Gostja zadnje aprilske oddaje Na piedestal je bila rockovska skupina The Ghen s prvencem  “Choices”.  Prvenec je posnela in izdala v samozaložbi – v obliki USB-ključka.

The Ghen iz Bistrice ob Sotli  je razmeroma mlada skupina; deluje dobra tri leta. Njeni člani – Andrej Černelč (vokal, kitara), Andrej Antonio Černelč (baskitara), Damjan Dobrina (kitara) in Luka Dragovan (bobni) – so  si nabirali izkušnje v vrsti bistriških bendov: Malik, Eternia, Prihiatrija, No Cenzura, Mána …

Zasedba The Ghen je nastala med grajenjem novega prostora za vaje v Bistrici ob Sotli. Premore med delom, ko se je sušil cement ali se je čakalo na materiale, je izkoriščala za sestavljanje prvih skladb.

Že od začetka ustvarjanja je njena avtorska glasba nabrušena in udarna, toda s kančkom (samo)ironije, izdelanimi melodijami in pridihom optimizma (to sicer za bistriške projekte do zdaj ni bilo najznačilneje). Besedila so izpovedi posameznika v sodobni družbi, ki je vedno znova soočen z moralnimi dilemami in razpotji in je prisiljen sprejemati odločitve, ki niso tisto, kar si v resnici želi, pač pa le približni kompromisi. Zato je naslov prvega albuma – “Choices”. Žanr je na svetli strani stoner rocka in grungea, na trenutke psihedeličen, na trenutke skoraj pop, včasih malo indie …
Izmed enajstih avtorskih skladb so člani skupine izbrali Vanity in s prostovoljnimi statisti posneli videospot v dvorani kulturnega doma v Bistrici ob Sotli. Pri snemanju je sodelovalo veliko krajevne mladine. Scenarij je prispeval pevec benda Andrej Černelč, režijo pa je prevzel mladi režiser in filmski fotograf Simon Gosnik. Zgodba videospota razkriva šibkost in razdiralno moč odnosov, ki temeljijo le na telesni privlačnosti.

Na prvencu  – USB- ključku “Choices” – so avtorska glasba skupine The Ghen v formatu MP3 in WAW, fotografije, ilustracije, ki vizualno obogatijo vsako pesem, videospot za pesem Vanity in še marsikaj. Andrej, ki ima v skupini The Ghen vlogo pevca, kitarista in filozofa, poudarja, da nosilec USB nima nobenih programskih zaščit pred prepisom. Njegov novi lastnik lahko presname ali izbriše vse vsebine, ki  so na njem, ali pa jih objavlja na spletu, kopira na trde diske svojih prijateljev ali kako drugače razpečuje. Skratka, ne kupiš samo glasbenega albuma, kupiš USB-ključek in ga uporabljaš.

Prvenec “Choices” je skupina The Ghen v Bistrici ob Sotli že predstavila na koncertu. V Ljubljani bo koncertna predstavitev v petek, 25. maja, v Menzi pri Koritu v AKC Metelkova mesto.

Radijska predstavitev  prvenca “Choices” skupine The Gen je bila v oddaji Na piedestal – v sredo, 25. aprila, na Valu 202.

Jolanda Fele