Zagrebčana Olinka in Dražen sta po razpadu ljubezenskega razmerja ustvarila muzej prekinjenih zvez.

V njem so zbrani številni zanimivi predmeti nekoč srečnih zaljubljencev z vsega sveta: od likalnika, erotičnih pripomočkov, nožne proteze in celo Iva Sanaderja!

Iz Slovenije pa je neka znana televizijska voditeljica “prispevala” žolčne kamne …

Ključ, Ljubljana, 1988-1998

Govoril si mi o ljubezni in me vsak dan presenečal z majhnimi darili. To je le eno izmed njih-ključ do srca. Obnorel si me, a nisi želel spati z mano. Resnično sem spoznala, kako si me imel rad šele, ko si umrl zaradi aidsa.

@Razdelilec bil. zabavno ;) brokenships.com cc @Val202 @Brokenships

— Sebastjan Artic (@vanfranco) May 11, 2012

To je ena izmed bolj pretresljivih zgodb iz zagrebškega muzeja prekinjenih zvez.

“Skušamo prikazati različne zgodbe, tudi problem migrantov in porok med različnimi narodnosti, takšni so primeri s Filipinov in Malezije. Seveda pa je veliko zgodb ironičnih in obarvanih s črnim humorjem. V Londonu so nas pričakali s klavirjem in popolnoma noro zgodbo,” pravi Dražen Grubišić, soustanovitelj inovativnega muzeja, ki je prejel že nekaj prestižnih nagrad.

Podkolenska proteza, Zagreb, pomlad 1992

V zagrebški bolnišnici sem spoznal lepo, mlado in ambiciozno socialno delavko. Kot vojnemu invalidu mi je pomagala pri izbiri ustreznih materialov za mojo nožno protezo. In rodila se je ljubezen. Proteza je zdržala dlje. Boljši material.

Mariborska zgodba

Danes 84-letna Mariborčanka je med drugo svetovno vojno v taborišču spoznala fanta, ki jo je po vojni zasnubil in želel, da gre z njim v Beograd. Rekla je, da ne more, ker mora obdelovati zemljo …

“Pred pol leta nas je v Zagrebu obiskal mlad srbski par. Ko je fant videl fotografije nas je vprašal, če bi lahko dobil kontakt od gospe, ker je na fotografijah njegov ded, ki si je z Mariborčanko dopisoval vse do svoje smrti …

Gospa je po obisku naše razstave zgodbo zaupala tudi svoji družini. Ne boste verjeli, zaljubljenec iz Srbije je Mariborčanki poklonil zlatnik, ki ga je gospa pretopila v poročni prstan. Zase in za svojega moža!”

Razmerje z Ivom Sanaderjem

V eni izmed muzejskih sob, nedaleč stran od hrvaškega Sabora, visi zanimiva slika-olje na platnu s portretom nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja. Hm, ljubezenska zgodba?

“To je bilo smešno … Gospod je šel mimo muzeja in spraševal, ali so razstavljeni predmeti izključno povezani z ljubezenskimi zvezami. Rekli smo mu, da ni nujno, gre lahko pač za takšna in drugačna emotivna razmerja, ni niti nujno, da gre za moško-žensko razmerje … Pa nam je podaril Sanaderja.”

FOTOGALERIJA (Foto: Luka Hvalc)

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157629641767220″ type=”thumbnails” captions =”on” descriptions=”on” sort=”name”]

Luka Hvalc