S prvencem “Passion for Red”  je bila gostja prve julijske oddaje Na piedestal skupina Ludovik Material.

Tričlanska elektro-punkovska zasedba je bila ustanovljena maja leta 2011. V njej delujejo: nekdanji producent trancea, basist, ki bi rad igral na bobne, in pevka, ki hoče igrati na kitaro – skratka, Matija Dolenc (elektronika, kitara, lutnja), Jernej Koren (bobni) in Tina Perić (vokal in tamburin).

Jeseni 2011 je bila to ena izmed šestih izbranih glasbenih zasedb Klubskega maratona Radia Študent. Turneja klubskega maratona je dokončno izoblikovala njen zvok in utrdila žive nastope. Sledila je izdaja demoposnetkov.

 

Februarja letos pa je Ludovik Material posnel prvenec “Passion for Red”. Za snemanje in mešanje je poskrbel kar član skupine Matija Dolenc v studiu In Audio We Trust, mastering pa je delo Igorja Vuka (BeatMyth). Ilustracije in celostno podobo prvenca je ustvaril Domen Finžgar, sicer avtor stripov, ki je vsako skladbo na plošči prenesel tudi na papir.

Marca je Ludovik Material prvič nastopil v tujini, in sicer na zagrebškem festivalu Partycipacija, maja pa je skupaj s slovenskim duetom It’s Everyone Else odšel še na krajšo prvo evropsko turnejo v Avstrijo, na Češko in v Nemčijo.

Skladbe s prvenca je na spletu objavljal postopno (vsaka dva dneva do izida plošče je bila na spletni strani Bandcamp na voljo nova skladba), na dan izida plošče pri založbi Kapa Records – 18. maja 2012 – pa je prvenec “Passion for Red” koncertno predstavil na festivalu Kapa Records.

Glasba tria Ludovik Material temelji na elektronskih vzorcih, obogatenih z akustičnimi bobni, električno kitaro in seveda z vokalom Tine Perić. Njena besedila so sicer po večini v angleščini, dve pa tudi v srbščini. Za glasbeni del skrbita Matija Dolenc in Jernej Koren prvi za muzikalnega, drugi pa za utrip zasedbe.

Ludovik Material  gost oddaje Na piedestal  (04.07.’12).

Jolanda Fele