Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič ni navdušen nad ‘mehčanjem’ vladnih ukrepov:  “Skrbi nas, ker vlada popušča javnemu sektorju, reže pa gospodarstvu.” Še vedno je prepričan, da bi Slovenija lahko z uresničevanjem napovedanih ukrepov postala cvetoče gospodarstvo, vendar v naslednjih treh letih ni mogoče pričakovati rasti: “Cilje bi dosegli,  če bi bili ti ukrepi celoviti, če bi temeljili na zdravi kmečki logiki, da lahko porabiš, kolikor ustvariš, da poseješ toliko, kot želiš jeseni požeti … “.

Samo Hribar Milič je še prepričan, da so javna naročila, pri katerih zmaguje najcenejši ponudnik, vzrok plačilne nediscipline v Sloveniji.

O neuspešnih protikriznih ukrepih prejšnje vlade

Kako to, da so bili ukrepi prejšnje vlade, s katerimi je želela ublažiti posledice krize, neuspešni, gospodarstvo je v tem obdobju dobilo precej finančnih injekcij? Samo Hribar Milič: “Šlo je za socialno-razvojno paradigmo, skušali smo pozdraviti bolnike, nismo pa stavili na vlečne konje. Preveč denarja je bilo porabljenega za socialne programe.”

Odgovornost menedžerjev

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije se strinja, da menedžment nosi svoj delež odgovornosti: »Kaj delamo, da bi vrnili menedžerjem verodostojnost? Čistimo notranje vrste, promoviramo dobre prakse.« Zakaj še nobeden izmed tajkunov ni v zaporu?  Samo Hribar Milič je prepričan, da zaradi premajhne neodvisnosti celotnega sistema, ne le sodstva: “Že v pridobivanju dokazov se namenoma delajo napake, verjetno tudi strokovnosti ni dovolj. Mislim, da zlizanost določenih gospodarskih in političnih lobijev preprečuje, da do tega še ni prišlo.”

 O političnih menjavah direktorjev

Kako to, da GZS ne komentira, se ne odziva in ne protestira v primerih političnih menjav v vrhovih podjetij, v katerih ima država vpliv? Zdaj se nekaj takega dogaja v energetiki …  Samo Hribar Milič: “Nenehno smo kritični do vloge politike v gospodarstvu. Država se vtika v gospodarstvo, namešča svoje kadre …  Prejšnja vlada je bila na dobri poti na svojem začetku (KAS …), zdaj smo spet priča kadrovskemu cunamiju, za uspešnost gospodarstva to ni dobro. Uspešnost podjetij, kjer je država solastnica, pa je slaba …

Delo in kapital

Predsednik uprave dobi, ko zapusti podjetje v finančnem razsulu, visoko odpravnino. Se to predsedniku GZS zdi prav? “Ne!” je odgovoril Samo Hribar Milič. Kaj bi morali storiti v razmerju med delom in kapitalom, tudi pri nas najdemo velike razlike med najnižjimi in najvišjimi prejemki v podjetjih? “To v Sloveniji ni velik problem. V gospodarstvu bi lahko bistveno povečali plače, če bi to storili na račun dohodnine in prispevkov, plače so zelo obdavčene …

 V javnem sektorju bo treba odpuščati

Kako Samo Hribar Milič komentira tezo, da je kriza nastala v finančnem sektorju, rešuje pa se v javnem sektorju? “Ta teza je zgrešena. V času, ko je gospodarstvo izgubilo 80 tisoč delovnih mest, se je število zaposlenih v javnem sektorju povečalo.” Kako bi bilo treba po vašem mnenju poseči v javni sektor, z nižanjem plač ali z odpuščanjem? “Mislim, da je treba odpuščati. Bojim se javnega sektorja, v katerem bo delalo zelo veliko nezadovoljnih ljudi.”

Proti ukinitvi Državnega sveta!

Ali podpirate idejo o ukinitvi državnega sveta, kjer se sliši tudi glas gospodarstva? “Mislim, da potrebujemo državni svet oziroma neko obliko, v kateri civilna družba lahko neposredno participira pri izvajanju oblasti.

Tatjana Pirc