Jakov Fak

foto: Bobo

"Ko grem na tekmo, se nikoli ne dvignem nad druge. Sem skromen, zato mi toliko več pomeni, če imam dober rezultat. Postavim se na raven drugih in morda zato moje vrline pridejo do izraza," je dejal biatlonec Jakov Fak, ki je na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu osvojil prvo mesto.

Zlati biatlonec pravi, da ne potrebuje psihologa, saj zna obvladati samega sebe, pa čeprav mu včasih njegov športni ego ponagaja. K njegovi psihični trdnosti je prispevala predvsem vzgoja: "Vzgajali so me doma in po celi vasi. Bil sem vaški otrok!"

V pogovoru z Danilo Hradil Kuplen je biatlonski prvak dejal, da nas mora vsak uspeh gnati naprej: "Zelo lahko bi se vsi navadili na zmago, če bi vedeli, da po tekmi bolečina mine. Če ne zmagaš, je bolečina še nekaj časa prisotna, po zmagi pa se hitreje regeneriraš."

V svoji ekipi 25-letnik, ki je bil rojen na Hrvaškem na Reki, nima psihologa. Ima le fizioterapevta Mitjo, ki je zadolžen za dobro razpoloženje. "Lažje se znajdeš v okoliščinah, kjer je vzdušje sproščeno, zelo lepo je biti del tega," je dejal Jakov Fak.

Zase pravi, da je prepogosto nestrpen, "saj bi hotel vse narediti čim prej. Vedno sem si želel čim hitreje biti dober športnik in biti čim boljši. Sam sebe prehitevam." A v ključnih trenutkih zna ohraniti trezno glavo, kot pravimo. In to se je pokazalo ravno na tekmi v Ruhpoldingu, ko je zgrešil strel: "Takrat je najbolj pomembno, da se zbereš. In če imaš to moč v sebi, se še bolj zbereš, ker si naredil napako. Če se na hitro zbereš, je zmaga v tvoji roki."

Jakov Fak pravi, da se zna pošaliti tako na svoj račun, saj ga zaradi njegovega priimka mnogi zbadajo, kot na račun drugih. O tem, kaj bi počel, če ne bi bil biatlonec pa ni nikoli razmišljal. "No, morda bi bil testni voznik avtomobilov, saj uživam v vožnji."

Preostala kandidata sta bila:

Stanislav Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani, ki si prizadeva za spremembo statuta Univerze, kar bi  omogočilo odvzem nezakonito pridobljenih nazivov in onemogočile goljufe ter je, kot kaže edini, ki lahko sramotno ravnanje poslanca Simčiča kaznuje.

Jožica Maučec Zakotnik, zdravnica  in predstojnica centra CINDI, ki  si že leta prizadeva ohraniti zdravje in kakovost življenja slovenskega prebivalstva ter popularizira pomen zdravega življenja v vseh pogledih, letošnja dobitnica priznanaja Ona 365.

Postanimo botri otrokom v stiski: Majina zgodba
Vsa zbrana sredstva v SMS glasovanju namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vsak teden na Valu 202 pripovedujemo tudi zgodbe otrok, ki potrebujejo vašo pomoč. Ta teden vam predstavljamo zgodbo devetošolske Maje.