Magister klinične psihologije Aco Prosnik pomaga ljudem.

Pri svojem delu in življenskem poslanstvu se srečuje z različnimi, tudi najhujšimi stiskami otrok in mladostnikov. S pravim nasvetom je pomagal že marsikomu.

"To, da so otroci preobremenjeni ne drži. Nanje pritiska le (ne)zmožnost samostojnega odločanja."

Zdaj pomaga tudi starejšim, ki potrebujejo drugačno obravnavo. Ne le diagnostike temveč tudi ali predvsem pogovor.

Aco Prosnik je tudi varuh bolnikov pravic. Opaža, da je med bolniki in zdravniki vse manj osebnega odnosa, tudi na račun sodobne diagnostike:  "Od vseh poklicev ima samo še frizer neposreden stik z našim telesom. Zdravniki se vse bolj oddaljujejo."

NG Aco Prosnik: "Tudi moj sin Luka je na invalidskem vozičku, a je to zgodba o napredku. Danes je uspešen pesnik."

— Val 202 (@Val202) May 13, 2012

Pri svojem delu se srečuje z različnimi težavami, včasih je tudi komunikacija z bolniki težavna.

Aco Prosnik pravi, da ima z zdravniki korekten odnos, drugače je z uradnimi institucijami:  "Te z mano ne vzpostavijo kontakta. Včasih me celo vprašajo, kje imam pravno osnovo za svoje delo."

Življenje-praktična psihologija

Aco Prosnik je dolga leta aktiven v Zvezi Sonček, tudi njegov sin je na invalidskem vozičku: "Luka je danes star 37 let. Pri nas je to zgodba o uspehu. Bil je nedonošenček, a je vseskozi napredoval. Razveselili smo se vsakega najmanjšega uspeha, spominjam se, ko je zdravnik rekel, da je Luka kot dojenček pojedel 10 gramov hrane … Luka je danes uspešen pesnik."

Aco Prosnik pravi, da se je psihologije naučil v praksi. In potem praktična spoznanja ponovno nadgradil v teoriji.

Danes se med drugim ukvarja tudi z biblioterapijo. "Beseda je učinkovita, moč pa se ji zviša, če je umetniško oblikovana. V zelo poglobljenem odnosu lahko povečamo tudi estetiko komunikacije."

Kako biti uspešen starš …

Prosnik pravi, da je danes biti uspešen starš veliko težje kot nekoč: "Brez študija je uspeh nemogoč, veliko stvari se je spremenilo."

Velika težava je, da otroci tako dolgo živijo pri starših: "Samostojnost mladih je zelo okrnjena. Govorjenje, da so otroci preobremenjeni ne drži. Nanje pritiska le (ne)zmožnost samostojnega odločanja."

Boris Žgajnar