Foto: Bobo

Žal vse več učencem po slovenskih šolah ostaja le še upanje na usmiljenje kuharic …

“Velikokrat se usedejo zraven sošolcev in pomočijo kruh v njihov obrok, ukradejo kakšen kos krompirja, mesa. Upajo, da se jih bo kuharica usmilila,” pripoveduje socialna delavka na eni izmed osnovnih šol …

Bomo res varčevali tudi pri šolski prehrani?

@Val202 Evropska krava je bolje subvencionirana kot šolski otrok. Zdaj verjetno tudi ribe.

— Martin (@MartinLapa) April 4, 2012

Snovalci  varčevalnih ukrepov v šolstvu so minuli teden  napovedali tudi ukinitev splošne subvencije za šolsko prehrano v osnovnih in srednjih šolah in dodali prepričanje, da  socialno ogroženih ti ukrepi ne bodo prizadeli.

Toda socialni delavci, učitelji, starši dijakov in drugi, ki  vse večjo revščino otrok živijo in je ne opazujejo le skozi statistične naočnike, so nad predlaganimi ukrepi zmanjševanja  subvencij za prehrano in  skorajšnjega plačevanja stroškov vrtca za drugega otroka  zaskrbljeni.

Po njihovem mnenju so že sedaj kriteriji za subvencije socialno najšibkejšim izjemno ostri in vse več  šolarjev sošolce pri kosilu le opazuje:

To je izjava socialne delavke  iz ene od ljubljanskih osnovnih šol. Kaj bo napovedana ukinitev subvencije  skupaj z že spremenjeno socialno zakonodajo in skupaj z drugimi varčevalnimi ukrepi pomenila  za  družine z otroki?

Razmere so že zdaj kritične, o čemer priča tudi izjava Danile Jurgec, pomočnice direktorja CSD Ptuj:

Jana Vidic, Nevenka Dobljekar