V občini Log-Dragomer so sprejeli občinski odlok, s katerim prepovedujejo petelinje petje med 22. uro in 6. zjutraj. Prav tako je v tem času prepovedan pasji lajež.

Za prezgodnje petje petelin oziroma lastnik plača globo v višini 100 evrov. Enako velja tudi za lastnika psa oziroma za psa, ki si drzne zalajati pred šesto uro zjutraj.

Nadzor glede petja petelinov in pasjega laježa vrši Medobčinsko mestno redarstvo Vrhnika. Seveda se celo redarjem zdi tak odlok smešen, zato jim je v bran stopil sindikat občinskih redarjev Slovenije.

“Pipravljalec občinskega odloka je v nasprotju z veljavnim pravnim redom v občinski odlok navajal odločbe, ki so že urejene v zakonu in za njihovo kršenje predvideval višje kazni kot jih predvideva zakon,” pa pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

Tudi sicer je bilo pri pripravi občinskega odloka storjenih več napak, “zato je bila občina Log-Dragomer pozvana, da v roku 30 dni od prejema dopisa uskladi besedilo občinskega odloka.”

V nasprotnem primeru bo ministrstvo vladi predlagalo, da pred ustavnim sodiščem zahteva začetek postopka za oceno skladnosti občinskega odloka z zakoni.

Nekateri občani pa so ta dan, ko so občinski svetniki sprejeli odlok, že poimenovali za – “dan, ko psi obmolknejo.”

Marjan Jerman