Mario Marzidovšek je bil ena najpomembnejših osebnosti štajerske, slovenske, jugoslovanske in vzhodnoevropske alternativne kulture osemdesetih let.

Bil je izjemno samosvoj vsestranski umetnik: likovnik, glasbenik, glasbeni producent, performer. Verjetno pa je bil najpomembnejši kot aktivist in založnik v času, ko izdajanje glasbe na nosilcih zvoka še zdaleč ni bilo demokratično početje.

V svoji sobi je zgradil glasbeni studio in grafični atelje ter ustanovil glasbeno založbo “Marzidovshekminimalaboratorium”. Ustvarjal je svojo nenavadno, s hrupom prežeto eksperimentalno glasbo, ki je bila ravno toliko pred časom, kolikor je bila globoko zasidrana v početje pripadnikov zgodovinskih avantgard z začetka dvajsetega stoletja. Kot založnik pa je poskrbel za izdajanje najrazličnejšega spektra glasbe, od najsilovitejših eksperimentov do glavnih pripavnikov slovenskega alternativnega rocka osemdesetih.

Izdajal je tudi glasbo iz vzhodne evrope in ji s svojimi poštnimi zvezami pomagal daleč na zahod. Konec lanskega leta, takorekoč istočasno z njegovo smrtjo, je izšel vinilni album z glasbo Maria Marzidovška.

Telstar je v studiu gostil glasbenega založnika Dušana Hedla, ki je bil v zadnjem Marzidovškovem obdobju z njim v rednih stikih, ter družboslovca in publicista Rajka Muršiča. Z njima je odstrl zaveso hrupa in povedal zgodbo Maria Marzidovška.

 

 

Jure Longyka