David Coulthard je na Twitterju »The real DC F1«. Sledilce ceni na dirkališču in na družabnih omrežjih. Na obisku v Sloveniji je govoril o želji, da bi bil prvi ne le na dirki, ampak tudi pri razvoju tehnologije, ki spreminja formulo 1. O oblačni prihodnosti. O uporabi tehnologije v tekmovalne in zasebne namene.

David Coulthard se je znašel v oblaku. Toda ne dimnem, ker bi mu odpovedal motor. “Najbolj očitno je, da človek ob besedi oblak pomisli na vreme. Ampak ne morem mimo računalništva v oblaku, ki je v zadnjih letih res eden ključnih pojmov. Četudi posameznik ne ve, kako ta stvar v oblaku deluje,  je vseeno računalništvo v oblaku čedalje bolj pomemben del našega vsakdanjika.

Prav zato David Coulthard intenzivno spremlja razvoj informacijske tehnologije. O tem, kako tehnologija spreminja šport celo predava, skupaj z znanim motivatorjem Markom Gallagherjem. Tehnologija spreminja oz. po njegovem očitno izboljšuje Formulo 1.

Spreminjajo pa jo tudi družabna omrežja. Zanimivo se mu zdi, da je vsak od 24-ih voznikov letošnjega svetovnega prvenstva dejaven na Twitterju. Skupaj imajo skoraj 5 milijonov sledilcev.

Uporaba zdravega razuma na družabnih omrežjih

Ne le zvezdniki, na družabnih omrežjih so praktično vsi. David Coulthard ima zelo jasno mnenje o tem, da je glavna žrtev široke uporabe omenjenih omrežij zasebnost.

Pri vseh teh stvareh je treba le uporabiti zdrav razum. Ne glede na to, če gre za razkazovanje v lokalnem okolju ali neprimerno obnašanje na službeni zabavi. Vse stvari imajo posledice. Še posebej, če neprimerno obnašanje razširiš preko tega malega kroga ljudi. Vas, v kateri sem odraščal, ima 350 prebivalcev. Recimo da je najslabša stvari, ki bi jo lahko ušpičil, da bi nag tekel po ulicah. Osramotil bi se pred 350 ljudmi. Če pa uporabljaš Facebook in če na njem objaviš svojo golo fotografijo pa le-ta doseže dobesedno na milijone ljudi.

David Coulthard osebno ne uporablja Facebooka, zato tudi ne ve, da vam je lahko na Facebooku všeč celo njegova brada. Je pa zato navdušen tviteraš. Pred VN Monaka je zapisal, da je mokra dirka bolj zabavna, suha pa bolj spektakularna.

Priznam, da mora človek imeti britanski smisel za humor, da to razume. Vremenski vzorci v Monaku se zelo posebni.

“Zmagoval sem zaradi moštva”

V Monaku je sicer zmagal dvakrat. V 15-ih sezonah je skupno nanizal 13 zmag in se 62–krat povzpel na zmagovalni oder. »Nikoli nisem mislil, da zmagujem zaradi sebe. Zmagoval sem zaradi moštva. Imel sem le eno najbolj vidnih vlog v moštvu, kajti dirka je trenutek, ko vsi gledajo.

David Coulthard je vesel, da je tekmoval v res izjemnih moštvih. Leta 1993 je začel kot testni voznik pri Williamsu, nadaljeval je pri McLarnu, kariero pa končal leta 2008 pri Red Bullu. Pravi, da je nemogoče opredeliti, kdaj je najbolj čutil, da je Formula 1 moštveni šport. Mu je bilo pa to jasno že kot otroku:  “Že kot deček sem na dirke potoval z družino. Moj oče je iskal sponzorje, bil je mehanik, vozil je avtodom. Moja mama je pripravlja stvari, ki sva jih potrebovala in skrbela za naju. Bili smo torej popoln družinski tim!

Dobrodelno delovanje

David Coulthard pravi, da je imel v življenju veliko srečo. Ne nazadnje je preživel strmoglavljenje letala. Zato nič ne jemlje kot samoumevno in zagreto pomaga Fundaciji Wings for life – Krila za življenje. “Glavna naloga te fundacije je ozaveščanje in zbiranje sredstev za raziskave, ki bi pripeljale do učinkovitega zdravljenja poškodb hrbtenjače. Resnici na ljubo se večina poškodb se ne zgodi v moto športu, ampak se to dogaja navadnim ljudem med vsakodnevnimi opravili. Na primer : zdrsne jim v kopalnici, padejo po stopnicah. Vseeno pa raziskave za zdravljenje okvar hrbtenjače niso deležne izdatnega državnega financiranja. Mislim, da je to odlična funacija z res dobrim namenom.

Tudi zato je fundaciji namenil prostor na svojem avtomobilu v v nemškem prvenstvu turnih avtomobilov DTM. In ponosno nosi zapestnico z napisom Wings for life.

Anja Hlača Ferjančič