Zaradi stečajev velikih gradbincev in družb imajo ljudje težave z vpisom nepremičnin v zemljiško knjigo.

Lastnik nepremičnine namreč postanemo šele z vpisom vanjo. Sami smo torej odgovorni, da to uredimo takoj. Kako zavarujemo lastninsko pravico na nepremičninah in pripadajočih zemljiščih tudi ko naši nepremičnini, ki se znajde v stečajni masi, grozi prodaja?

Kljub temu torej, da se je stečaj nekaterih podjetij že začel, lahko stečajni upravitelj uredi in izstavi zemljoknjižno dovolilo za fizično osebo, ki se želi vpisati. Prej pa bo preveril, ali so izpolnjene obojestranske obveznosti med strankami ustvarjene še pred začetkom stečaja. Tako se bo ta oseba lahko vpisala v ZK. Gre za uveljavljanje izločitvene pravice.

V prijavi izločitvene pravice moramo izvedeti katero sodišče je pristojno, v vlogi navesti opravilno številko stečaja, podatek o stečajnem dolžniku, upniku in nepremičnini, priložiti verigo pogodb in dokazila iz katerih izhaja lastništvo, ne smemo pozabiti tudi na jasen zahtevek, da želimo, da se naša nepremičnina izloči iz stečajne mase.

Od stečajnega upravitelja pa je potrebno zahtevati da izda zemljiknjižno dovolilo. Vlogo morate lastnoročno podpisati.

In kako preverimo, ali smo lastnik v zemljiški knjigi? Vodja zemljiškoknjižnega oddelka okrajnega sodišča v Ljubljani, zemljiškoknjižna sodnica Ester Prajs pravi, da enostavno prek spleta si ustvarimo uporabniško ime in geslo in tako brezplačno pogledamo v ZK. Spletna stran je: evlozisce.sodisce.si/esodstvo.

Seveda pa se lahko ne glede kje stoji vaša nepremičnina oglasite na katerikoli ZK, kjer vam bodo posredovali izpise ali na upravni enoti, pri odvetniku ali notarju. Če še nimate nove ID številke, iščete po ID znaku, potrebujete podatke o parcelni številki, številki stavbe ali dela stavbe.

Če teh oznak nimate, lahko na  portalu eprostor.gov.si ali na geodetski upravi iz vašega naslova, hišne številke in številke stanovanja dobite te podatke.

Simona Habič