Razna vozila, helikopterji, letala in avtomobili, ki so kot mini avtomobilčki posnemali razvijajoči se svet velikih avtomobilov – to so bile najpogostejše igrače v 70. letih. Slovenski trg sta obvladovali tovarni Mehanotehnika in Ciciban, ulice pa so napolnjevali ristanc, zemljo krast in gumitvist. In če je takratni svet igrač danes preplavil povsem nov in drugačen, pa se pri igrah zdi, da se te vseeno z generacijo 70. let, ki ima zdaj otroke, vračajo nazaj in na ulicah se spet sliši Usa usa usa sa, pipi duga čarapa.

Glasbena zmešanka: Little Wing

Veliki kitarist Jimi Hendrix je v kratki karieri izredno močno zaznamoval zlato obdobje popularne glasbe. Briljantno obvladovanje inštrumenta je nadgrajeval z domiselnimi temami. Bluesovske korenine so pri njem zrasle v rockovske veje, njegov glasbeni genij pa se je kazal tudi v neobičajnih kitarskih prijemih.

Ustvaril je obilo odličnih skladb, večinoma poznamo udarnejše. Balada Little Wing je nastala pod vtisom nastopa na festivalu v Montereyu leta 1967, kjer so ob njem nastopali The Who, The Byrds, Janis Joplin in drugi. Tridnevni festival je obiskalo okrog 200.000 prijateljev glasbe, ljubezni in miru. Hendrix je vzdušje opisal v skladbi Little Wing, za metaforo pa je vzel dekle. Omenjal je, da je bilo vzdušje na festivalu izredno sproščeno, skladba pa se mu je zdela tako lahkotna, da bi lahko poletela. Zato tudi tak naslov.

Little Wing lahko v zmešanki slišite v izvirniku s plošče Axis: Bold As Love, ki je izšla decembra 1967, nato s skupino Derek & The Dominos z Ericom Claptonom, ki je posnela eno redkih priredb za Hendrixovega življenja, vendar je ni uspel slišati. Irska skupina The Corrs jo je posnela leta 1997, rapper Ice T 2003, hard rockovsko inačico pa so leta 1992 prispevali Američani Skid Row. Instrumentalno je odigral belgijski orgličar Toots Thielemans leta 1995.

Veronika Gnezda