"Za odhod v avstrijsko bolnišnico sem se odločil, ker sem želel nekaj več. Sistem tam deluje drugače, je bolj učinkovit."

Tako razlaga Jurij Gorjanc, zdravnik in gorski reševalec, ki je pred meseci zapustil bolnišnico v Slovenj Gradcu.

Jurij Gorjanc je zdravnik, gorski reševalec, alpinist in magister znanosti,  ki je z raziskovanjem visokogorskih omrzlin na poti k doktoratu. Kot kirurg je  zaposlen na avstrijskem Koroškem, nedaleč od rodnih Prevalj.

Slovenski kirurg v Avstriji Jurij Gorjanc nosi značko z napisom: "Ne politiziramo, ampak zdravimo!"

— Val 202 (@Val202) February 12, 2012

"Človek se lahko bolj posveti medicini. Odpadejo skrbi, ki jih moral zdravnik urejevati, pa niso njegovo delo. Ciljam na administracijo in organizacijo. Papirjev je malo, vse je v računalniku. V Avstriji ima zdravnik odgovornosti za katere je strokovno bolj usposobljen," po nekaj mesecih dela v tujini ugotavlja Gorjanc.

V bolnišnici ni edini tujec, njegovi sodelavci so zdravniki z  Madžarske, tudi Poljske in Italije. "Ambulantni časi so v Avstriji krajši, bolniku je namenjenih 10 do 15 minut. Zdravnikov je več, organizacija je boljša. Delo se ne konča ob treh , operativni program se pač mora izpeljati. Pa četudi ob desetih zvečer."

Gore kot duhovna izkušnja

Jurij Gorjanc: "Stres ropota in mraza pod helikopterjev je za vsakega gorskega reševalca velik." #nedeljskigost

— Val 202 (@Val202) February 12, 2012

Jurij Gorjanc ima gore tako rekoč v priimku. Pred dvanajstimi leti je bil član alpinistične odprave v Ande, bil je tudi član himalajske odprave Dava Karničarja, ko je ta smučal z vrha Mont Everesta.

 "Pot v gore je lahko tudi duhovna izkušnja! Po statičnem delu potrebujemo nekaj akcije, zato se tudi s kolegi v bolnišnici domenimo za kakšno skupno turo."

Ljubezen do hribolazenja pa je neizogibno povezana z gorskim reševanjem in delom zdravnika v alpinističnih odpravah. Zdi se mu najidealnejši poligon ne le za zdravo življenje, temveč tudi za vsestranski razvoj osebnosti, s fizično in duhovno dimenzijo vred.

Jurij Gorjanc je tudi ljubitelj klasične glasbe, še posebej obožuje skladatelja Bacha.

Mija Škrabec Arbanas