Pred petimi milijoni let se je galaktično gospodarstvo sesulo in prebivalci planeta Magrateja niso iskali rešitve v uravnoteženju javnih financ. Odločili so se, da bodo gospodarsko krizo prespali, kar je zagotovo boljša pot.

Na marsikatero aktualno vprašanje najdemo odgovor v Štoparskem vodniku po Galaksiji, ki ga je sedemdesetih letih začel pisati Douglas Adams.

V tej trilogiji v štirih knjigah izvemo tudi, da je dokončni odgovor na dokončno vprašanje … 42! V tokratnem odštevanju pred 40. rojstnim dnevom Vala 202 vam povemo, zakaj imamo okrog vratu brisačo.

Glasbena zmešanka: Save The Last Dance For Me

Veliko skladb nam odzvanja v ušesih dolga leta po prvem srečanju z njihovimi melodijami. Ena takih je gotovo Save The Last Dance For Me.

Skladbo sta napisala hišna avtorja založbe Atlantic Doc Pomus in Mort Shuman. Pomus je nekoč dobil vabilo na neko poroko in spomnil se je na svojo. Na njej je opazoval svojega brata Raoula, ki je plesal z nevesto. Doc je namreč trpel za otroško paralizo in ni mogel plesati. Tako je v besedilu omenil ženi, da naj prihrani zadnji ples zanj, čeprav bo prej plesala z tudi drugimi.

Čutno besedilo je Pomus napisal na hrbtno stran vabila in ga skušal povezati z glasbeno temo,ki mu jo je tisto popoldne zaigral Shuman. Skladba je imela latinskoameriški zven, Pomus pa je poizkušal ustvariti čimbolj tekoče besedilo, ki bi spominjalo na fluidnost Pabla Nerude. Proti jutru je postavil še piko na i in določil naslov: Save The Last Dance For Me.

Izvajalci v zmešanki: The Drifters, Emmylou Harris, Bruce Willis, Nilsson, Manhattan transfer.

Tatjana Pirc