Poslušalki je prekipelo, ker naj bi najemniki kršili pogodbene obveznosti: “Vrgla jih bom iz stanovanja, pa naj mi to preprečuje 300 zakonov!”

A pravna razmerja med najemniki in najemodajalci so formalno zelo zapletena, četudi so vmes golobi, nemarnost, neplačani računi …

Če se boste odločili oddati stanovanje ali hišo, je previdnost še kako dobrodošla, saj se vam lahko zgodi, da boste imeli s podnajemnikom same križe in težave.

V Sloveniji odmeva zgodba najemnice, ki si najemniška stanovanja deli z golobi, navkljub veliki škodi in sanitarni katastrofi, je najemodajalci pred koncem sodnega postopka ne morejo izseliti. Zgodbo je pred tedni na Televiziji Slovenija razkril Marjan Jerman. Oglejte si prispevek v oddaji Jermanovo oko.

Najemnik je bolj zaščiten kot najemodajalec

Ni tudi malo primerov, ko podnajemnik enostavno ne plačuje ne najemnine ne tekočih stroškov, najemodajalec pa je nemočen, saj najemnika ščiti naša zakonodaja …

V kolikor boste izgubili živce in podnajemnika, ki ne spoštuje pogodbe in vam kljub pisnemu opozorilu še naprej dela škodo, na lastno pest postavili na cesto, vas lahko ta toži zaradi motenja posesti.

@Val202 Sodna izpraznitev stanovanja je nezakonita, ker ni zakonske podlage. Za izpraznitev stanovanja je dovolj pisno opoz in selitv servis

— Pavla Murekar (@murekar) February 11, 2012

Sodni epilog je lahko za najemodajalca neprijeten: najemnika bo moral vzeti nazaj pod streho, sodišče pa mu bo naložilo še plačilo vseh stroškov.

“Lastnik najemnika ne sme iz stanovanja vreči samovoljno, potreben je sodni postopek,” pravi Marjan Voglar, okrajni sodnik v Ljubljani.

Zakone sprejemajo v Državnem zboru in seveda jih poslanci dobro poznajo. To je dokazal tudi eden izmed 90 izbrancev, ki najemnine za službeno stanovanje enostavno ni plačeval. On že ve, saj ga ščiti zakon, ki so ga skupaj s kolegi sami sprejeli …

Marjan Jerman