Za Ime tedna ste izbrali Janeza Stanovnika, predsednika Zveze združenj borcev NOB Slovenije.

Ta je skupaj z Mestno občino Ljubljana prevzela organizacijo proslave ob dnevu upora proti okupatorju, ki se jo je udeležilo 10 tisoč ljudi. S Stanovnikom smo se pogovarjali opoldne.

"To se imenuje varčevanje, dejansko pa gre za politično odločitev. Dogodek je pokazal, da gre resnično za proslavljanje, saj je bila udeležba odlična!"

Stanovnik meni, da Janševa vlada ponovno odpira ideološka vprašanja, navkljub drugačnih zavezam koalicije: "Ta proslava dokazuje, da je najava koalicije, da ne bodo odpirali ideoloških tem, lažniva. Poleg tega se ni nihče od vlade udeležil proslave, kar kaže na njeno ideološkost." 

Stanovnik je navdušen, da se je proslave udeležilo tudi veliko mladih, razumljivo pa se mu tudi zdi, da mlade bolj zanima sodobnost kot zgodovina: "Mladi rod naj se varuje vojne, ki je največja nesreča. Vojna se rojeva na napakah, ki se dogajajo v miru."

Pokojnina? Vprašajte ZPIZ!

Ob razglasitvi imena tedna vsak ponedeljek pozovemo tudi poslušalce, da izbranemu kandidatu zastavijo vprašanja. Tokrat jih je največ zanimalo, ali držijo informacije o visoki pokojnini Janeza Stanovnika, ki so jo objavili nekateri mediji.

Predsednik Zveze borcev NOB je ogorčen: "Če je edini problem, da sem si pri 90 letih zaslužil pokojnino, potem res ne vem ... S 60-letnim aktivnim delom sem si zaslužil človeka dostojno življenje. Sam kuham, perem, likam! Če vas zanimajo številke, se obrnite na Zavod za pokojninsko zavarovanje!"

Kandidati so bili tudi:

Jurij Kobe in Rok Žnidaršič, arhitekta, dobitnika Plečnikove nagrade za ureditev Lutkovnega gledališča Maribor, ki je primer jasnega koncepta pri umeščanju nove vsebine v historični objekt. Arhitekta  sta tudi med dobitniki evropske nagrade za ureditev nabrežja Ljubljanice.

Lucija Polavder, judoistka, dobitnica srebrne medalje na evropskem prvenstvu v Čeljabinsku v kategoriji nad 78 kilogrami, skupaj s kolegi so v Rusiji osvojili štiri medalje.