Slovenija je v Evropi ena najbolj z gozdom poraščenih držav. A kljub temu se Slovenija ne zaveda naravnega potenciala, saj se je po podatkih  Združenja lesne in pohištvene industrije njena  konkurenčnost v letu 2010 poslabšala za 20 mest;  po ekonomski uspešnosti pa je Slovenija padla iz 21. na 42. mesto. A v Jelovici, kot prvi zeleni družbi v Sloveniji, je uspelo na trgu obstati že dobrih sto let.

Kljub slabim razmeram, v katerih se je v preteklih desetih letih znašla lesna industrija, pa je sedanji direktor Gregor Benčina v tej panogi videl velike poslovne možnosti. Take, da je iz podjetja z informacijsko tehnologijo prestopil v Jelovico. Ni se zmotil, saj trendi uporabe lesa naraščajo; tako v Evropi kot tudi pri nas. Jelovica je tako postala prva zelena družba v Sloveniji, ki se lahko pohvali kot eno redkih podjetij na svetu z več kot 100-letnim delovanjem.

Med poslovnimi krivuljami smo iskali odgovrot, kako v Jelovici premikajo meje tradicionalne industrije v smer sodobne in zelene panoge in kakšno so izzivi za slovensko lesno predelovalno industrijo?

Petra Kovič