V prvi majski oddaji »Na piedestal«  smo gostili ZircuS iz Slovenj Gradca z novo, drugo ploščo “Away From The Safety Zone”.

Obstajata le dve vrsti glasbe. Dobra in slaba. Dobra ima to lastnost, da navdihuje, sili k razmišljanju, podira in na novo postavlja družbene norme ter vabi medse vse svobodomiselne ljudi, voljne ustvarjanja.

ZircuS verjame, da evolucija, ki usmerja in oblikuje naravo, obstaja tudi v glasbi. Glasba je živa materija, ki raste, se spreminja in nadgrajuje. Slabe ideje ne preživijo. Žanra se izogiba, ker  “uničuje splošnost in s kategorizacijo ustvarja meje”, primerjav prav tako.

V skupini ZircuS delujejo in ustvarjajo: Aleš Gangl (vokal, programiranje, mastermind), Max Gregor (kitara, bas), Uroš Bračič (bobni), Rok Bricman –  Skeri  (kitara), Tomi Gangl (vizualizator), Aleš Krevh (klaviature) in Marko Štruc (bobni, džembe, programiranje).

ZircuS je odigral več kot 150 samostojnih koncertov. Sodeloval je na različnih glasbenih festivalih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Bosni in Hercegovini, Nemčiji, Črni Gori (Exit, Lent, Ruhr), in na tekmovanjih; bil je udeleženec festivala Newcomer ’09  in Klubskega maratona ’09.

Aprila 2009 je ZircuS posnel  in izdal  EP »Journey«  z enajstimi skladbami v maniri do-it-yourself in zvočno kapaciteto, ki jo omogoča doma narejena produkcija. Prvenec “Epic Tribe”  z desetimi skladbami je izdal leta 2010 pri Založbi Radia Študent.

Novo, drugo ploščo “Away From The Safety Zone” z desetimi skladbami, ki so nastajale od izdaje prvenca, je ZircuS  posnel s producentom Petrom Penkom. Plošča z eklektično simbiozo žanrov je izšla 1. maja  pri Založbi Radia Študent.

Koncertna predstavitev bo potekala 11. maja v Gala Hali AKC Metelkova mesto v Ljubljani.

Dan po izidu in devet dni pred koncertno predstavitvijo plošče “Away From The Safety Zone” ste izbrane skladbe slišali med pogovorom s članom skupine ZircuS Maxom Gregorjem  v oddaji Na piedestal – v sredo, 2. maja 2012, ob 22.30 na Valu 202.

Jolanda Fele