Sredi Barcelone že nekaj mesecev deluje nenavadna skupinska pisarna v kateri sedijo arhitekti, oblikovalci, oglaševalci, pripravljavci razpisov …

Tudi v Sloveniji je že živa pobuda za novo obliko dela, imenovano “coworking”, ki vključuje tudi igranje namiznega tenisa!

Coworking je nova oblika dela, primerna predvsem za svobodnjake. Ideja o skupnem delovnem prostoru se je pred leti rodila v Združenih državah Amerike, že nekaj časa pa je priljubljena tudi v Evropi.

V Ljubljanskem Kinu Šiška so se v zadnjih tednih že trikrat zbrali samozaposleni in drugi svobodnjaki iz različnih ustvarjalnih panog. In se lotili vsak svojega dela.

Simona Muršec se je s “coworkanjem”, kot se slengovsko imenuje delo v skupnem okolju, srečala v Bruslju in Lizboni. Dela kot svobodnjakinja: “Sem trenerka za neformalno izobraževanje in dela od doma. Takšna oblika skupinske pisarne je lahko zelo učinkovita, stroški za sodelavce so nizki, pretok idej je velik. Upam, da se tudi v Ljubljani odpre stalen prostor za coworking.”

Med službo na ping pong

V Barceloni v kreativnem prostoru MOB  na 1000 kvadratnih metrih vsak dan delajo arhitekti, pisci, novinarji, umetniki, oglaševalci, oblikovalci, ki so jim na voljo pisarniške mize, internet, telefon, tiskalniki …

“Minimalna članarina je 15 evrov, za ta vložek je mogoče uporabljati pisarno dve uri.  Prispevek za osnovno mesečno uporabo znaša 100 evrov, za 200 evrov pa omogočimo uporabo vseh tehničnih pripomočkov, neomejen dostop v pisarno 24 ur na dan in številne popuste ob dogodkih, ki jih organiziramo,” pravi ustanoviteljica MOB Cecilia Tham.

V pisarni imajo tudi namiznoteniško mizo, kljub sproščenemu vzdušju pa španski “coworkerji” nimajo težav z učinkovitostjo: “Včasih organiziramo tudi tako imenovane dneve super sendvičev. Vsak od doma prinese nekaj sestavin, potem pa drug drugemu pripravimo malico, včasih organiziramo tudi filmske noči …Trudimo se zgraditi skupnost, ki se ne podpira le na profesionalnem področju, ampak skupaj drži tudi drugače, se druži …”

Slovenski coworkerji za zdaj še ne igrajo namiznega tenisa, imajo pa velike načrte za nadaljnji razvoj zanimivega projekta. V skupni pisarni bodo začeli delati enkrat tedenske, obstajajo tudi že pobude, da bi si zagotovili reden prostor, kjer bi lahko delali vsak dan.

 

Luka Hvalc