Naša trenutno najboljša športna plezalka Mina Markovič, ki je bila gostja tokratne športno pogovorne oddaje V sredo, je nase prvič opozorila že z naslovom svetovne prvakinje v mladinski konkurenci, od leta 2006 je nanizala 9 zmag in 22 uvrstitev med prve tri na tekmah svetovnega pokala, ob skupni zmagi v seštevku 2011. pa še drugo mesto leto poprej.

Če so prišli njeni največji uspehi sprva v težavnosti, ji v letošnji sezoni odlično kaže tudi v balvanskem plezanju, saj je na štirih tekmah dvakrat stopila na zmagovalni oder. Markovičeva je povedala, da se je za balvane začela zanimati pred tremi leti, ko je hotela izboljšati svojo plezalno tehniko. Padcev je ni strah, ustrezajo ji balvani, kjer je potrebna iznajdljivost.

Mina pravi, da uživa tudi v potovanjih, ki jih s seboj prinaša nastopanje v najvišjem rangu, všeč ji je predvsem pristen stik z drugimi kulturami, užitek ji je tekmovati predvsem na Kitajskem, kjer je organizacija na vrhuncu. Domače tekme so Mini nekoliko bolj stresne.

V enournem pogovoru je spregovorila še o uvrstitvi športnega plezanja na olimpijske igre, treningih in življenjskem stilu plezalcev, pa tudi o tem, da se izogiba pomivanju posode.

Franci Pavšer