Pa vi? Se še spomnite  grelnika vode na drva v kopalnici, Rubela v platnenih vrečkah, Attacheja, Talisovega malinovca,  pionirske oprave, knjižice z Zaprisego, RIZ-ovega gramofona, doma narejenih pisemskih kuvert, knjižic o Marinki, spominskih knjig? Imate fotografije iz otroštva, praznovanj, šole, delovnega mesta, javnih dogodkov in koncertov, ob katerih vam kar navirajo spomini?

Še do druge polovice petdesetih let in še kasneje so po domovih uporabljali namesto toaletnega papirja odrezke iz časopisov. Starši, to je bilo lahko tudi moško opravilo, so preganjali stare časopise in z zavidljivo spretnostjo s pomočjo noža ali celo ravnila rezali iz večkrat preganjenih časopisnih listov pravokotne odrezke in jih skrbno zložene enega vrh drugega polagali tam, kjer je bilo najprimerneje. Prav ti odrezki so za tiste, ki radi berejo, omogočali, da ni bilo na školjki ali na okrogli leseni odprtini stranišča ‘na štrbunk’ predolgočasno. Marsikdo je prebral vsaj del članka, ki ga poprej ni utegnil prebrati ali ga je spregledal. Torej so imeli ti odrezki tudi prosvetljensko vlogo …, ” je le eden od  stotin zapisov in ohranjenih spominov na nekdanje čase v virtualnem Muzeju spominov.

Ta je pravo skladišče spominov z več kot 600 zgodbam iz zgodovine  Mariborčanov in okoličanov, v katerih se bodo prepoznali mnogi njihovi vrstniki po vsej državi. Slednjemu se je nedavno pridružila razstava predmetov, ki so morda še del naših podstrešij, kleti, pa tudi stanovanj, a postajajo vse bolj  pomemben muzejski pomnik časov, ki odhajajo. Muzej lahko obiščete na spletu in mu dodate svoj spomin, mi ga bomo predstavili v Reakciji ob 10.00.

Jana Vidic