Foto: Bobo

51. pokal Vitranc se je končal s slalomsko zmago Šveda Andreja Myhrerja in skupnim zmagoslavjem Američana Teda Ligetyja. Vse, kar so Slovenci zmogli v dveh dneh, seveda v tekmovalnem smislu, je 8. mesto Mitje Valenčiča na slalomu.

Prireditelji vsakoletnega praznika alpskega smučanja v gornjesavski dolini se že dolgo ne izgovarjajo več na vremenske razmere. Tekme znajo iztisniti tudi iz takorekoč nemogočih vremenskih razmer. Slovenski smučarji temu zgledu ne zmorejo slediti že skoraj desetletje.

V letošnji sezoni so Slovenci točke svetovnega pokala v tehničnih disciplinah osvajali sporadično. Zato vsaka uvrstitev med najboljših 15 naleti na navdušenje.

V primerjavi s časi, ko so pod Vitrancem zmagovali Bojan Križaj, Rok Petrovič in tudi Jure Košir, so dandanašnji dosežki komajda vredni omembe. Podobno je tudi s številom gledalcev.

Včasih se je v Kranjski Gori zbralo 30.000 gledalcev in več. Tokratna prireditev jih je v dveh tekmovalnih dneh privabila 8.000. S precejšnjo gotovostjo lahko rečemo, da je to številka, ki dosti manjša ne more biti.

V Planici je slika drugačna. V dolini pod Poncami se vsako leto zbere večje število ljudi. Celo toliko, da imajo organizatorji težave s parkirnimi mesti, javnim redom in mirom ter preostalo logistiko.

Kaj bo šele letos, ko nas skalaci razvajajo z vrhunskimi dosežki?

Organizatorji torej iz leta v leto dokazujejo, da je Kranjska Gora eno najbolj zanesljivih prizorišč tekem svetovnega pokala. Ob tem pa razmišljamo: Nič ne bi bilo narobe, ko bi mladi rod prestavil v višjo prestavo in z dosežki privabil več ljudi kot tokrat.

Aleš Smrekar