Foto: Bobo

Če ste med tistimi, ki včasih na avtobusu radi delite svoj glasbeni izbor ali pa glasne telefonske pogovore z ostalimi potujočimi, boste lahko zdaj delili tudi vse všečke na facebooku, pozdrave po elektronski pošti, ali pa celo skupaj s sosedom pogledali kak film.

No, vsaj na petih avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa in vsaj do konca avgusta. Telekom Slovenije in Ljubljanski potniški promet bosta potnikom na petih avtobusih LPP-ja od začetka junija do konca avgusta omogočila brezplačni brezžični (WiFi) dostop do interneta.

Projekt, ki ni odbit, pač pa ponekod že stalna praksa, so na enem avtobusu predstavili včeraj.

Ideja o tem, da si na avtobusu lahko krajšaš čas z branjem svežih novic na prenosniku, pametnem telefonu ali tablici prek spleta, torej ni nova. V tujini se internet na avtobusih uporablja ponekod v Angliji in v Hongk Kongu.

Brezžični internet tudi na tirih in cestah

Veliko več pa je primerov, ko se lahko na svetovno omrežje priključite na tirnih vozilih, tramvaju ali podzemni. Med drugim tudi zato, ker so tirna vozila veliko bolj primerna za kaj takega – imajo veliko manj vibracij in veliko več elektrike. Priključena so namreč na odjemnik, medtem ko morajo avtobusi vso energijo proizvajati sproti. In tudi to, ali bo dodatni odjem energije sprejemljiv za ljubljanske trole, je ena od stvari, ki jo bodo v obdobju treh mesecev preverili na petih avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa.

Vsi uporabniki sodobnih telekomunikacij, ki bodo želeli med vožnjo z mestnimi avtobusi preizkusiti internet (ta bo v testnem obdobju brezplačen za vse), lahko avtobuse, opremljene z WI-FI povezavo, prepoznate po posebnih oznakah.

Do konca avgusta pa lahko v Ljubljani poiščete tudi 10 taksijev, ki so jih opremili z mobilno dostopno točko za internet.  Pri njih bo povezava omogočena za 8 uporabnikov hkrati.

Zastonj le do konca avgusta

Pri denarju se pač vse začne in konča. Ob koncu avgusta, ko se bo testno obdobje končalo, bo konec tudi zastonj interneta na mestnih avtobusih. Zato pa je verjetno boljša novica, da bodo jeseni v širšem mestnem središču Ljubljane omogočili brezplačen dostop do brezžičnega omrežja – vsaj za 60 minut na dan –  za vse prebivalce in obiskovalce mesta. Mimogrede, vožnja z ljubljanskim mestnim avtobusom povprečno traja le 15 minut.

Veronika Gnezda