Poleg naravnih nadomestkov sladkorja pa smo v vsakodnevni prehrani vedno bolj izpostavljeni številnim sladkim umetnim sladilom, ki jih dodajajo prehranskim izdelkom.

Kako so ti škodljivi za zdravje in kako smiselno je uporabljati naravna sladila in v kaki meri

Stevia je naravno sladilo, ki je v Evropi zadnja leta dvigovalo veliko prahu. Gre namreč za sladilo, ki je 300-krat slajše od sladkorja, njegova kalorična vrednost pa je zanemarljiva. Kljub temu, da smo jo lahko do zdaj kupili prek spleta, je bila prodaja v državah članicah EU-ja prepovedana do lanskega decembra.

Tako smo zdaj dobili poleg meda, javorjevega in agavinega sirupa, melase in fruktoze še eno sladilo, s katerim lahko nadomestimo zdravju zelo škodljiv sladkor.

Pred drugo svetovno vojno smo ga zaužili manj kot kilogram na leto na prebivalca, danes pa je poraba skoraj 50-krat večja. Poleg naravnih nadomestkov sladkorja pa smo v vsakodnevni prehrani vedno bolj izpostavljeni številnim sladkim umetnim sladilom, ki jih dodajajo prehranskim izdelkom.

Kako so ti škodljivi za zdravje in kako smiselno je uporabljati naravna sladila ter v kakšni meri je razložila nutricistka Andreja Čampa Širca.