Hrvaški režiser in dramaturg Ivica Buljan je soustanovitelj Mini teatra v Ljubljani in letošnji nagrajenec Prešernovega sklada. Na zagrebški univerzi je študiral politične vede, francoski jezik in književnost ter primerjalno književnost.

Po končanem študiju je kot novinar in gledališki kritik pisal za reviji Polet in Start, za dnevni časopis Slobodna Dalmacija in za revijo Prolog. V gledališču pa je najprej deloval kot dramaturg.

Pravi, da branje Šalamuna v slovenščini v osemdesetih ni bila samo njegova izkušnja, ampak izkušnja večjega kroga ljudi, prijateljev iste generacije: "Mnogo bolj se nas je dotaknil, kot takratni sodobni hrvaški ali svetovni pesniki."

V Zagrebu je skupaj z Dubravko Vrgoč ustanovil Festival  Svetovnega gledališča, v Ljubljani pa z igralcem Robertom Waltlom Mini teater, tako imenovano post-dramsko gledališče, ki se intenzivno ukvarja s promocijo sodobne svetovne dramske literature in modernih režijskih praks. Z vselitvijo v novo gledališko stavbo na Križevniški 1, Mini teater hkrati postane tudi  Mednarodni kulturni center, kjer se srečujejo različni svetovni umetniki.

"Do tridesetega leta nisem razmišljal o gledališču kot o nekem področju, kjer bi se življenjsko nastanil. Obstajale so samo simpatije. Tudi nisem razmišljal, da bi študiral na akademiji za gledališče. Vpisal sem se na filozofsko fakulteto, poleg francoščine sem študiral tudi politologijo, tudi v Franciji s štipendijo."

Ivica Buljan je  že nekaj let  gostujoči profesor  v Franciji,  na različnih akademijah v Parizu, Renu in Saint Etienne, občasno predava v New Yorku,  v teatru La Mamma, kjer bo imel letos režijski debi, deluje pa tudi v Moskvi, Bruslju, Zagrebu, Beogradu, na Reki in v številnih gledališčih po Sloveniji.

Pred kratkim je na veliki oder SNG Drama postavil delo Gospoda Glembajevi, hrvaškega avtorja Miroslava Krleže. Na vprašanje o vzdušju tik pred premiero odgovarja: "Resnično imam občutek, da je vsa Drama, od bifeja do vseh garderob, okužena z virusom Glembajevih." Gledališka igra, ki jo obožujejo tudi igralci.

Nina Zagoričnik