V soboto se je končal hokejski praznik v Ljubljani, na katerem se je slovenska hokejska reprezentanca s petimi zmagami znova prebila med smetano svetovnega hokeja. Pred polnoštevilnim stožiškim občinstvom so zaporedoma padle reprezentance Velike Britanije, Japonske, Madžarske, Ukrajine in Avstrije.

Z izjemo zadnjih dveh bo preostanek znova moral poizkusiti prihodnje leto, skupaj z Risi bodo na prvenstvu najboljših prihodnje leto nastopali tudi Avstrijci, medtem ko se bo Ukrajina, ki je Slovenija do letos še ni premagala, prihodnje leto morala zadovoljiti z nižjim razredom.

Prvenstvo so varovanci Matjaža Kopitarja začeli precej zadržano, neugodne Britance so za uvod zmogli z zadetkom Tomaža Razingarja za 3:2 v 57. minuti srečanja. Tudi tekma z Japonci je bila napeta, Slovenci so znova strli odpor gostov v izdihljajih tekme, ko sta mrežo zatresla Kranjc in, znova, Razingar.

Dokončno se je naši izbrani vrsti odprlo proti Madžarom, ki so jih v velikem slogu premagali s 4:1. Stari znanci izrazširjenega avstrijskega hokejskega prvenstva so padli po zaslugi dveh zadetkov Roka Tičarja in odlične 2. tretjine, ob porazu naših severovzhodnih sosedov naslednjega dne proti Avstrijcem pa so bili Risi že pred tekmo z Ukrajino uvrščeni v elito.

To se je poznalo ob nekoliko slabši 1. tretjini proti Ukrajini, ki pa je nato vendarle morala priznati premoč slovenskim hokejistom. Sledil je obračun za turnirsko zmago proti Avstrijcem, na katerem so Risi še tretjič zmagali s 3:2 in s popolnim izkupičkom nagradili domače občinstvo za zvesto in številčno spodbujanje s tribun. Prvenstvo elite bo naslednje leto na sporedu v Stockholmu in Helsinkih, v priloženem prispševku pa prisluhnite povzetku prvenstva skozi besede Dareta Ruparja.

Dare Rupar