otroka v privat varstvo in za to tudi lepo plačevati…. Vendar spet ne tako velika kot se napihuje in piše…baje je preko 200 otrok je ostalo pred vrati vrtcev – in kljub jambranju da so cene varušk predrage 300-400€ se je prijavilo samo okoli 60 otrok v to na novo ponujeno varstvo. Zakaj? Zato ker so tisti najbolj glasni in pljuvajo vse povprek – osebno poznam primer ko se je družina preselila v drugo občino mama in otrok sta zaenkrat še obdržala domači naslov na Brezovici ta isti otrok je tam dobil vrtec – na Brezovici bil zavrnjen in lepo vlečejo nadomestilo…a to pa je pošteno?Kar pa se nove opcije tiče je iz moje strani dobrodošla – dajmo priložnost in tako rešimo problematiko pri nas – zakaj obtoževati vnaprej…to je tako vseslovenska navada da me je včasih kar sram….
  Pa ostalim pametnim cvetkam glede kdo bo varoval mojega otroka? A ko ga vpišete recimo v vrtec – že v naprej veste v kateri enoti bo? Kaj šele skupini? Oz katera vzgojiteljica ga bo imela? NE SEVEDA NE ! šele kak mesec ali dva prej preden gre otrok v vrtec se vse to izve! Da ne govorim o babicah 70-80 let starih ko imajo vnučke doma?….
  Tako da lepo vas prosim da ne sodite prehitro – verjemimo da bo vse ok in dajmo priložnost novim rešitvam.
  Pa en lep pozdrav.

 • RITA

  NEIRA (MIKIČ)REKIČ JE SLEPARKA

 • Franki

  Re: varstvo otrok sončki v postojni-izkušnje

  22.08.12 19:30
  Pozdravljeni vsi skupaj. Tukaj v tem varstvu je ena velika, da ne rečem kaj. Delavke dobivajo prekinitve pogodb kar preko sms-jev ali e-pošte, ne dobivajo redno plač,…skratka ena sama nezakonitost in nedoslednost s strani ga. Neire. Tako sem dobila informacijo s strani nekaterih, ki poznajo delavke, ki delajo tam. Poelg tega naj ne bi šefica plačevala hrane Domu upokojencev v Postojni in menda se lahko celo zgodi, da bodo otroci brez hrane. Tako tudi to informacijo potrjujejo lahko zaposlene. Skratka, očitno kar nekaj različnih situacij. Starši pa plačujejo varstvo, ki ga šefica poimenuje vrtec.

 • Mamica02

  Pozdravljeni, naj vam še sama predstavim svojo zgodbo o gospe Neiri Rekić. Za svojega sina sem iskala privat varstvo v Ljubljani za začetek leta 2012, in našla varstvo Liin gaj, ki ga je vodila ga. Neira. Vplačali smo vnaprej 390 eur kot rezervacijo za mesto, in po približno 1 mesecu sem prejela pismo, da je varstvo zaprto, in da naj javim svoj TRR za vračilo denarja. Takoj sem klicala na gsm, in na začudenje ta številka ni več obstajala. Prav tako je bila izbrisana spletna stran tega varstva, ki je prej delovala, email pa je zavračalo. In tako sem kar naenkrat obstala brez kakršnih koli kontaktov in na spletu je ni bilo mogoče najti. Preiskala sem vse emaile, kjer sem z njo kontaktirala, in našla še enega. Ponovno sem ji poslala svoj TRR in zahtevo o takojšnjem vračilu denarja. Na svoje začudenje sem celo dobila povraten odgovor, in sicer, da bo v kratkem  denar vrnjen. Sledilo je kar dolgo obdobje komuniciranja samo preko emaila, in vseskozi mi je bilo zagotovljeno, da bo denar vrnjen oz. v nekaterih emailih celo, da je že bil vrnjen, in da mora biti napaka nekje na moji banki…skratka en kup neumestnih izgovorov…na koncu sem opustila dopisovanje, saj denarja ni bilo, in vse skupaj prijavila policiji…Nekaj mesecev je minilo, dokler sem po naključju odkrila, da je bila prav ta oseba prikazana kot “odrešiteljica” občine Brezovica pri rešitvi prostorske stiske z varstvom otrok….odkrila sem, da je po cca pol leta, ko je zaprla Liin gaj odprla novo varstvo v Postojni, in sedaj baje še na Brezovici….dobila sem njen gsm, in znova govorila z njo…in denar sem dobila nazaj…končno!!

  Kakorkoli, veliko živcev sem izgubila zaradi nje, najbolj pa me boli to, da sem ji bila pripravljena dati v varstvo svojega sina!! Zato vse starše, ki mislite oddati svojega otroka njej v varstvo, opozarjam, da poskušate najti kakšno drugo rešitev.

 • Haha

  Kje pa ste sedaj,zagovorniki gospe Rekič?

 • Stars

  Jaz sem objavil prvi post na to temo. Minila sta 2 meseca. Otroka nismo dali v varstvo k Neiri, predvsem ker je obljubljala vse pocez. Samo dve cvetki podam: baje so bili brez lezalnikov ( otroci 1-2leti) ter imeli so hitro hrano Papino- ne ves ali bi se jokal ali smejal! Skratka nekaj pri njen ne stima, pricakujem pa tudi obisk moz v modrem. Lp

 • http://www.varstvotrok.com/ Stefan Fartek

  Pozdravljeni,

  za vsa vprašanja glede odprtja, delovanja in promocije lastnega varstva otrok smo po dolgoletnih izkušnjah pripravili svetovalni paket. Ta vsebuje praktično vse ključne odgovore, ki se vam porajajo o odprtju lastnega varstva.

  Prva svetovalna ura je gratis.

  Več info dobite na http://www.varstvootrok.com/svetovalni-paket-za-odprtje-varstva-otrok

 • mici

  zdravo zanima me ce imam otroka v privat varstvu in se sredi meseca odlocim da grem pac stran ker nisem pac zadovolna z varstvom ali mi mora varuska vrniti denar nazaj hvala za uprasanje