Slabo leto dni po rojstvu Vala 202 je ameriško psihiatrično združenje homoseksualnost zbrisalo s seznama psihičnih motenj. Kdo ve, morda je k temu pripomogel tudi Val 202 z našim nekdanjim sloganom »na mavričnih valovih«. No, še dvajset let je trajalo, da je leta 1991 s seznama bolezni homoseksualnost črtala tudi Svetovna zdravstvena organizacija …

Kaj o homoseksualnosti piše v učbenikih in priročnih iz sedemdesetih? Kdaj smo v Sloveniji poskušali ozdraviti zadnjega geja? In mimogrede – leta 2010 je bila homoseksualnost kazniva še v 70-ih državah sveta, v sedmih pa zanjo zakoniki zahtevajo celo smrtno kazen.

Glasbena zmešanka: American pie

66 letni Don McLean, ameriški pevec in besedilopisec, se je med izjemne glasbenike zapisal z albumom American Pie iz leta 1971. Na tem albumu je med drugim istoimenska skladba – torej Ameriška pita, ki traja približno 8 minut in pol. Njeno posebnost in brezčasnost potrjuje dejstvo, da je enako aktualna tudi 41 let po njeni objavi.

Tudi zaradi tančice skrivnosti, v katero je McLean spretno zavil večplastno sporočilnost skladbe. Glasbena javnost je sicer po večini sprejela tudi McLeanovo razlago, da je s skladbo želel poslušalcem približati čustva, s katerimi se je spopadal po tragični smrti Buddyja Hollyja, za mnoge začetnika dandanes nepogrešljivega glasbenega žanra – rock’n’rolla. Kar povsem drži. Pilot tistega majhnega letala namreč ni imel pilotskega dovoljenja.

Po odigranem koncertu v Clear Lakeu so v letalski nesreči 3. februarja leta 1959 umrli 22-letni Buddy Holly, sedemnajstletni Ritchie Valens, avtor legendarne La Bamba, in sedemindvajsetletni The Big Bopper, vsi seveda najbolj znani glasbeniki tistega časa. Pa vendar zgodbo o Ameriški piti nekateri razumejo tudi drugače. Nekaj časa je veljalo prepričanje, da je American pie ime letala, ki je strmoglavilo, vendar se pravi podatki o letalu s to domnevo niso ujemali.


Tako se najbolj ustrezna razlaga Mc Leanovega besedila zdi tista, ki pravi, da je ameriška pita metafora za Združene države v obdobju med petdesetim in šestdesetim letom minulega stoletja. Optimizem in relativno blagostanje v petdesetih so se v šestdesetih letih razblinili, zamenjale so jih drugačne vrednote, zgodili so se določeni politični premiki in utopične socialne težnje so bile s prihodom sedemdesetih dokončno pokopane. Ljudje so se počutili izigrani in obupani. Pa vendar.

Temeljno sporočilo pesmi je nedvomno v verzu: The day the music died. Dan, ko je umrla glasba. Dan, ko so umrli trije vrhunski glasbeniki: Holly, Valens in Bopper. Dogodek, ki je spodbudil nastanek American pie.

V tokratni glasbeni zmešanki ste lahko slišali tudi priredbe pesmi American pie, ki so jih izvajali Madonna, ameriška ska-punk skupina Catch 22, Eduardo Fonseca in Hernaldo.

Aida Kurtović, Tadej Košmrlj