Električni in elektronski odpadki so odsluženi gospodinjski aparati, računalniška, telekomunikacijska oprema, radijski, televizijski sprejemniki, videokamere, hi-fi sistemi … Ta oprema je izdelana iz različnih materialov in sestavnih delov, v katerih so tudi nevarne in strupene, zdravju škodljive snovi – živo srebro, svinec, kadmij, krom.

Zato je zelo pomembno, da te aparate, ko jih ne potrebujemo več, oddamo v prave roke. Te bodo poskrbele za reciklažo teh odpadkov. V trgovini, kjer kupimo nov aparat, morajo sprejeti tudi odsluženega, ti odpadki pa sicer sodijo v zbirne centre, kamor jih lahko odpeljemo sami ali počakamo na kosovni odvoz.

Tokrat se je ekološka odprava Vala 202 in Ekologov brez meja ustavila v Veržeju. Ob ekološkem otoku smo se srečali z učenkama Anjo in Gajo z Osnovne šole Križevci, ki je od leta 2003 ekošola. Z njuno učiteljico Katjo Koroša in Petro Žunkovič iz podjetja Gorenje Surovina so nam opisale, kako so oktobra lani zbirali električne in elektronske odpadke.

V enem mesecu so na tem koncu Slovenije zbrali kar 300 ton starih televizorjev, hladilnikov, baterij, računalniške opreme … Na zbirnem mestu odpadke sortirajo, skladiščijo in predelajo v sekundarne surovine, ki jih nato uporabijo za nove izdelke.

Ob ekološkem otoku v središču Veržeja smo srečali tudi domačinko Miro, ki je v zabojnik odvrgla papir, ob tem pa povedala, da že nekaj let pridno ločuje odpadke. Pravilno je odgovorila tudi na tri vprašanja Tine Turkl (Ekologi brez meja) in si tako prislužila nagrado – zložljivo kolo.

Tatjana Pirc