Z  dvema avtorskima projektoma je bil gost oddaje Na piedestal harmonikar Jure Tori. Premierno ste slišali skladbe s plošče “Wine Cafe“, ki je tik pred izidom in ki jo je posnel Trio Tori, Contizanetti, Oberleitner, ter skladbe s Torijeve solo plošče  z naslovom “Tisti“.

Jure Tori, harmonikar, soustanovitelj zasavske zasedbe Orlek, za skupino redno piše pesmi, vodi mednarodni zasedbi Tori Trio in Trio Tori, Contizanetti, Oberleitner, soustvarja v duu s  pevko Bogdano Herman, se preizkuša kot avtor glasbe za film ter sodeluje s pop glasbeniki; pod svojim imenom pa je  leta 2006 izdal prvenec “Reflection of Memory/Odsev spomina”.

Izdaji prvenca, ki ga  je posnel z avstrijskim kontrabasistom, jazzovsko legendo Ewaldom Oberleitnerjem, so sledili koncerti in nato …  Stihovizija – večer prebiranja poezije Rudija Medveda ob avtorski glasbi Torijeve harmonike. Glasbi, ki jo je Jure Tori napisal k izboru Medvedovih pesmi iz zbirke “Okruški večera/Ostanki spomina”, je dodal novo dimenzijo, vključil vanjo kontrabasista Ewalda Oberleitnerja in indijskega tolkalca Ganesha Anandana in zaokrožil projekt še z nekaterimi novimi skladbami.

Tako se je Stihovizija kar prelila v Stihovizijo 2. Rdeča nit je ostala poezija, prežeta z glasbo, le da je bilo v nadaljevanju nasprotno: ob poslušanju glasbe Jureta Torija je moč prebirati poezijo in gledati slike v brošuri, ki je priložena plošči  “Najin dan/Our Day”.

Odmevni multimedijski predstavi »Stihovizija« in »Stihovizija 2« sta tudi dobili nadaljevanje. 12. marca je že  izšla nova plošča Jureta Torija z naslovom»Tisti«. Erotičnim pesmim Rudija Medveda in drugih so se tokrat pridružile grafike Bruta Carniollusa. Ter Torijeva instrumentalna glasba, ki je nastala po navdihu teh pesmi in podob. In »Stihovizija 3« – Ljubezen v sliki, glasbi in poeziji – multimedijska predstava bo sledila v petek, 6. aprila, ob 19.30 v Kulturnem centru Delavski dom v Zagorju ob Savi.

Prav tam bo tudi predstavitev novih avtorskih projektov: solo plošče »Tisti« in plošče »Wine Cafe«, ki je tik pred izidom in jo je posnel Trio Tori, Contizanetti, Oberleitner.

Tudi o tem – avtor Jure Tori – v oddaji Na piedestal (4.4.’12) – na Valu 202.

Jolanda Fele