Je vprašanje, ki si ga zastavlja mati samohranilka. Podedovala je premoženja pod hipoteko, država pa je s socialno pomočjo iz nje naredila dolžnico. Kje se konča socialna država?

Nova socialna zakonodaja je namreč močno posegla v socialne transferje nekaterih ljudi in jih potisnila v hudo stisko. Vse do novih odločb, za katere si je država vzela več mesecev časa, so ljudje dobivali socialna izplačila po starih odločbah. In zdaj jih bodo nekateri morali vrniti. Računalnik je pač vrgel ven svoj rezultat.


Naši sogovornici so znižali denarno socialno pomoč, ki ji je po zakonu ne bi smeli. Na centru za socialno delo so ji dejali, da se bo pač nekako že morala znajti.  Sociologinja Vesna Leskošek meni, da je napaka, ko je država odločbe razveljavljala za nazaj, podobna kot napaki, ki se je zgodila ob izbrisu:

Država bi morala obvezno poslati domov obvestila o tem, kako jim bo prenehala kakšna pravica, pod kakšnimi pogoji in kaj se bo zgodilo. Če to ni bilo narejeno, gre za eno najhujših pravnih napak, ki se lahko zgodijo.”

Marija Sajovic z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve priznava, da telefoni na ministrstvu sicer pregorevajo, a analizo storjenih napak na centrih za socialno delo bodo šele naredili.

Naša sogovornica Maja bi rada imela le normalno zaposlitev, da bi otroku lahko nudila dostojno življenje in da ne bi več trpela. Če ji želite pomagati, se obrnite na novinarja prispevka Gorazda Rečnika ali Maji direktno nakažete denarna sredstva (podatki za UPN):

Prejemnik: ZPM LJUBLJANA MOSTE, PROLETARSKA 1, LJUBLJANA

IBAN: SI56 0201 2002 0297 991
BIC: LJBASI2X
Sklic: SI 00 130

Koda namena: CHAR
Namen:  ZA MAJO

Gorazd Rečnik