Na dan tokratnega Telstarja bo minilo natanko pol stoletja, odkar so Američani kot odlični drugi pretekli drugo pomembno etapo v vesoljski tekmi: človeka so uspešno poslali v orbito ter ga živega in zdravega spravili nazaj na Zemljo.

No, to slednje, spraviti ga živega dol, bi lahko temeljito zaškripalo. Z vesoljske ladje Mercury je namreč začel odstopati toplotni ščit, ki je ključen pri povratku v Zemljino atmosfero. Če bi odpovedal, bi lahko ladja zgorela ali pa bi bila lahko temperatura v njej previsoka za preživetje. A z manjših trikom in veliko sreče je Američanom uspelo.

John Glenn je 20. februarja 1962 uspešno vzletel, dvakrat v orbiti obletel Zemljo in varno pristal v Atlantskem oceanu. Podrobnosti, podmazane z zgovorno glasbo ter ozvočene z avtentičnimi posnetki poleta in protokolarnih dejanj ob njem, najdete v tokratnem Telstarju.

Ob 18.30 pa se bomo v Telstar oglasili iz Titovega Velenja leta 1987. Igrani celovečerni prvenec režiserja Klemna Dvornika Kruha in iger bodo v ponedeljek predpremierno prikazali prav tam, v rodnem mestu filmske družine Novak, in Val 202 bo premiero spremljal v živo. Od 23. februarja pa bo film na rednem kinematografksem sporedu.

Jure Longyka