Naši in Vaši tudi v športu? Zagotovo, ko gre za zorni kot pristnega, čustvenega navijača, ne bi pa smelo biti tako iz nobenega drugega zornega kota. A vse bolj glasno je preštevanje tudi tu.

Z Olimpijskega komiteja, združenja športnih zvez, ki uradno predstavlja civilno sfero v športu, in s superministrstva, oziroma Direktorata za šport, ker superministra o športu nismo še slišali veliko konkretnega govoriti, se verbalno streljajo s tem kaj je podržavljanje športa.

Na Direktoratu prek svojih neposrednih ali pa posrednih predlogov govorijo o razdržavljanju športa, na OKS pravijo ravno nasprotno. Iz Tivolija so legitimno vsa ta leta v vse pomembne organe različnim vladam predlagali predstavnike civilne sfere v odločanje o pomembnih zadevah, tako v strokovnih svetih, kot tudi v svetih fundacij za šport.

Vlade so imele tudi to možnost in običajno so si ljudje stolčke podajali po volitvah, kar ni nič čudnega. Nihče pa se še ni doslej tako odločno vpletal v imenovane s strani civilne sfere. To se je zgodilo v četrtek z razrešitvijo Edvarda Kolarja in Boruta Peršolje iz Strokovnega sveta RS za šport, iz načelnosti je potem včeraj odstopilo še preostalih 5 – recimo jim OKS-ovih -članov v tem organu.

Vse to pred prvo sejo Strokovnega sveta v novi sestavi in dnevnim redom, ki je ponujal Fundacijo za šport, oziroma sestavo njenega sveta in Letni program športa. Olimpijski komite je tako pričakovano izgubil možnost neposrednega vpliva na sestavo sveta fundacije, Strokovni svet pa bo kar 14 od 17 članov sveta v bodoče imenoval na predlog posameznih nacionalnih panožnih zvez. Poteza s katero je krovna športna zveza izgubila svojo osnovno vlogo – vlogo predstavnika vseh nacionalnih panožnih zvez in športa na sploh, zaenkrat zgolj v Fundaciji.

Obstaja pa strah pred podobnimi ukrepi tudi drugod. Razlaga direktorja direktorata in vse do nedavnega tudi direktorja Fundacije za šport Draga Balenta, da s takšnimi potezami šport vračajo športnikom, seveda ne drži vode. Z zanimanjem pričakujemo poročilo Računskega sodišča o poslovanju Fundacije za šport menda kmalu, nadaljevanje seje strokovnega sveta in zasedanje izvršnega odbora Olimpijskega komiteja še danes. Boj za odstotek javno najprepoznavnejšega dela super-resorja se bo vse bolj zaostroval.

Uroš Volk